TEST PLAY<>
112011<><>

Orcs Must Die!

Svi razvojni timovi žele da naprave popularnu igru, a samo malobrojni pogode pravu mešavinu izazova i zabave. Tako je i u žanru tower defence strategija. Developeri sanjaju o tome da naprave novi Defense Grid (SK 3/09), Plants VS Zombies (SK 6/09), ili Sanctum (SK 6/11). Robot Entertaimentu je to uspelo.

Orcs Must Die! predstavlja duhovit spoj tower defence strategije i akcione igre u trećem licu. Igrač je stavljen u ulogu ratnog maga zaduženog da spreči orkove da dospeju u naš svet. Naime, zelene gnusobe napadaju utvrde u kojima se nalaze dimenzione pukotine. Vaš zadatak je da ih sprečite postavljanjem različitih prepreka i zamki, angažovanjem pomoćnika, te, na kraju, i ličnim stupanjem u prve borbene redove. Igra sadrži nešto više od dvadeset različitih mapa, a svaka se može igrati u tri stepena težine, s tim što je najzahtevniji stepen u početku nedostupan i otključava se tek posle prelaska celokupne kampanje.

Na početku svake misije igrač iz ponuđene liste bira određeni broj zamki, oružja i magija, a zatim ima mogućnost da podrobno prouči mapu. Dostupna je ograničena svota novca, koja se troši postavljanjem zamki na mesta pogodna za odbranu od juriša razjarenih orkova. Kada protivnici nagrnu i počnu da ginu, uložena sredstva vraćaju se sa kamatom. Ako se pak koji ork i provuče, igrač može da ga dočeka mačem, samostrelom ili veoma razornim magijama. Zarad očuvanja balansa, zdravlje našeg junoše krhke je prirode, pa nije preporučljivo jurišati bezglavo. Ipak, u slučaju potrebe, moguće je zalečiti rane jednostavnim približavanjem riftu.

Zamke su raznovrsne i svaka ima svoje prednosti i mane. Neke momentalno uništavaju protivnike, dok ih druge samo usporavaju ili usmeravaju ka gorkoj sudbini. Ako sadrže pokretne delove, moraju neko vreme da miruju posle dejstvovanja, kada se uvek nađe neki neprijatelj da se provuče. Stoga je najbolja taktika kombinovanje različitih zamki. To postaje sve zabavnije napredovanjem kroz misije, jer se posle svake pobede otključava nova sprava za uništavanje neprijatelja. Ispunjavanjem određenih uslova igrač skuplja i lobanje koje se koriste za nadograđivanje magija i zamki, pa one postaju efikasnije ili jeftinije.

Protivnici su raznovrsni. Gro osvajačke vojske čine orkovi-prašinari, ali im se često pridružuju strelci, brzi koboldi, leteća smetala, te snažni ogri kojima zamke ne mogu gotovo ništa, pa ćete morati da ih savladavate lično. Tu i tamo pojaviće se i kakav glavonja, tek da doprinese vašem slavnom pohodu. Zavisno od izabranog nivoa težine, menjaju se struktura i brojnost protivničke armije, što povlači i bolje planiranje odbrane. Još veći izazov predstavljaju mape sa više različitih puteva od orkovskih prolaza do dimenzione kapije koju čuvate.

Svaki protivnik koji se domogne bleštavog rifta približava vas sramnom porazu. Partija se završava kada se skala isprazni. No, nije preterano teško odbraniti se. Mape su smišljene tako da pružaju mnogo različitih načina za uništavanje orkova. Tu su jame sa rastopljenom lavom, na terase i mostove iznad prolaza možete da rasporedite strelce koji su odlični protiv letećih neprijatelja, a ispod njih su često uski prolazi, idealni za postavljanje barikada i spletova različitih zamki.

Tehnički, igra je veoma dobro urađena. Nema većih štucanja niti smetnji. Grafički stil je dopadljiv, a zvučni efekti primereni. Nažalost, ne postoji mogućnost igranja sa prijateljima iako igra ima Steam-dostignuća i čuvanje snimljenih pozicija na Internetu.

Nikola BULJ

 
Rage
Dead Rising 2: Off the Record
Might & Magic: Heroes VI
F1 2011
NBA 2K12
Pro Evolution Soccer 2012
FIFA 12
Total War: Shogun 2 – Rise of the Samurai
Worms: Ultimate Mayhem
A Game of Thrones: Genesis
Driver: San Francisco
Orcs Must Die!
Šta mislite o ovom tekstu?
Two Worlds 2: Pirates of the Flying Fortress
Disney Universe
Might & Magic: Clash of Heroes
The Cursed Crusade
The Binding of Isaac
Disciples III: Resurrection
Gears of War 3

...još jedno mišljenje
Tower defence nije mlad koncept – već godinama postoji u vidu besplatnih modifikacija za postojeće igre – ali je kao punopravan podžanr uspostavljen tek nedavno. Da bi se borili sa svojom besplatnom braćom, autori komercijalnih TD naslova moraju da se uzdaju u izmene koncepta koje njihovo delo čine jedinstvenim. Jedan od popularnijih načina da se ovo uradi je stavljanje igrača u ulozi ratnika u redove odbrane. Robot Entertainment je igrao upravo na tu kartu u igri Orcs Must Die!. Već posle pola sata igranja vidi se da im je to pošlo za rukom – akcija u trećem licu je tečna i svrsishodna, a građenje odbrane iz iste pozicije veoma ugodno. Širok dijapazon zamki koje stoje na raspolaganju omogućava različite pristupe odbrani. Unapređivanje veština i zamki je skupo i neopozivo, te je važno pažljivo planirati razvojni put kojim ćete krenuti. Mape su zanimljivo dizajnirane i jedinstvene, te će retko kome dosaditi. Jedina mana igre je što je često previše laka, te dozvoljava ležerno igranje umesto da nas pošteno oznoji.
P. ĐORĐEVIĆ

...još jedno mišljenje
Orkovi moraju biti ubiveni! odličan je primer toga šta se dobije onda kada se na jednom mestu susretnu brzometni i kvalitetno implementirani elementi gameplaya, dopadljivo okruženje i duhoviti likovi i vešto modifikovani momenti iz klasičnih tower defense igara. Igra i po svom karakteru i po načinu igranja u velikoj meri podseća na veliki hit iz daleke 1994. godine, The Horde, o kojem smo nedavno pisali u rubrici „Test of Time”. Tamo je nejaki vitez-pripravnik u dve faze pripremao odbrambene instalacije oko svog seoceta, odnosno aktivno učestvovao u njegovoj odbrani jednom kada horde monstruma navale sa svih strana. Princip igranja ovde je identičan, uz tu razliku što je cela stvar smeštena u klaustrofobično okruženje niza tamnica, monstrume su zamenili simpatični orkovi, a cela stvar uvijena je u kvalitetan, crtanofilmski 3D engine (sa pogledom iza leđa glavnog viteza-zvekana). Iako postoji faza predviđena za postavljanje zamki i odbrambene pripreme, zahvaljujući kvalitetnom dizajnu igre, dotične operacije se mogu efikasno izvršavati i u letu, tokom napadačkih deonica. Uz sve navedene kvalitete, ovo potvruđeje talenat i motivaciju autora da stvore odličnu i adiktivnu zanimaciju nižeg cenovnog razreda, na koju zaista nije šteta potrošiti novce.
A. DINIĆ

...još jedno mišljenje
Ako ste fan tower defense igara, Orcs Must Die! je igra koju ste čekali svih ovih godina. Ako pak to do sada niste bili, sada ćete postati. Jednostavan koncept odbrane hodnika od nadolazećih talasa mrskih neprijatelja impresivno je utkan u mehaniku ove igre. Adut u rukavu je vaš alter ego – simpatičan i pomalo blesav borbeni mag koji postavlja defanzivne strukture po nivoima, ali se i lično obračunava sa orkovima, gnolovima ili ogrima. Zabava i imerzivnost nikako nisu loša stvar, ali u Orcs Must Die! dizajneri kao da to namerno koriste protiv nas! Nikada ne smete da dozvolite da vas akcija potpuno ponese, jer to često znači da nemate pregled nad celim nivoom, a kolona orkova negde probija vašu obranu. Jedina prava mana je nedostatak multiplejera, što kooperativnog što kompetitivnog, koji bi podigao Orcs Must Die! na novi nivo. Ipak, kada se uzmu u obzir kvalitet i zaraznost ovog naslova, gotovo je sigurno da ćemo videti nastavak u kom će dizajneri iskoristiti ovaj prostor za unapređivanje. Najtoplija preporuka.
D. KOSOVAC

Platforma:
PC, X360
Potrebno:
Core2Duo / 2 GHz, 2 GB RAM-a, nVidia GeForce 6800 ili ATI Radeon x1950
Poželjno:
Core2Duo / 2,6 GHz, 3 GB RAM-a, nVidia GeForce 8600 ili jača
Veličina:
download (5 GB za instalaciju)
Adresa:
www .robotentertainment .com /games /orcsmustdie

89
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera