TEST DRIVE<>
092011<><>

D-Link DIR-457

Džepni 3G ruter

D-Link DIR-457
D-Link DIR-457
Od D-Linka, jednog od najvećih svetskih proizvođača mrežne opreme, dolazi nam inovativan proizvod. Naime, radi se o nesvakidašnjem spoju naizgled različitih tehnologija – 3G/HSDPA modema, bežičnog AP (802.11b/g) i rutera, a sve to u džepnom izdanju. U pakovanju pored uređaja stižu USB napojni adapter (5 V, 1 A), USB kabl, Li-Ion dopunjiva baterija, putna torbica, CD (uputstva) i štampana dokumentacija.

Uređaj je dimenzija prosečnog smartfona (110 mm x 65 mm x 13,6 mm) i modernog je dizajna, sa zaobljenim ivicama sa gornje i donje strane. Izrađen je od kvalitetne plastike bele boje, sa sjajnom završnicom s gornje strane, dok je ostatatak uređaja mat. S gornje strane nalazi se dugme za paljenje uređaja u koje je ugrađena višebojna signalna LED (plava, zelena i crvena boja), koja prikazuje da li je uređaj upaljen ili ne, a pored njega nalazi se još jedna višebojna signalna LED, koja služi za prikazivanje stanja 3G signala. S prednje strane nalazi se preklopnik za odabir režima rada uređaja (modem ili ruter), a sa zadnje mini USB priključak, koji služi i za punjenje baterije i za prenos podataka. S donje strane je ploča koja se skida, a ona krije jedan USIM/SIM slot, jedan MicroSD slot (nije HotSwap) i slot za bateriju.

Nakon povezivanja uređaja na računar, automatski se pokreće instalacija programa Mobile ConnMgr, koji služi za upravljanje osnovnim opcijama uređaja za oba režima rada, a ukoliko je stavljena kartica u MicroSD slot, on se takođe registruje u sistemu kao čitač kartica. U režimu rada modema, od opcija su nam na raspolaganju status i podaci o korišćenju internet konekcije, imenik, SMS poruke, lista propuštenih poziva i podešavanja internet konekcije. S obzirom na to da nije moguće odgovoriti na pozive pomoću ovog uređaja, pored liste propuštenih poziva, tu je i mogućnost podešavanja zauzeća kao odgovora na poziv, ali i preusmeravanja poziva. U režimu rada rutera, od opcija imamo na raspolaganju podešavanje internet konekcije i podešavanje bežične mreže. Za veći izbor naprednijih opcija režima rada rutera potrebno je pristupiti samom ruteru preko web interfejsa. Pored opcija koje smo već videli kroz Mobile ConnMgr za režim rada rutera, ovde su nam na raspolaganju LAN podešavanja (IP adresa, DHCP lista rezervacija), Port Forwarding, MAC filter, Firewall i DMZ, File Sharing (MicroSD kartica), UpnP, DDNS, zakazivanje, Log, detaljan status, statistika i promena firmvera. Bitno je naglasiti to da u podešavanjima internet konekcije postoji opcija za automatsko raskidanje veze koja se zove Maximum Idle Timer (samo za PPPoE konekcije), što je sjajna vest za korisnike ograničenih paketa 3G Interneta.

S obzirom na to da ovaj uređaj ima više različitih namena, testirali smo po nešto za svaki režim rada. U režimu rada modema testirali smo brzinu Interneta, a u režimu rada rutera testirali smo brzinu prenosa podataka između dva uređaja i domet. Na testu brzine internet konekcije urađenim uz pomoć SIM kartice koju su nam ljubazno pozajmili iz firme Vip Mobile, brzina preuzimanja kretala se oko 2,5 Mbit/s, dok je brzina slanja bila oko 0,3 Mbit/s. Što se testova u režimu rada rutera tiče, brzine prenosa podataka za preuzimanje kretale su se oko 1,2 MB/s, dok su za slanje bile oko 1 MB/s. Test dometa pokazao je prilično slabu pokrivenost od samo jednog sprata, ali to nije toliko strašno s obzirom na veličinu interne antene uređaja i njegovu namenu.

Vrednost ovog uređaja ogleda se u tome što se može koristiti samo kao modem na jednom računaru ukoliko su povezani putem USB konekcije, ali ukoliko se pokaže potreba za tim, prelaskom u režim rada WiFi rutera širenje mobilnog Interneta na više okolnih računar(čić)a moguće je prostim „pritiskom na dugme”. Takođe, zahvaljujući integrisanoj bateriji, uspostavljanje bežične mreže sa pristupom Internetu moguće je na bilo kojoj lokaciji u Srbiji uz pomoć samo jedne 3G HSDPA/UMST SIM kartice bilo kog od mobilnih provajdera. Topla preporuka za sve one koji imaju potrebu za ovakvim uređajem.

Petar LONČAREVIĆ

 
AMD A6-3650 Fusion APU
Intel Core i3 2105, Core i5 2310
Asus F1A75-M PRO, Biostar TA75M+, Gigabyte GA-A75M-UD2H, MSI A75MA-G55
Veliki test grafičkih kartica do 100 evra
Toshiba Satellite P750-10E
HP Elitebook 8460p (LG744EA)
Dell ST2220T Multi-Touch
Asus B53S
Kingston HyperX SSD 240 GB
Epson Acculaser CX16NF
Logitech Z906
Logitech HD Webcam C525 i C270 Limited Edition
D-Link DIR-457
Šta mislite o ovom tekstu?
Panasonic Lumix DMC-TZ20
Thermaltake DH202 Touch
Kanvus Office 53, Life 106 i Artist 127
Speedlink Atmos, Alterno i Dark Metal
Logitech M325 Wireless Mouse i Speedlink RF Formula Laser Mouse
Verbatim Store’n’Go USB 3.0 Drive, Transcend JetFlash 700, Kingston DataTraveler Ultimate
Sennheiser Communications PC36USB, PC100 i PC156USB

D-Link DIR-457
Standard:
3G – HSDPA/UMTS
Ostalo:
802.11b/g, 1 x mini USB, 1 x USIM/SIM slot, 1 x MicroSD slot, dimenzije 110 mm x 65 mm x 13,6 mm
Proizvođač:
D-Link
Kontakt:
KimTec
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera