TEST DRIVE<>
092011<><>

Toshiba Satellite P750-10E

Performanse pre svega

Toshiba Satellite P750-10E
Toshiba Satellite P750-10E
Iako možda cifre o udelu na svetskom tržištu mobilnih računara to ne govore, Toshiba je po kvalitetu svojih prenosnika uvek bila na vrhu. Japanski gigant više puta nam je dokazao da zna da napravi kako poslovni (serija Tegra) tako i računar za široke narodne mase (Satellite) i hard core igrače (Qosmio). U vreme novog talasa svetske ekonomske krize, kada i kupci, ali i proizvođači paze na svaki dinar, potreba za all-round laptopovima koji mogu poslužiti i za zabavu i za ozbiljan rad sve je veća. Zato smo odlučili da vam u ovom broju vašeg omiljenog časopisa pričamo o predstavniku serije Satellite, koji objedinjuje sve što je potrebno jednom porodičnom domu, a ipak nema četvorocifrenu cenu izraženu u evrima.

Trenutno su na domaćem tržištu prisutna dva člana porodice Satellite P750. Mi smo na test dobili model sa snažnijim procesorom oznake P750-10E, koji pokreće četvorojezgarni Intelov procesor Core i7-2630QM brzine 2 GHz (do 2,9 GHz uz korišćenje Turbo moda) i 6 MB L3 keša. On se pokazao kao odlično rešenje i za igre i za svakodnevne zadatke, a ako vam njegova snaga nije potrebna ili želite da uštedite novac, drugi model Satellite P750, koji je dostupan i kod nas, ima jeftiniji procesor Core i5. Da se vodilo računa o ceni govore i podaci da se Toshiba odlučila za jeftiniji čipset HM65, kao i za sporiji hard disk iz svoje „kuhinje”. Ova dva kompromisa nimalo ne kvare utisak prilikom korišćenja, a Toshibi upućujemo pohvale što je uspela da na ovaj način snizi cenu laptopa, a da zadrži dobre perfomanse. Zadatak da se izbori sa novijim igrama pao je na pleća nVidijinom čipu GeForce GT 540M, koji pripada srednjem segmentu. On raspolaže sa čak 2 GB DDR3 memorije, a pored već viđenih tehnologija Optimus, CUDA i PureVideo, može da prikaže i 3D sliku na eksternom displeju koji to podržava. Ekran dijagonale 15,6 inča kod nas je ostavio podeljene utiske. Bili smo oduševljeni činjenicom što on nije previše glossy (čest slučaj kod starijih Toshibinih prenosnika Satellite), kao i ravnomernim osvetljenjem. S druge strane, kontrast nije na zadovoljavajućem nivou, a imamo kritike i na uglove gledanja. Konačna ocena jeste prelazna, ali moramo da primetimo da smo od japanskog proizvođača očekivali više. Ušteda je napravljena i kod izbora wireless adaptera, jer je iskorišćen Atherosov čip Draft N. Harman-Kardon zvučnici dobro su se pokazali u igrama i filmovima, a za pohvalu je i prisustvo jednog USB 3.0 porta, Bluetootha u verziji 3.0, kao i podatak da svi USB konektori mogu da pune vaše eksterne uređaje čak i onda kada je prenosnik ugašen.

Izgled je veoma diskutabilna kategorija, ma o kom se proizvodu radilo. Često smo u prošlosti modele iz Toshibine porodice Satellite kudili zbog njihovog izgleda, ali je bilo i slučaja da nas dizajneri japanskog giganta i oduševe nekom svojom kreacijom, doduše samo kod skupljih laptopova. Šta reći za Satellite P750? Na izbor boja nemamo zamerki – laptop je crn, ako izuzmemo pojedine tastere, držače ekrana i delove touchpada koji su srebrni. Unutrašnjost laptopa, kao i sam poklopac, izrađeni su od teksturirane plastike koja je prijatna na dodir, ali je pravi magnet za otiske prstiju. Upravo zbog tog podatka ne možemo oceniti izgled testiranog laptopa najvišom ocenom, jer je gotovo nemoguće laptop održati čistim. Na kvalitet izrade nismo takođe imali neke zamerke. Korišćena je kvalitetna plastika, a ugibanje ćete primetiti jedino na prostoru između tastature i ekrana. Chicklet tastatura pati od plitkog hoda, zbog čega kod nekih tastera bukvalno nećete znati da li ste ih uopšte i pritisnuli. Touchpad je precizan i velike je površine, ali sa prilično krutim tasterima, što nam se nije svidelo. Buka nastaje kad poterate igre, ali je zagrevanje u tim situacijama skoro neprimetno.

Windows 7 Home Premium je kod ovog laptopa opterećen velikim brojem Toshibinih nepotrebnih utillityja, pa vam mi preporučujemo da se prvo pozabavite tim problemom nakon kupovine notebooka. Pored sada već standardnog paketa Office 2010 Starter, koji viđamo maltene kod svakog novijeg laptopa, Toshiba je korisnicima besplatno ponudila i popularni Nero 10 u Express ediciji.

Testiranje je pokazalo da je CPU/GPU kombinacija sasvim dovoljna za sve novije igre u maksimalnoj rezoluciji i sa najvećim brojem detalja. Autonomija je takođe za svaku pohvalu, a dodatnim smanjenjem osvetljenja možete dostići i više od četiri sata rada sa najčešće korišćenim aplikacijama bez potrebe za punjačem.

Bili smo prezadovoljni performansama ovog prenosnika i odabranim hardverom, ali ipak ne možemo da zaboravimo ekran lošijeg kvaliteta, kao i tastaturu i touchpad koji pate od dečjih bolesti. Izgled je subjektivna kategorija i sigurno je da će biti i korisnika koji neće deliti naše mišljenje. Ako spadate u krug onih koji računar, bio on desktop ili notebook,mere” samo po ciframa koje ostvaruje u benchmark programima, Toshibin Satellite P750-10E treba da uđe u vaš uži izbor, jer stvarno može da vam ponudi sate i sate zabave za uloženi novac. S druge strane, ako ste spremni na to da žrtvujete koji frejm zarad spoljašnjih karateristika, onda nećete biti baš oduševljeni prenosnikom Satellite P750. U njegovom cenovnom rangu ima zaista mnogo laptopova, naravno sa svojim vrlinama, ali i manama. Krajnu ocenu će dati sami kupci, koji najbolje znaju šta im je preče – performanse ili spoljašnjost.

Petar MARINKOVIĆ

 
AMD A6-3650 Fusion APU
Intel Core i3 2105, Core i5 2310
Asus F1A75-M PRO, Biostar TA75M+, Gigabyte GA-A75M-UD2H, MSI A75MA-G55
Veliki test grafičkih kartica do 100 evra
Toshiba Satellite P750-10E
Šta mislite o ovom tekstu?
HP Elitebook 8460p (LG744EA)
Dell ST2220T Multi-Touch
Asus B53S
Kingston HyperX SSD 240 GB
Epson Acculaser CX16NF
Logitech Z906
Logitech HD Webcam C525 i C270 Limited Edition
D-Link DIR-457
Panasonic Lumix DMC-TZ20
Thermaltake DH202 Touch
Kanvus Office 53, Life 106 i Artist 127
Speedlink Atmos, Alterno i Dark Metal
Logitech M325 Wireless Mouse i Speedlink RF Formula Laser Mouse
Verbatim Store’n’Go USB 3.0 Drive, Transcend JetFlash 700, Kingston DataTraveler Ultimate
Sennheiser Communications PC36USB, PC100 i PC156USB

Specifikacije
Procesor: Intel Core i7-2630QM
Čipset: Intel HM65
Memorija: 4 GB DDR3-10700 Samsung
HDD: Toshiba 640 GB 5400 rpm 8 MB
Grafika: Intel GMA 3000 + nVidia GeForce GT 540M 2 GB DDR3
Optika: TSST CDDVDW TS-L633F, CD-ROM/-R/-RW: 24x/24x/10x, DVD-ROM/±R/±RW/±R DL: 8x/8x/6x/6x
Displej: 15,6” 1366 x 768
Zvuk: Realtek High Definition Audio
Modem: nema
Ethernet: Realtek (10/100/1000 Mbit/s)
Wireless/bluetooth: Atheros (802.11b/g/n) / ima (3.0)
Konektori (položaj): VGA, HDMI, USB 2.0, USB 3.0 (levo), SPK, MIC, 2 x USB 2.0 (desno)
Dimenzije/masa: 380 x 254 x 28–36 mm / 2,62 kg
Baterija: 6-cell 10,8 V 5200 mAh
Softver: Microsoft Windows 7 Home Premium x64 SP1, Nero Express 10, Toshiba uslužni programi, Microsoft Office 2010 Starter, probna verzije McAfee Internet Securityja u trajanju od 60 dana
Dodatno: 1,3 MPx web kamera, 5-u-1 (SD/MMC/MS/MS Pro/xD) čitač kartica, Harman Kardon zvučnici
Proizvođač: Toshiba (www.toshiba.com)
Kontakt: ComTrade (www.comtrade.com)

Rezultati testova
Company of Heroes DX10 Ultra High
Crysis DX10 High
FarCry 2 DX10 Ultra High
PCMark Vantage
Quake 4 High
Sisoft Sandra Professional 2011c
World in Conflict DX10 Very High
Trajanje baterija
(Za prikaz dijagrama neophodan je browser sa uključenom podrškom za JavaScript)
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera