TEST DRIVE<>
102011<><>

Lenovo IdeaPad Y570

Gejmer za svačiji džep

Jeftini laptopovi, ma ko ih proizveo, skoro nikad ne ostavljaju ’wow’ efekat kod kupaca. Veoma je teško, skoro nemoguće, u neki jeftiniji laptop smestiti jak hardver, i to ukombinovati sa dobrom izradom i dopadljivim dizajnom. Sličan zaključak često smo donosili i za pripadnike serije IdeaPad kineskog Lenova. Iako je reč o boljim proizvodima u svojoj cenovnoj klasi, nismo za njih spevali hvalospeve. Ipak, u bliskoj prošlosti pojavio se kandidat koji pretenduje na to da razbije nepisano pravilo da su jeftini prenosni računari spori – Lenovo IdeaPad Y570. Snažni procesor Core i7, diskretna grafika dovoljno jaka da se izbori sa svim popularnim igrama današnjice, veliki hard disk, i sve to za nešto više od 700 evra – na papiru zvuči kao odličan prenosnik za sve gejmere sa tankim novčanikom. Međutim, da li je tako i u praksi?

Da je Lenovo IdeaPad Y570 dobar prenosnik za igranje, naslućuje se već po izboru procesora – Intelov četvorojezgarni Core i7-2630QM, koji karakterišu brzina od 2 GHz, 6 MB Smart Cache memorije i Turbo mod na 2,9 GHz. Kako izbor čipseta skoro da i ne utiče na performanse, Lenovo je odlučio da tu prištedi, pa je odluka pala na jeftini HM65. Upakovano je i 4 GB radne memorije (proširivo do 16 GB), kao i Western Digitalov hard disk od čak 750 GB. Iako se vrti na 5400 obrtaja u minutu, on nije mnogo sporiji od 7200 rpm modela, a popriličan slobodan prostor sigurno će značiti igračima, imajući u vidu to da današnje igre znaju da zauzmu i po nekoliko desetina gigabajta. Pored snažnog CPU-a, za igranje je potrebna i moderna diskretna grafika. Lenovo se odlučio za nVidia GeForce GT 555M, koji raspolaže sa 1 GB GDDR5 memorije. Iako pripada srednjem segmentu, pomenuti grafički čip bez problema „tera” sve novije igre, a može se podičiti i nVidijinim novotarijama u vidu tehnologija 3D Vision i PureVideo HD. Promena između integralca i nVidijinog pulena vrši se u letu, zahvaljujući tehnologiji Optimus, sa kojom smo se već više puta sretali. Displejem smo u celini bili zadovoljni. Imajući u vidu to da pripada skromnijoj seriji IdeaPad, nismo očekivali čuda, pa je sigurno da kvalitet prikaza nije sličan onima kod skupih gaming laptopova. Ipak, na kontrast i odziv nismo imali zamerke, jedino su uglovi gledanja mogli da budu bolji. Minus je i niska rezolucija od svega 1366 x 768 piskela, jer diskretna grafika sigurno može da podnese i veću rezoluciju. Lenovo je kod wireless čipa iskoristio nešto stariji Intelov WiFi Link 1000 BGN, zbog kojeg IdeaPad Y570 zaslužuje nalepnicu Centrino. Izdvajamo i dva USB 3.0 porta, kao i JBL-ove zvučnike koji će dobro doći za igranje ili gledanje filmova.

Lenovo IdeaPad Y570 ne spada u najlepše laptopove, ali ga se sigurno ne biste stideli kada biste ga stavili na sto u kafiću. Verujemo da će budući kupci više mariti za njegove dobre hardverske karakteristike, a mnogo manje za izgled, ali su na mestu kritike da je Lenovo mogao malo više da se potrudi oko dizajna. Najpre ćete primetiti unutrašnjost svetlobraon boje, koja i ne izgleda toliko loše kad se uklopi sa crnom tastaturom. Međutim, izgled narušava neupadljivi narandžasti ram oko poklopca, pa skupa gledano ovaj prenosnik ne možemo okarakterisati kao atraktivan ili preterano lep. Izrada je svojstvena drugim IdeaPad laptopovima, daleko je od savršenstva, ali bez izrazito upečatljivih ugibanja plastike, i testirani prenosnik nikako ne deluje kao da će se raspasti kad ga koristite. Na Chicklet tastaturu nismo imali zamerke, kao ni na touchpad, koji je veoma precizan i sa dobro odmerenom tvrdoćom tastera. Buka i zagrevanje su primetni prilikom intezivnih CPU/GPU radnji, ali to se moglo i očekivati. Sa 2,7 kg mase, ovaj prenosnik ne spada u grupu gaming „teškaša”, pa smo bili poprilično zadovoljni njegovom mobilnošću.

Testirani prenosnik ne dolazi opremljen Windowsom, pa vas tu očekuje dodatni trošak ili beg u piratske vode, koji mi, naravno, ne odobravamo. Za potrebe testiranja mi smo instalirali Ultimate verziju Windowsa 7, a na DVD-ju koji se isporučuje uz laptop možete naći sve potrebne drajvere. Šteta je što Lenovo nije iskoristio svoj uslužni program SystemUpdate koji se isporučuje uz skuplje ThinkPad notebookove, jer se na ovom IdeaPad proizvodu ručno mora pokrenuti instaliranje više od 30 različitih upravljačkih programa. Ipak, nakon potrošenih 45 minuta, bili smo spremni za ispitivanje šta IdeaPad Y570 može u igrama. A po ciframa koje možete videti u tabelama, može mnogo. Sve testirane igre sa maksimalnim brojem detalja u punoj rezoluciji bile su lak zalogaj za ovaj laptop, a on je ostvario i poprilično dobre rezultate kad je reč o autonomiji, jer može da izdrži više sati standardnog korišćenja (ofis, surf, muzika).

Možda nije lep ili besprekorno izrađen, ali je Lenovo IdeaPad Y570 odličan multimedijalni/gejming prenosnik, pogotovu ako u obzir uzmemo i njegovu cenu. U pomenutom cenovnom rangu teško da ima modela sa ovakvim hardverom, pa ako početak jeseni želite da dočekate sa novim igračkim prenosnikom, Lenovo IdeaPad Y570 se nameće kao prilično dobar izbor. Drago nam je što smo u jednom jeftinijem laptopu videli snažan hardver, sposoban da ostvari veliki FPS u svakoj igri i nadamo se da će se ovaj trend još više proširiti i na druge proizvođače, naročito one čije modele karakteriše standardno visoka cena (HP i Dell, gledamo u vas!)

Petar MARINKOVIĆ

 
AMD Bulldozer – prve informacije
Veliki test grafičkih kartica od 100 do 200 evra
Toshiba Satellite R850-102
Lenovo IdeaPad Y570
Šta mislite o ovom tekstu?
LG Flatron D2342P i DM2350D
Viewsonic VA2248-LED, VX2451mh-LED, VX2753mh-LED
Canon XF105
Epson Stylus Photo PX820FWD i AcuLaser M2300D
Panasonic Lumix DMC-S3
Genius EasyPen M610
Logitech Wireless Solar Keyboard K750
Transcend StoreJet 25H3
Samsung HT-D7100
D-Link DSR-1000N
Jabra Wave i EasyGo
Instar IN-2905

Specifikacije
Procesor: Intel Core i7-2630QM
Čipset: Intel HM65
Memorija: 4 GB DDR3 1333 MHz Hyundai
HDD: Western Digital 750 GB 5400 rpm 8 MB
Grafika: Intel HD 3000 + nVidia GeForce GT 555M 1 GB GDDR5
Optika: Matshita DVDRAM UJ8B1AS; CD-ROM/-R/-RW: 24x/20x/16x; DVD-ROM/±R/±RW/±R DL: 8x/8x/6x/4x
Displej: 15,6” 1366 x 768
Zvuk: Realtek High Defnition Audio
Modem: nema
Ethernet: Broadcom (10/100/1000 Mbit/s)
Wireless/bluetooth: Intel WiFi Link 1000 BGN (802.11b/g/n) / ima
Konektori (položaj): VGA. HDMI, eSATA/USB 2.0, USB 2.0, SPK, MIC (levo), 2 x USB 3.0 (desno)
Dimenzije/masa: 385 x 255 x 22–36 mm / 2,7 kg
Baterija: 6-cell 10,8 V 5200 mAh
Softver: FreeDOS
Dodatno: 2.0 MPx web kamera, 5-u-1 (SD/MMC/MS/MS Pro/xD) čitač kartica, JBL zvučnici
Proizvođač: Lenovo (www.lenovo.com)
Kontakt: Laptop Centar (www.laptopcentar.rs)

Rezultati testova
Company of Heroes DX10 Ultra High
Crysis DX10 High
FarCry 2 DX10 Ultra High
PCMark Vantage
Quake 4 High
Sisoft Sandra Professional 2011c
World in Conflict DX10 Very High
Trajanje baterija
(Za prikaz dijagrama neophodan je browser sa uključenom podrškom za JavaScript)
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera