TEST DRIVE<>
102011<><>

Viewsonic VA2248-LED, VX2451mh-LED, VX2753mh-LED

LED u tri koraka

Nekada davno, neki se možda i sećaju tog vremena, postojali su monitori veliki kao kuća, i tada je kompanija Viewsonic važila je za jednog od najkvalitetnijih proizvođača. Ipak, došlo je vreme kada su ekrani sa tečnim kristalom počeli da prelaze u mejnstrim, a dok su drugi proizvođači radili na vizuelnoj diferencijaciji svojih modela od konkurencije, ponuda modela iz VS-a izgledala je kao da je ostala zamrznuta u vremenu. Visoke cene, nedostatak (kvalitetnog) dizajna, tek prosečne performanse... Ostala je samo senka nekada velikog imena.

IT tržište, koje važi za jedno od najbržih, ne trpi kompanije koje ne mogu da se prilagode njegovom tempu, a Viewsonic je i danas među nama. Da li to znači da se nešto promenilo? Kratko ćemo reći – da, i to nabolje. U poslednjih nekoliko meseci gledamo u osveženu gamu monitora iz ove kompanije i, za razliku od ranije, sviđa nam se ono što vidimo.

Model obeležen kao VA2248-LED spada u entry klasu monitora i kao takav sa sobom donosi osnovni paket opcija, bez ikakvih dodataka. Najbolji opis ovog monitora mogao bi da se sumira u jednu reč – klasičan, pošto, pored full HD rezolucije, analagnog i digitalnog konektora, u paketu ne dobijate ništa drugo, pa čak ni DVI kabl. Iako je obojen standardno – kombinacija sjajne crne sa mat crnim detaljima, VA2248 može biti interesantan dodatak na vašem stolu zbog nestadardno rešenog postolja, koje je napravljeno u obliku romba. Zauzima više prostora na sredini stola, ali ako držite monitor na samom ćošku kao mi, onda je to idealno! Monitor se kontroliše pomoću četiri, tj. pet tastera, koji se nalaze uz desnu ivicu, ali su postavljeni na poleđini monitora, što je dobro rešenje da se ne naruši minimalistički dizajn. Kvalitet izrade slaže se sa cenovnim rangom u koji ovaj monitor spada, pa bismo tu voleli da vidimo poboljšanja, ali ništa više nego kod drugih proizvođača.

Meni je uvek bio boljka VS monitora zbog nepreglednosti i katastrofalnog izgleda, ali to sada više nije slučaj. Meni je obojen u plavo-sive tonove, prijatnog je izgleda i ima logičan raspored opcija. Kao i kod svakog entry level modela, broj opcija koji u njemu možete naći nije veliki, ali je sasvim dovoljan da podesite parametre slike na zadovoljavajuće vrednosti.

Kvalitet prikaza ostavlja najjači utisak. Ako niste previše zahtevni, sve što je potrebno da uradite jeste da podesite opcije brightness/contrast da odgovaraju osvetljenju ambijenta u kojem radite, radi manjeg zamaranja očiju, i to je sve. Boje nisu baš najživahnije, ali su daleko od ispranih i prijatne su za gledanje, možemo reći, prirodne su (za jedan TN panel). Zelenu boju je potrebno oslabiti za nekoliko procenata kako bi se dobio pravilniji prikaz boja. Detalji u senkama razlikuju se bez ikakvih problema, kao i oni u najsvetlijim tonovima. Test uniformnosti crne pokazuje da je reprodukcija solidna, u očekivanom rangu, a uz ivice je tek nešto svetlija, mada klasično probijanje pozadinskog osvetljenja nije vidljivo. Kod prikaza bele boje možemo primetiti da osvetljenje nije ravnomerno, već da je gornja polovina nešto slabije osvetljena. Prelazi od najtamnijih do najsvetlijih tonova u različitim bojama su ravnomereni, bez neprijatnih „stepenika” između susednih nijansi. Vreme odziva je, kao i sve druge karakteristike ovog monitora, umereno i iznosi 5 ms, što je dovoljno za gledanje filmova i igranje igara, jer je zamućivanje brzih pokreta praktično neprimetno. Uglovi gledanja su karakteristično „uski” kod TN panela, pa je takva situacija i sa ovim ekranom. Vertikalni su manji i kompenzujemo ih tiltovanjem, dok se sa horizontalnim može „sarađivati”, ali bi mogli da budu i bolji.

Osim primetne razlike u veličini, VX2451mh koristi slične vizuelne detalje kao model od 22 inča. Tu su romboidni oblik postolja i trouglasti oblik na prednjoj masci, koji je sada usmeren na raspored četiri tastera u čijem se centru nalazi peti, koji istovremeno služi da se monitor upali i da prikaže status u kom se nalazi. Naravno, bez kombinacije piano i mat crnih nijansi nije se moglo. Najveća razlika ogleda se u postojanju integrisanih zvučnika u prednjoj masci, zbog kojih ovaj model izleda kao da je izdužen. Poleđina krije veliki broj konektora – HDMI (kabl ne dobijate u kutiji), DVI, D-SUB, Audio-in i Audio-out. Profil ovog ekrana je vrlo tanak zahvaljujući minijaturnoj napajačkoj jedinici, koja je izdvojena iz kućišta ekrana. Kvalitet izrade je solidan, možda bi sam ekran mogao da bude stabilniji, ali u ovoj kategoriji nemamo neke veće zamerke.

Meni je skoro identičan kao kod modela VA2248. Razlike se ogledaju u dodatnim kontrolama zvuka (jačina i izvor – HDMI ili standardni Audio-in), kao i u mogućnosti podešavanja brzine odziva (Response time – Standard, Advanced, Ultra Fast). Može se naći još i podešavanje kolornog prostora (Display mode – RGB ili YUV).

Startna podešavanja su presvetla, što smo iskusili i kod manjeg ekrana, ali je bilo još nečega što nam nije odgovaralo kod prikaza. Naime, kako god da smo menjali podešavanja, nismo uspevali u tome da dobijemo kvalitet slike približan onom kod modela VA2248. Reprodukcija boja je slična, kada se kalibriše, potrebno je smanjiti crvene i zelene tonove, ali se detalji u senkama ne mogu razlikovati ili su svetli tonovi spaljeni – nema sredine. Test uniformnosti crne pokazao je anomaliju u vidu razlike osvetljenja gornje i donje polovine. Sama crna ne izgleda tamno i puno, nekako je neubedljiva. Već smo napomenuli to da se detalji u tamnim tonovima gube, a to smo potvrdili i u testu gradijenta, gde se, iako su razlike u nijansama postepene, one najtamnije jednostavno međusobno stapaju. Podešavanje brzine odziva ne utiče primetno na performanse monitora pošto je panel deklarisan na 2 ms, a to je zona u kojoj razliku možete videti samo u sintetičkim testovima. S druge strane, uglovi gledanja su zahvalniji nego kod modela VA2248, pa se možete komfornije uvaliti u fotelju ili krevet i gledati film.

Ako imate viška mesta na stolu, a manjak na desktopu, gledajte u smeru VX2753mh iz Viewsonica. Sa dijagonalom od 27 inča, ovaj monitor raspolaže sa dovoljno mesta da i oni najneuredniji, sa velikim brojem ikonica na desktopu, dobiju još mesta za skladištenje. Dizajn ovog monitora je jednostavan i neupadljiv, obojen u sjajnocrnu, ne poseduje detalje koji bi narušili totalno minimalistički dizajn. Pet tastera za navigaciju postavljeni su bočno, a konektori se nalaze na poleđini, centralno postavljeni. Tu su dva HDMI porta, D-Sub i audio in/out portovi. HDMI kabl dolazi zajedno sa monitorom, ali ne i HDMI–>DVI adapter. Napajačka jedinica nije u sklopu kućišta ekrana, kako bi se uštedelo na „debljini”, pa je ovo jedna veoma slim dvadesetsedmica. Monitor je na radnu površinu moguće postaviti na dva načina. Uobičajeno, postavljanjem ekrana u postolje, ili kao ram za sliku (bez korišćenja postolja), što je interesantno rešenje. Kvalitet izrade je bolji nego kod dva prethodno opisana modela, što se moglo i očekivati.

Meni je u odnosu na VX2451mh dodatno proširen samo još jednom opcijom koja se odnosi na uređaj koji je povezan na HDMI ulaz, tj. na to da li je reč o PC ili AV uređaju. Sve ostalo je isto, ne postoje nikakva dodatna napredna podešavanja.

Priča sa reprodukcijom slike se ponavlja – startna podešavanja su presvetla, donja polovina ekrana je bolje osvetljena, zelena boja je malo jačeg intenziteta, te smo ubeđeni u to da je reč o istom panelu. Ovu tvrdnju ipak nismo uspeli da proverimo, tako da je treba uzeti sa dozom rezerve. Nakon kalibrisanja, dobijamo nešto bolje rezultate nego kod modela VX2451mh. Detalji u senkama su vidljivi, ne kao kod VA2248, ali znatno bolje nego kod prethodno pomenutog modela. Reprodukcija boja je korektna i slika je prijatna za gledanje, nije previše jarka. Prelazi između tonova su postepeni, bez naglog odsecanja između tonova, ali je primetno stapanje kod najsvetlijih tonova. Bela i crna ne pokazuju neke ozbiljnije mane u prikazu. Odziv i uglovi gledanja veoma su slični modelu od 24 inča. Dakle, kao da su u VS-u uradili copy/paste ova tri modela.

Ako nekome tražite mane, uvek ćete ih naći. Pitanje je samo koliko te mane utiču na celokupan utisak, tj. da li možete živeti sa njima? Viewsonic je, prema našem mišljenju, mnogo napredovao kada je reč o celokupnoj „slici” brenda, a ova tri monitora pokazala su se kao solidni primerci koji mogu da pariraju konkurenciji. Mi bismo istakli model VA2248 zbog toga što je na nas ostavio najpozitivniji utisak i zbog toga što svojom cenom i kvalitetom reprodukcije svakako može da uđe u kategoriju Best Buy.

Vojislav VUJANIĆ

 
AMD Bulldozer – prve informacije
Veliki test grafičkih kartica od 100 do 200 evra
Toshiba Satellite R850-102
Lenovo IdeaPad Y570
LG Flatron D2342P i DM2350D
Viewsonic VA2248-LED, VX2451mh-LED, VX2753mh-LED
Šta mislite o ovom tekstu?
Canon XF105
Epson Stylus Photo PX820FWD i AcuLaser M2300D
Panasonic Lumix DMC-S3
Genius EasyPen M610
Logitech Wireless Solar Keyboard K750
Transcend StoreJet 25H3
Samsung HT-D7100
D-Link DSR-1000N
Jabra Wave i EasyGo
Instar IN-2905

Viewsonic VA2248-LED
Osnovno:
22”, TN, 1920 x 1080
Ostalo:
D-Sub, DVI, osvetljaj 250 cd/m2, dinamički kontrast 4900:1, vreme odziva 5 ms (tipično), uglovi gledanja (H/V) 170°/160°

Viewsonic VX2451mh-LED
Osnovno:
23,6”, TN, 1920 x 1080
Ostalo:
D-Sub, DVI-D, HDMI, 3,5” audio in/out, zvučnici, osvetljaj 300 cd/m2, dinamički kontrast 20.000.000:1 (statički 1000:1), vreme odziva 2 ms (GtG), uglovi gledanja (H/V) 170°/160°

Viewsonic VX2753mh-LED
Osnovno:
27”, TN, 1920 x 1080
Ostalo:
D-Sub, 2 x HDMI, 3,5” audio in/out, zvučnici, osvetljaj 300 cd/m2, dinamički kontrast 30.000.000:1 (statički 800 – 1200:1), vreme odziva 1 ms (GtG), uglovi gledanja (H/V) 170°/160°
Proizvođač:
ViewSonic
Kontakt:
ViewSonic Srbija
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera