INTERNET<>
112011<><>

Online servisi za editovanje slika

Više nego dovoljno

Za obradu slike treba vam samo browser

Čini se da je malo prošlo od vremena kada su slike bile najzahtevniji elementi internet stranica. Deluje neverovatno, ali do pre desetak godina, u vreme dial up modema, na učitavanje slike čekali smo i više minuta. Danas svoje fotografije selimo na Net kako bismo ih delili sa drugim ljudima ili ih čuvali u kolekcijama. Oko takvih servisa iznikle su brojne web destinacije za online obradu slika, a mnoge od njih nude napredne funkcije, na koje smo inače navikli u desktop okruženju.

Pixlr (pixlr.com) nesumnjivo je najpopularniji online servis za obradu slika. Sem kreiranja novog rada, Pixlr dozvoljava da postavite fajl sa svog računara ili da ga učitate sa neke web destinacije (url). Što je veoma važno, moguć je uvoz slika sa Facebooka, Flickra, iz Picase i sa drugih mesta. Ako želite da uvezete fajl sa nekog drugog servisa ili društvene mreže, moraćete da se registrujete na Pixlr. Ukoliko je izvor za sliku drugačijii, moguća je obrada bez registracije.

Ovaj online editor najviše liči na varijantu Photoshopa sa, uslovno rečeno, bazičnim funkcijama. Svi oni koji imaju barem malo iskustva sa ovim popularnim programom već na prvi pogled shvatiće da Pixlr nije nimalo naivan alat. On nudi mogućnost rada sa lejerima, solidnu listu filtera, sva očekivana podešavanja vezana za boje i kvalitet slike, kao i standardne alatke za sečenje, bojenje, crtanje ili pisanje.

Pixlr radi u Flashu. Kada manipulišete slikama nešto više rezolucije, tj. velikim fajlovima, možete očekivati usporen rad, ali za većinu slika pristojne veličine Pixlr će se pokazati kao dovoljan i kao dobra alternativa desktop aplikacijama. Prilikom rada nema kašnjenja, a izgled koji podseća na Photoshop, zajedno sa prilagodljivim prozorima za prikaz slike i alata, učiniće da zaboravite na to da ste online. Kada završite editing, sliku možete snimiti na hard disk, u Pixlr biblioteci, a možete je i odmah objaviti i na Facebooku, Flickru ili Pikasi.

Adobe Photoshop Express Editor (www.photoshop.com) manje liči na svog desktop pretka nego Pixlr, ali lakoća korišćenja i veoma brz odziv podsećaju nas na to zašto je Adobe među najmoćnijim softverskim kompanijama na svetu. Editor, uobičajeno, dozvoljava upload slike sa hard diska ili preuzimanje sa online servisâ. Takođe, Adobe će za vaš nalog odvojiti i 2 GB prostora, sa nadom da ćete tamo čuvati slike, ali i da ćete biti aktivniji član zajednice.

Editor funkcioniše vrlo dobro u prozoru ili u punom ekranu. Leva traka sadrži osnovne komande i efekte. Sem mogućnosti za sečenje slika, podešavanje boja, promenu rezolucije i ispravljanje efekta crvenih očiju, među bazičnim opcijama nalazi se i Auto Correct, koji funkcioniše odlično sa slikama koje imaju nedovoljno žive boje.

Express Editor radi kako treba i sa naprednijim efektima, ali su mogućnosti ograničene. Sve promene praktično se dešavaju u realnom vremenu (uz mogućnost pregleda originalne slike u svakom trenutku), ali nema mogućnosti za „fino doterivanje” efekata. Umesto manuelnog unošenja parametara, za većinu njih postoji samo skala od pet nivoa, tako da je ponuda opcija skromna. Nivoi efekata prikazani su malim thumbnailovima, što korisničko iskustvo čini savršenim. Prisutni su i elementi za „dekoraciju” slike – možete dodavati tekst, oblake iz stripova, nalepnice i druge elemente.

Picture2Life (www.picture2life.com) jeste drugačija vrsta servisa. Ovde se radi o kombinaciji elemenata društvenog umrežavanja sa obradom slika kroz nekoliko dostupnih aplikacija. Prilikom registracije shvatićete da su postojanje profila i dublje interakcije sa društvenim mrežama tu sa ciljem da Picture2Life pretvore u zajednicu za deljenje slika, ali će većina korisnika ipak iskoristiti ovaj servis samo kao usputnu stanicu za svoje fajlove, koje će podeliti na popularnijim društvenim mrežama. Naravno, sve opcije za to već su prisutne.

I u ovom slučaju slike možete da uvezete sa društvenih mreža i servisa za čuvanje slika, ali i sa hard diska. Za čuvanje slika dobićete svoju ličnu galeriju. Picture2Life sastoji se od nekoliko aplikacija sa veoma ograničenim izborom opcija. Njih možete da iskoristite za dodavanje rama fotografijama, teksta, stvaranje monohromnog prikaza i slično. Postoji i aplikacija za pravljenje kolaža u obliku određene zemlje, koja funkcioniše u dva koraka – potrebno je da dodate slike u galeriju i odaberete državu. Za korisnike bez aktiviranog Facebook Timeline prikaza dobra je i aplikacija koja automatski seče i konfiguriše željenu sliku kako bi se se ona iz delova, na atraktivan način, prikazala na profilu.

Picnic (picnic.com) jeste odličan online servis za obradu slika koji ne pokušava da imitira Photoshop, već nastoji da sličnu bazičnu funkcionalnost ponudi na user friendly način, koji je pogodniji za web i neiskusne korisnike. Istovremeno, Picnic spaja elemente društvenog umrežavanja kako bi stvorio zajednicu na mnogo bolji način nego, na primer, Picture2Life.

Prilikom učitavanja slike sa nekog od popularnih izvora ili hard diska otkrićete da ovaj servis nudi veoma kvalitetno korisničko iskustvo. Sve funkcije izdeljene su tematskim jezičcima, po kategorijama. Bazična podešavanja sadrže opciju Auto Fix, koja zaista ume da oživi fotografiju. Prisutne su i opcije kropovanja, rotiranja, podešavanja boja, promene rezolucije itd.

Opcije Featured tiču se dodavanja zanimljivih objekata ili efekata kao što su paukove mreže, munje, tragovi krvi i drugi, uglavnom, zanimljivi i komični elementi. Svaki efekat nudi nekoliko podešavanja, koja variraju od opcije do opcije. Na primer, ako želite da dodate munje slici, možete da birate debljinu, broj „grana”, intezitet svetlosti i druge detalje.

Picnic nudi brojne atraktivne efekte poput infracrvenog, night vision i drugih filtera. Svaki sadrži po nekoliko parametara, tako da su mogućnosti zaista velike. Moguće je dodavanje teksta, nalepnica, ramova, objekata, motiva i slično. Možete kreirati i kolaže, kao i albume koje možete objavljivati na standardnim i očekivanim web destinacijama. Zanimljivo je to što Picnic nudi i uslugu Premium. Neki efekti su deo paketa sa pretplatom koji korisnike košta 4,95 dolara mečno, ili manje, zavisno od trajanja uplaćene usluge.

Be Funky (befunky.com) odlazi još dalje po pitanju user friendly okruženja za neiskusne korisnike. Šarenoliki editor među bazičnim funkcijama nudi sve što možete očekivati od ovakvog servisa. Bogatstvo mogućnosti dolazi sa podgrupama naprednijih funkcija – dostupni su klasični foto-efekti, artsy filteri (izgled uljane slike, crteža i slično), objekti (stvorenja, elementi lica, maske, šeširi...), text editor i ramovi.

Kao i Picnic, i ovaj online servis deli opcije na besplatne i „premijum”. Za tri-četiri dolara mesečno otključavaju se pomenute artsy filteri, nedostupni objekti, napredniji ramovi i drugi efekti. I bez pretplate možete naći veliki broj komičnih elemenata koji vam mogu pomoći da personalizujete sliku.

Be Funky radi podjednako dobro kao i alternative predstavljene u ovom tekstu, ali je definitnvo namenjen casual korisnicima. Sem toga što podržava sve značajnije web destinacije za uvoz i kasnije objavljivanje slika, Be Funky takođe nudi i svoju platformu za čuvanje slika, odakle i naknadno možete da objavljujete svoj sadržaj dalje.

FotoFlexer (fotoflexer.com) sebe predstavlja kao najsloženijeg online editora slika. Servis je zaista najbogatiji efektima, animacijama, dekorativnim objektima i filterima. Prisustvo složenije manipulacije lejerima i naprednija mogućnost sečenja slika učinila bi FotoFlexer još boljim.

Iako deluje manje ljubazno prema korisniku od novijih alternativa, FotoFlexer radi brzo i odlično se snalazi i sa većim slikama. Sve funkcije smeštene su iznad glavnog prikaza slike, a opcije su sortirane po kategorijama.

Među efektima možete naći sve očekivane filtere, nekoliko dekorativnih elemenata u vidu tekst boksova, ramova i zanimljivih razglednica (Fotoflexer sam seče lice, dovoljno je samo da kliknete na centralnu tačku nosa). Takođe, prisutni su distort efekti, morph mogućnost (koja može biti vrlo spora), osnovni rad sa lejerima i druge naprednije funkcije. Svaka od opcija nudi ograničena podešavanja, koja mogu biti dovoljna za zadovoljavanje i nešto naprednijih potreba.

• • •

Ako vam je potreban brz i pouzdan online foto-editor za završavanje posla, preporučujemo vam Pixlr. Za ulepšavanje fotografija (korekciju boja, uklanjanje efekta crvenih očiju, autoispravljanje) predlažemo Photoshop Express. S druge strane, ako želite da uradite nešto kreativno i da se zabavite kroz editovanje slika, onda je svaki od navedenih servisa adekvatan za to.

Ivan VESIĆ

 
.rs
Stuxnet2 se zove Duqu
Problemi sa BlackBerry uslugom
Online servisi za editovanje slika
Šta mislite o ovom tekstu?
Uloga Interneta u protestima
Muzika u oblaku
WWW vodič
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera