INTERNET<>
102011<><>

WWW vodič

KnowEm

Mislite da ste jedinstveni po korisničkom imenu na društvenim mrežama? Razmislite još jednom i proverite na sajtu KnowEm. Dovoljno je da u polje za pretragu unesete traženo ime, a sajt će prikazati na kojim društvenim mrežama to ime već postoji. Prema rečima autora, pretražuje se više od 500 različitih društvenih mreža. Pored ove usluge, obezbeđena je i pretraga domena i još ponešto. Svakako, koristan servis ako želite da budete jedinstveni ili ako želite da stvorite unikatan brend za svoju firmu.

Adresa: http://knowem.com

I Found Out

Postoji mnoštvo internet adresa na kojima se može naučiti mnogo toga. Ako ne postoji nešto određeno što želite da naučite, a ipak imate potrebu za konzumacijom i apsorpcijom informacija (kako korisnih tako i beskorisnih), predlažemo vam da potražite utočište na stranicama sajta Today I Found Out. Jednostavna lokacija, prepuna dobrih tekstova koji se uglavnom pozivaju na pouzdane izvore. Naravno, tekstovi nisu tematski ograničeni, što znači da se među ovim stranicama može pronaći ponešto za svakog ko je gladan znanja.

Adresa: www.todayifoundout.com

Misconception

Pogrešna predstava o nečemu može vas dovesti u veoma neprijatne situacije u nekom većem društvu, a može čak imati i ozbiljne posledice. Kako bi se tako nešto izbeglo, nije zgoreg povremeno posetiti Misconception Junction, sajt istih autora kao prethodni. Bezmalo identičnog dizajna i namene, sa nešto manjim brojem tekstova, ali zabavnog i edukativnog karaktera, vredan je pažnje zbog uvida u to o kakvim je pogrešnim shvatanjima reč, kao i njihova detaljna objašnjenja.

Adresa: www.misconceptionjunction.com

ScienceDump

Širom Weba pojavljuju se novi zanimljivi video klipovi raznih sadržaja, uključujući i naučne. Nije lako pronaći kvalitetan, te vam predstavljamo lokaciju koja sadrži samo prave stvari iz oblasti nauke, iako se po nazivu to ne bi moglo zaključiti. Video klipovi pokrivaju veoma širok spektar oblasti, te će svako pronaći ono što će mu, u najmanju ruku, zagolicati maštu. Pored jednostavnog i modernog dizajna, moramo pohvaliti i veoma malu količinu reklama koje se nalaze na sajtu, a isto tako i postojanje aplikacija za dve mobilne platforme.

Adresa: www.sciencedump.com

Mind The Book

Ako se u knjigama nalaze odgovori na sva pitanja koje čovek može postaviti, nameće se dodatno pitanje – kako pronaći knjigu koja će imati odgovor? Svakako da jedan čovek ne može znati gde se mogu naći svi odgovori, tako da je jedno od rešenja sajt Mind The Book, gde svi mogu da postavljaju pitanja i nađu knjigu u kojoj se nalaze odgovori. Dodavanje novih pitanja i odgovora prilično je zahtevan proces, što obezbeđuje prilično kvalitetnu uslugu, a uz svaku predloženu knjigu nalaze se i reakcije drugih korisnika na to koliko ona zaista odgovara na pitanje.

Adresa: www.mindthebook.com

Koreni

Ne zna se mnogo o tome kako je ljudska rasa započela svoju avanturu postojanja, ali neke od činjenica koje su poznate mogu se naći na Human Journeyju. Sajt, iako prilično zastarelog dizajna, vredan je pažnje zbog količine informacija koje se na njemu mogu naći, ali i zbog činjenice da se još razvija i dopunjuje svežim informacijama. Navigacija je neobično rešena tako da se sadržaju može pristupiti preko linkova koji su postavljeni direktno na logo sajta, što nije previše praktično, a može i da obeshrabri neupućenog posetioca.

Adresa: www.humanjourney.us

Knjige

Kao što smo više puta rekli da online biblioteka nikad neće biti previše i da ćemo nastojati da pronađemo što veći broj njih raznih sadržina, veličina i kvaliteta, predstavljamo vam još jednu. Dizajn je sasvim jednostavan, a pretraga je moguća na više načina. Možda nije najopremljenija, ali pruža jednu veoma praktičnu opciju za online čitanje – direktan link do poglavlja koji je moguće iskopirati i kasnije iskoristiti. Pored toga, svaku knjigu moguće je preuzeti u PDF formatu, tako da se čitanje može nastaviti i bez pristupa Internetu.

Adresa: http://fulltextarchive.com

BookBoon

Još jedna biblioteka koja može biti korisna je BookBoon. Za razliku od prethodne, BookBoon je orijentisan ka besplatnim knjigama edukativnog karaktera, a podeljen je u tri celine – udžbenici, poslovanje i putovanja. Znatno je modernijeg i kompleksnijeg dizajna, takođe obezbeđuje knjige na više jezika, kao i njihovu pretragu. Svakako, sve knjige su besplatne, kao i njihova upotreba, jedino je za preuzimanje sa BookBoona neophodna registracija, što ne predstavlja veći problem kada se ima u vidu količinu kniga kojima se može pristupiti.

Adresa: http://bookboon.com

NewsDrink

Veliki je broj izvora informacija, naročito ako su interesovanja iz više različitih sfera. Ako ste ikada poželeli da sve najbitnije stavite na jednu web stranicu, možete to i učiniti koristeći NewsDrink. On obezbeđuje da se teme iz pozamašnog broja različitih novina, magazina, blogova itd. pronađu redosledom koji ste izabrali na jednoj web stranici. Iako se u početku podešavanje i izbor željenih izvora i sadržaja mogu učiniti pomalo konfuznim, sajt je veoma praktičan za korišćenje. Usluge sajta su besplatne, ali je neophodna registracija.

Adresa: www.newsdrink.com

Codeacademy

Učenje osnova programiranja odnedavno je postalo znatno zabavnije i zanimljivije. Codeacademy je svojim posetiocima, bili oni registrovani ili ne, obezbedila interaktivni vodič kroz osnove programiranja u JavaScriptu, gde učenik programira na licu mesta unutar prozora browsera. Sastoji se od nekoliko osnovnih lekcija koje će svakom, bez ikakvog programerskog iskustva, objasniti kako neki od osnovnih elemenata programiranja funkcionišu. Iako je u pitanju JavaScript, to je sasvim dovoljno da se stvori predstava o tome kako to izgleda programirati.

Adresa: www.codecademy.com

ToonDoo

Za dobar strip veoma je važno imati dobru ideju koja će se dopasti svima, a takođe i nešto umetničkog talenta. S talentom ili bez njega, ako postoji dobra ideja, treba je sprovesti u delo. Predstavljamo vam ToonDoo, sajt koji omogućava svima da iskažu svoju ljubav prema stripu, crtajući ili čitajući. Obezbeđuje mnoštvo praktičnih alatki za kreaciju stripa od gotovih elemenata (likova, pozadina, objekata itd.), ali i njihovo kreiranje, što nije dostupno kod većine sajtova iste namene. Kreirali stripove ili ih samo čitali, ToonDoo je odlično mesto koje treba posetiti.

Adresa: www.toondoo.com

Explosm

Dokaz da je za odličan strip više potrebna kvalitetna ideja nego dobar talenat može se naći na stranicama Explosma, sajta-kuće stripskih junaka koji podsećaju na dečje crteže čiča-Gliše. Sajt je nastao pre više od pola decenije u kratkoj formi i od tada uspešno zabavlja svoje čitaoce. Pored toga što su stripovi kratki i bezmalo infantilno nacrtani, šalju veoma komične, sarkastične i povremeno šokantne poruke koje ponekad mogu biti čak i prilično vulgarne, tako da ovaj sajt nije za publiku svih uzrasta.

Adresa: www.explosm.net

Bedmap

Ako ste u potrazi za dobrim hotelom u gradu koji ste odlučili da posetite, pomoći će vam sajt koji predstavljamo. Gledajući u mapu grada, možete odmah videti cene i tačnu lokaciju hotela koji se tu nalaze. Kao osnova ovog sajta iskorišćen je Google Maps, a uz predstavljanje hotela, moguće ih je pretraživati po raznim kriterijumima poput besplatnog Interneta, parkinga i drugih. Uz sve pomenuto, direktno sa Bedmapa moguće je proveriti dostupnost i rezervisati sobu.

Adresa: http://bedmap.com

Galaxiki

Svet u kojem živimo je takav kakav je i malo je toga što možemo učiniti da bismo ga ozbiljnije (ili barem na širem planu) izmenili. Uglavnom možemo promeniti stvari na koje možemo da utičemo. Međutim, predstavljamo vam web galaksiju u kojoj svako može da napravi svoj svet (zvezde, planete, njihove satelite itd.) i da aktivno utiče na njihov izgled, u nekoj meri. Ideja je da se stvori kompletna fiktivna galaksija sastavljena od zvezda i sistema koji su nastali u umovima posetilaca ove neobične internet lokacije.

Adresa: http://galaxiki.org

Igranje

Mnogi misle da se današnja deca znatno manje igraju na otvorenom prostoru (dvorišta, parkovi itd.), pre svega zahvaljujući kompjuterima i Internetu. Drugi se s tim ne slažu, na primer britanska biblioteka, koja je početkom ove godine predstavila poseban odeljak svog sajta posvećen isključivo dečjim igrama na otvorenom prostoru. Uz detaljne opise igara, na ovim stranicama mogu se naći pesme za decu, kao i još mnogo drugih zanimljivosti koje su bile veoma popularne kod dece u poslednjih 100 godina. Veoma privlačna ideja, koja bi mogla da se primeni i za naše područje.

Adresa: www.bl.uk/playtimes

Planethunters

Prošle godine (SK 07/2010) predstavili smo vam Zooniverse kao početnu tačku nekolicine projekata istraživanja svemira, gde svaki posetilac može da doprinese istraživanju. Sada vam predstavljamo jedan od novijih projekata koji spada u najinteresantnije, a čiju je namenu moguće pretpostaviti iz samog naziva. Doprineti istraživanju uz pomoć Planethuntersa moguće je tek nakon poduže obuke, koja je neophodna da bi se planete mogle prepoznati u moru svetlih tačaka koje se vide na nebu. Ovo je interesantan i koristan način da se utroši višak slobodnog vremena.

Adresa: www.planethunters.org

Ancient Lives

Iza neobičnog naziva Ancient Lives stoji još jedan projekat koji se može naći na portalu Zooniverse. Za razliku od svih dosad predstavljenih, ovde se ne putuje kroz bespuća svemira nego kroz vreme, kao što i naziv sugeriše. Iza projekta stoji, na prvom mestu, Oksfordski univerzitet, a od posetilaca se očekuje da vrše transkripciju tekstova koji se nalaze na prastarim komadićima papirusa. Zbog svoje prirode, oni zahtevaju kompleksnu transkripciju slovo-po-slovo , ali zauzvrat pružaju uvid u tekstove koji su nastajali mnogo pre nego što je bilo ko od nas rođen.

Adresa: http://ancientlives.org

Videojug

Svako želi sebi da olakša i ulepša život, zbog čega traži izvore informacija, savete, uputstva i sve što mu može na bilo koji način pomoći. Pronašli smo sajt po čijem bi se sadržaju moglo reći da sadrži rešenja za sve probleme koji svakoga mogu da zadese. Videojug sadrži više od 60.000 raznih video tutorijala razvrstanih po kategorijama, između ostalih i zdravlje, majstorisanje, obrazovanje, pa čak i ljubav. Prema rečima autora, sav materijal je profesionalno pripremljen, snimljen i obrađen, tako da bi kvalitet trebalo da bude na visokom nivou.

Adresa: www.videojug.com

Veselin MILJKOVIĆ

 
.rs
Internet kao elementarno ljudsko pravo
Između prisluškivanja i privatnosti
Facebook
Google Plus
Bing i Yahoo
YouTube alternative
WWW vodič
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera