TEST DRIVE<>
102011<><>

Canon XF105

Ozbiljna igračka

Kako izgleda kamera za profesionalnu upotrebu kada Canon želi da je uprosti i umanji za lakšu upotrebu? XF105 je pre svega zamišljen kao rezervna kamera za profesionalce koji već poseduju Canonovu „veliku” kameru XF305. Ideja je da se olakša rad na terenu i pokretljivost snimatelja, uz što manje kompromisa po kvalitet snimka. Smanjenju dimenzija doprinelo je i izbacivanje mehanike koja se ranije koristila pri snimanju na (mini) DV kasete.

Ono što ovaj model najviše izdvaja od ostalih jeste činjenica da je ovo najmanja profesionalna kamera sa mogućnošću snimanja u kolornom režimu 4:2:2 (http://www.sk.rs/2011/01/sksc01.html). Kada na to dodamo i činjenicu da ona to radi u robusnom MXF (MPEG2, Canon XF Codec) formatu s protokom 50 Mbit/s, shvatamo da je Canon ozbiljno pristupio projektovanju ove kamere. Da podsetimo, kolorni režim 4:2:2 omogućava duplo veću kolor rezoluciju prilikom snimanja, što olakšava sve eventualne korekcije i manipulacije sa slikom kasnije, u postprodukciji.

Za snimanje se koriste dve Compact Flash memorijske kartice, a SD memorija koristi se za snimanje fotografija i manipulisanje za vreme snimanja i za čuvanje različitih skupova postavki kamere (za različite uslove snimanja ili ako kameru koristi više snimatelja). Čak iako već posedujete CF memoriju velikog kapaciteta i brzine, može se desiti da kamera odbije da radi sa njom kao nekompatibilnom. Korisna opcije je i mogućnost automatskog nastavljanja snimanja s jedne kartice na drugu kada se prva napuni, kopiranje, backup ili baferovano snimanje unapred. Procesor DIGIC DV III koji, pored standardne obrade slike, omogućava i odličnu detekciju i praćenje lica osobe koja se snima, čak i u situacijama kada se osoba nalazi u gužvi.

Da je Canon razmišljao i o nekoj budućoj upotrebi ove kamere govori i činjenica da je moguće spojiti i sinhronizovati dve kamere (ili XF105 i XF100) za potrebe 3D snimanja. Uzimajući u obzir njenu veličinu, ovo zaista može da bude od velikog značaja prilikom snimanja na terenu.

Ono što nas je posebno prijatno iznenadilo je to koliko je XF105 prilikom snimanja sa lakoćom izlazila na kraj sa kadrovima koji počinju u polumračnom ambijentu, a nastavljaju se u veoma svetloj prostoriji sa jakim i direktnim dnevnim svetlom. Detalji u slici kada se snima u uslovima sa malo svetla su odlični, a šum je jedva primetan. Canon je otišao i korak dalje, pa je moguće snimati u uslovima bez svetla u IR (Infrared Recording) modu. Verujemo da će ova opcija biti korisna mnogim kamermanima koji često rade noću na terenu ili onima koji se bave specifičnim snimanjima za potrebe dokumentarnih emisija.

Ergonomija kamere je lepo osmišljena i sve opcije su logično postavljene i prilično je lako naviknuti se na njihov raspored. Tasteri ’Shutter’, ’Iris’ i ’Gain’ lako su pristupačni, a pored njih postoje tasteri kojima je moguće dodeljivati opcije po želji. LCD displej je dovoljno veliki i precizan za snimanje HD videa. Za eventualnu asistenciju kada nismo baš sasvim sigurni u to da li je ono što se snima zaista izoštreno, postoji i dugme za uvećavanje slike na displeju postavljeno pored tastera za kontrolu zumiranja. Ako vam ni to nije dovoljno, u opcijama je moguće uključiti i funkcije Focus Assist, pri čemu zelene linije predstavljaju oštrinu slike. HD slika je mnogo osetljivija na bežanje van fokusa, iz prostog razloga što se na velikom ekranu takve stvari mnogo bolje vide i smetaju gledaocu. Na displeju je moguće imati i softverski waveform monitor (osciloskop) za trenutni uvid u sjajnost svih detalja u kadru.

Još jedna poslastica je mogućnost snimanja različitim brojem slika u sekundi (framerate). Na taj način dobijamo zanimljive efekte ubrzanja slike ili slow motiona. Za one kojima ni to nije dovoljno postoji opcija snimanja u intervalima. Moguće je podesiti 25 nivoa vremenskih intervala od 1 sekunde do 10 minuta, kao i broj frejmova snimljen u svakom intervalu. Da, time-lapse entuzijasti i animatori lutaka vrište od sreće negde u svetu.

Mogli bismo na još nekoliko strana da nabrajamo šta nam se sve svidelo i koje sve još opcije postoje u ovoj maloj kameri. Ovo je svakako trend koji nam se mnogo dopada – jeftinija oprema za profesionalce znači i jeftinije uređaje za amatersku upotrebu. Tehnologije koje su ovde upotrebljene uskoro će naći svoju primenu i u jeftinijim modelima. Da li je potrebno opisivati i kako smo se teško rastali od ove kamere na kraju testiranja?

Zoran OLUIĆ

 
AMD Bulldozer – prve informacije
Veliki test grafičkih kartica od 100 do 200 evra
Toshiba Satellite R850-102
Lenovo IdeaPad Y570
LG Flatron D2342P i DM2350D
Viewsonic VA2248-LED, VX2451mh-LED, VX2753mh-LED
Canon XF105
Šta mislite o ovom tekstu?
Epson Stylus Photo PX820FWD i AcuLaser M2300D
Panasonic Lumix DMC-S3
Genius EasyPen M610
Logitech Wireless Solar Keyboard K750
Transcend StoreJet 25H3
Samsung HT-D7100
D-Link DSR-1000N
Jabra Wave i EasyGo
Instar IN-2905

Specifikacija
Senzor: 1/3” CMOS senzor, 2,37 MPx (2,07 MPx efektivno)
Objektiv: 10x zoom, 4,25–42,5 mm (ekvivalentno 30,4–304 mm na 35 mm filmu) f/1,8–2,8
Minimalno osvetljenje: 1,6 lux
Video kodeci: kompresija MPEG-2 long GOP, kolorni režim 4:2:2 (50 Mbit/s snimanje), format fajla MXF
Audio: 2 kanala, PCM, 16-bit; 48 kHz
LCD monitor: 3,5”, rezolucija 920.000 tačaka
Dimenzije: 12,1 x 14,8 x 25 cm
Tezina: 1,08 kg (bez baterije)
Proizvođač: Canon (www.canon.com)
Kontakt: Josipović Trade (www.josipovictrade.rs)
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera