TEST DRIVE<>
102011<><>

Genius EasyPen M610

Tablica-mršavica

Aktivna površina ove grafičke table je 6 x 10 inča, što definiše i njen odnos stranica, pa je odlično prilagođena radu na widescreen monitorima. Ova veličina pokazala se optimalnom za desktop korisnike, jer manji modeli zbog nesrazmere sa veličinom današnjih ekrana često donose i probleme sa koordinacijom između ruke i oka. Veći modeli se pak teže drže u ruci ili na krilu, pa su zbog toga bolje prilagođeni CAD korisnicima, koji u većoj meri rade sa višim nivoom detalja nego grafički umetnici.

EasyPen M610 nije pretežak i lako se drži na uzdignutom kolenu, što je omiljeni položaj za mnoge crtače. Idealno je verovatno da se ova tablica postavi na neku kosu podlogu na sto ispred vas, jer to daje najbolji oslonac i optimalni ugao za ruku, dok je držanje u ruci (kao blok za skiciranje) moguće, ali nije baš prijatno za duži rad. Tablica je izrađena od kvalitetne crne plastike koja ne krcka u rukama, a završna obrada je odlična. Uprkos svojoj debljini od svega 8 mm, ostavlja utisak uređaja koji će trajati. Nažalost, stajlusu se ne mogu uputiti ovakvi komplimenti, jer je izrađen od tanje plastike. Uz to, zbog svoje izuzetne lakoće, ova olovčica ima neobičan balans, naročito sa ubačenom AAA baterijom, što, u zavisnosti od toga kako ste navikli da držite olovku, može zahtevati dodatno privikavanje. Gumirani rukohvat na stajlusu odlično je pozicioniran, kao i nezaobilazna klackalica za emulaciju levog i desnog dugmeta na mišu. Uz pomenutu bateriju i prateći softver, dobijate još i prsten za menjanje plastičnog vrha na stajlusu i rezervni plastični vrh. Uz CD sa drajverima, pomoćnim alatkama i video tutorijalom za korišćenje tablice stiže još jedan disk, na kome se, nažalost, nalaze samo probne verzije Photoshopa i Corel Paintera.

Instalacija je uobičajena – pre priključivanja tablice na USB port potrebno je prvo instalirati drajvere. Zatim se tablica priključuje, ali se ipak zahteva i reboot Windowsa da bi sve radilo kako treba.

U radu se EasyPen M610 pokazao izvanredno. Osećaj za pritisak nije na nivou neprikosnovenih tabli Wacom Intuos, ali je svakako veoma blizu tom osećaju. Preciznost je takođe na vrlo zavidnom nivou, a margine su lepo kalibrisane pa se cela radna površina može iskoristiti. Promena aspekta strana u odnosu na vaš monitor izvodi se automatski iz programa za konfiguraciju table.

Posebno nas je impresionirao vrlo širok raspon uglova pod kojim tablica registruje pritisak stajlusa, tako da ćete imati punu slobodu u skiciranju ili senčenju svojih remek-dela. Naravno, otisak koji određene četkice ostavljaju ne menja se u zavisnosti od ugla pod kojim držite stajlus, ali je ipak bitno da ugao ne bude ograničen na uspravan položaj, jer to kvari uživanje prilikom crtanja i ograničava pokrete ruke.

Na tabli se nalaze i četiri hardverska dugmeta za Undo, gumicu za brisanje i PageUp, odnosno PageDown. Ovi dugmići su hromirani, vrlo su kvalitetni i odlično se uklapaju u dizajn grafičke table. Osim hardverskih, postoji i 16 touch dugmića (hot cells) koji se mogu konfigurisati, ali su im već i default namene vrlo upotrebljive. Plastična folija preko radne površine, pored toga što štiti tablu od oštećenja, pruža i mogućnost da lagano precrtate nešto sa ne preterano debele podloge koju ćete postaviti između folije i table.

Svi programi sa kojima smo probali tablicu bez problema su je prepoznali i koristili dinamički pritisak sa 1024 nivoa. Pokreti stajlusom vrlo su tečni, a zastajkivanja i preskoka nema jer tabla šalje poziciju pointera 200 puta u sekundi. Osim toga, tablica registruje položaj stajlusa na pristojnoj visini (od bar 10 mm), što je veoma bitno da se prilikom crtanja ne bi ostavljali neželjeni tragovi. Deklarisana rezolucija je čak 4000 linija po inču, što je nemoguće proveriti, ali deluje dosta uverljivo s obzirom na odličnu preciznost u svim programima za crtanje.

Na kraju treba reći da ćete tablicu moći da koristite na Windowsima svih ukusa, od XP-a naovamo, kao i na Mac OS X-u, ali ne i na Linuxu. Tablica se pokazala kao veoma adekvatna alatka za sve dizajnerske zahvate, pa je možemo toplo preporučiti. U pitanju je odlično dizajniran i kvalitetan proizvod koji će lako parirati bilo kojoj drugoj tabli na tržištu u istom cenovnom rangu. Kada bismo mogli da utičemo na dizajn sledeće verzije ove grafičke table, poželeli bismo samo slajder za zoom-in i zoom-out, pošto je to jedna od najčešćih operacija prilikom crtanja i slikanja. Sve drugo ovaj genijalni mršavko već poseduje.

Stevan JOSIMOVIĆ

 
AMD Bulldozer – prve informacije
Veliki test grafičkih kartica od 100 do 200 evra
Toshiba Satellite R850-102
Lenovo IdeaPad Y570
LG Flatron D2342P i DM2350D
Viewsonic VA2248-LED, VX2451mh-LED, VX2753mh-LED
Canon XF105
Epson Stylus Photo PX820FWD i AcuLaser M2300D
Panasonic Lumix DMC-S3
Genius EasyPen M610
Šta mislite o ovom tekstu?
Logitech Wireless Solar Keyboard K750
Transcend StoreJet 25H3
Samsung HT-D7100
D-Link DSR-1000N
Jabra Wave i EasyGo
Instar IN-2905

Osnovno:
6 x 10 inča, USB veza
Ostalo:
4000 lpi, 1024 nivoa pritiska, 200 uzoraka u sekundi
Proizvođač:
Genius
Kontakt:
Computer Dream
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera