TEST DRIVE<>
102011<><>

Transcend StoreJet 25H3

Oklopljena trojka

Kao standard za povezivanje eksternih uređaja, USB 3.0 je relativno nov. Smišljen od nule kao hardverska i softverska ekstenzija svojih prethodnika koji nikada nisu bili zamišljeni za obavljanje zadataka koje je realnost postavljala pred njih, ovaj standard predstavlja dugo očekivani korak napred. Uređaji koji rade po ovom standardu polako postaju sve prisutniji na tržištu, što važi i za matične ploče koje dolaze sa ugrađenim kontrolerima.

Primerak koji smo imali na testu nosi oznaku StoreJet 25H3 i napravio ga je poznati proizvođač Transcend. Korisniku nudi 750 GB smeštajnog prostora u vidu 2,5-inčnog hard diska smeštenog u već viđeno Transcendovo kućište Tough Drive otporno na udarce. Osim USB 3.0 mini-konektora za komunikaciju i napajanje, na uređaju se razaznaje i taster One Touch Backup, koji u kombinaciji sa softverom koji se isporučuje uz uređaj omogućava jednostavno bekapovanje podataka. Osim softvera, uz uređaj se isporučuju garancija, uputstvo za korišćenje, kao i „ipsilon” kabl koji omogućava napajanje uređaja sa dva USB porta ukoliko je to neophodno.

Kao što se i očekuje od uređaja ove vrste, instalacija se svodi na priključivanje uređaja na odgovarajući port, pod uslovom, naravno, da je računar njime opremljen. Uređaj smo podvrgli skraćenom skupu testova namenjenih hard diskovima i primerenih USB 3.0 uređajima. Rezultati su interesantni. Pre svega, kao što smo i očekivali od USB 3.0 uređaja, postignute brzine prenosa dostizale su vrednosti veće od 100 MB/s. Međutim, pri testovima sekvencijalnog pristupa pokazalo se da brzina pada i do 50 odsto, što ukazuje na to da se unutar uređaja nalazi prosečan hard disk koji se vrti na 5400 obrtaja u minutu. To nije ništa neobično za ovakve eksterne hard diskove, ali moramo priznati da toliki pad performansi ipak poništava najveće prednosti USB 3.0 interfejsa. Na svu sreću, do ove vrednosti stiže se tek u poslednjih 20 odsto smeštajnog prostora diska, tako da, uz generalno pravilo da se hard diskovi ne popunjavaju preko 80 odsto prostora kako bi se izbegla fragmentacija fajlova, korisnici ne bi trebalo da se sretnu sa brzinama znatno manjim od 80 MB/s, što i jeste prosek ovog uređaja. Dodatna efikasnost može se postići upotrebom fajl sistema sa najvećim mogućim alokacionim jedinicama (npr. NTFS sa klasterima od 16 KB), kao i korišćenjem ovog uređaja za smeštaj fajlova većih od 16 KB, što verujemo da nikom ne predstavlja problem.

Transcendov StoreJet 25H3 u principu nam se svideo. Međutim, dok USB 3.0 svakako predstavlja veliki pomak od jedne inherentno zastarele tehnologije, oslanjanje na uobičajene 2,5-inčne diskove počinje polako da biva usko grlo. Najveće prednosti ovakvih uređaja i dalje su male dimenzije i niska cena u odnosu na konkurenciju iz SSD domena. U svakom slučaju, dodatna brzina je korisna kada se uređaj koristi za bekap velikih fajlova, USB 3.0 polako postaje opšte prisutan, tako da verujemo da ćemo u skorijoj budućnosti imati prilike da vidimo i moćnije uređaje. Do tada, Transcendov StoreJet 25H3 i njemu slični uređaji predstavljaju prihvatljiv kompromis između cene, prostora, brzine i prenosivosti.

Bojan ŽIVKOVIĆ

 
AMD Bulldozer – prve informacije
Veliki test grafičkih kartica od 100 do 200 evra
Toshiba Satellite R850-102
Lenovo IdeaPad Y570
LG Flatron D2342P i DM2350D
Viewsonic VA2248-LED, VX2451mh-LED, VX2753mh-LED
Canon XF105
Epson Stylus Photo PX820FWD i AcuLaser M2300D
Panasonic Lumix DMC-S3
Genius EasyPen M610
Logitech Wireless Solar Keyboard K750
Transcend StoreJet 25H3
Šta mislite o ovom tekstu?
Samsung HT-D7100
D-Link DSR-1000N
Jabra Wave i EasyGo
Instar IN-2905

Transcend PDC3 Combo Extension Card

Za potrebe testiranja na raspolaganju smo imali i Transcendovu kombinovanu kontrolersku karticu odznake PDC3. Namenjena smešaju u PCI-E slot, ova kartica objedinjuje USB 3.0 i SATA III 6.0 Gb/s kontroler, nudeći korisnicima po dva porta koji su saglasni sa ovim standardima. Za potrebe napajanja USB uređaja veće potrošnje, kartica nudi SATA i MOLEX konektore za napajanje. Instalacija kartice je jednostavna i jedina zamerka koju smo imali jeste što se neophodni drajveri ne isporučuju uz karticu, već se, kako uputstvo sugeriše, moraju preuzeti sa sajta proizvođača.

Osnovno:
USB 3.0, 750 GB, 80 MB/s (prosek), 5400 rpm
Ostalo:
ToughDrive kućište, dugme OneTouch Backup
Proizvođač:
Transcend
Kontakt:
KimTec
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera