NA LICU MESTA<>
102011<><>

U nas i Rusa 200 miliona – domena

Četvrta internacionalna konferencija ccTLD registara, hotel „Park”, Novi Sad, 14. i 15. septembar

Već četvrti put održana je konferencija registara za ccTLD (country code Top Level Domain – ovo označava nacionalni domen najvišeg nivoa, što je kod nas .rs) za region centralne i istočne Evrope, koju je i ovog puta organizovao Koordinacioni centar ruskog nacionalnog registra internet domena .ru, uz podršku Internet korporacije za dodeljena imena i brojeve (ICANN). Kao lokacija za ovakvu vrstu konferencije odabran je Novi Sad, a sama konferencija privukla je zapanjujuć broj stranih gostiju, jer mnogi od njih čak i nisu iz pomenutog regiona. Cilj konferencije bio je da se internet „bibliotekari” na nacionalnom nivou aktivno uključe u rešavanje problema na Internetu. Naravno, najviše da razgovaraju o svojim problemima i sarađuju u njihovom rešavanju. S naše strane, kao domaćini, bili su Registar nacionalnog internet domena Srbije i Uprava za digitalnu agendu.

Prva sesija predavanja bila je posvećena sprovođenju prava na Internetu. Reči je bilo o blokiranju domena, rezervnim načinima da se zadovolje zahtevi blokiranja, zatim o zaštiti ličnih podataka vlasnika domena kroz WhoIs upit, o pravima na domene i regulisanje arbitraže u rešavanju sporova pri tome. Sledeća sesija bila je opredeljena ka novoj regulaciji gTLD i IDN domena. Vođa radne grupe ICANN-a za ćirilični domen održao je interesantno predavanje na tu temu, ali je najviše reči u ovoj sesiji predavanja ipak bilo o korišćenju TLD na geografskim i drugim osnovama: kako reklamirati i prodavati TLD .paris, .web, .shop ili neki sličan, kako ovlašćeni registri treba da ih iskoriste u promociji i uopšte kako da se odnose prema tome. Bilo je i drugačijih mišljenja, da ICANN nije dovoljno regulisao prava na ove domene, a očekuje se da bude 250 aplikacija za ovakve TLD, uglavnom od firmi (na primer – .intel). Posebno je bilo reči o gradskim TLD, pa je čak i izneta inicijativa da se otvori .moscow i . Ovim se prešlo na priču o IDN domenima, te su svoja iskustva i planove u Fast Track procesu izneli predstavnici ruskog i ukrajinskog registra, dok su naši predstavnici predstavili planove za naš ćirilični domen.

Drugog dana održana je sesija u kojoj se govorilo o ulozi vlada, država i registara u formiranju marketinga za domene, kao i o edukaciji i upoznavanju ljudi sa biznisom trgovanja domenima. Iz našeg susedstva, predstavnik crnogorskog registra govorio je o iskustvima i modelu .me domena, gde je činjenica zgodnog nastavka dovela do toga da oni imaju čak 550.000 registrovanih domena (u odnosu na 67.000 u našem .rs domenu), gde su 96,5 odsto vlasnika stranci. Svoje primere izneli su i predstavnici ruskog i ukrajinskog registra.

Bogata i vrlo zanimljiva predavanja, ali i brojni gosti, učinili su ovu konferenciju vrlo značajnim događajem među bibliotekarima domena.

Dušan STOJIČEVIĆ

 
 AKTUELNOSTI
Apple bez Stiva Džobsa

 TRŽIŠTE
HP prodaje svoje PC odeljenje?

 NA LICU MESTA
Pet godina Telenora
Lenovo DO Tour
Četvrta internacionalna konferencija ccTLD registara, Novi Sad
Šta mislite o ovom tekstu?
Bubble Cup 4 – finale takmičenja
Ostali događaji, ukratko

 DOMAĆA SCENA
Bioinformatika?
Umetnik ili terorista?

 SITNA CREVCA
Tipovi ličnih računara

 VREMENSKA MAŠINA
Pre 27 godina
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera