INTERNET<>
112011<><>

Muzika u oblaku

Amazon Cloud Player

Na pola puta da se uradi dobar posao

Nekada je bilo normalno da u džepu nosite omanju ciglu za slušanje muzike, sa memorijom od 120 GB ili više. Naravno, u svoje vreme takvi uređaji smatrani su laganim i novim standardom industrije, ali su pametni telefoni, tableti i muzički plejeri prešli na novi standard – znatno bržu, bolju za baterije, ali i skuplju fleš memoriju.

Istovremeno, komadi ekrana u našim džepovima postali su potpuno zavisni od Interneta, tako da je sve više servisa u oblaku. Desktop, čak i notebook i netbook računari više nisu jedini prozori za Internet, pa tako kada se razvoj različitih tehnologija sabere, dobija se jasna potreba da se muzika preseli u oblak kako bi bila dostupna korisnicima na svim uređajima, u svakom trenutku.

Amazon je jedna od kompanija koja pokušava da redefiniše način organizacije, pristupa i slušanja muzike. Ovaj lider fizičke prodaje preko Interneta je i veoma važan igrač kada su u pitanju cloud usluge za profesionalce, ali se kompanija teže prilagođava digitalnoj distribuciji multimedijalnog sadržaja, kao što je prodaja igara ili filmova.

Online muzički servisi su u ranoj fazi svog postojanja, ali je uočljiva podela na dve grupe – na jednoj strani su aplikacije, servisi i društvene mreže poput Spotifyja, koji smo opisali u septembarskom broju, Pandore ili Last.fma koji, svako na svoj način, spajaju funkcije music discovery sa personalizacijom sadržaja, prijateljskim korisničkim iskustvom i društvenim umrežavanjem kako bi svoje usluge stavili u centar nečije aktivnosti u slobodno vreme.

Druga grupa inovatora nastoji da korisnicima pruži alat za slušanje i sredstva za čuvanje sopstvene muzike. Cilj je da interfejs bude minimalistički, korišćenje jednostavno, a da sve podseća na iskustvo upotrebe nekog standardnog PC plejera koji muziku vuče sa hard diska. U ovom taboru je i Google, čiji smo plejer Cloud Music opisali u julskom broju.

Amazon je, takođe ove godine, krenuo agresivnije u borbu za korisnike budućih muzičkih servisa. Kompanija ima svoj MP3 store, pa je ponuda muzičkog plejera iz oblaka logičan potez. Imajući u vidu konkurentnije cene u odnosu na Apple, kao i na cloud storage, koji predstavlja i svojevrsni backup za muziku koju kupite, Amazon bi u teoriji trebalo da ostvari dobre rezultate na tržištu. Međutim, iako funkcioniše odlično, Amazonovom cloud plejeru nedostaju veoma važne funkcije.

Ovaj plejer funkcioniše kao frontend za muzički poddirektorijum Amazonovog Cloud Drivea. Reč je o storage servisu za korisnike Amazona. Bez pretplate dozvoljeno je da na Cloud Driveu čuvate do pet gigabajta sadržaja. Korisnici koji kupe neki od MP3 albuma iz Amazonove muzičke prodavnice dobijaju 20 gigabajta za godinu dana. Inače, cena za dodatni prostor je dolar po gigabajtu za godinu dana. Zato, kada se uporedi sa Googleovim muzičkim servisom koji odmah daje 20 gigabajta, Amazonov plejer ispada kao manje isplativo rešenje.

Cloud Drive je standardni servis za online čuvanje fajlova, koji funkcioniše dobro, ali bez većih iznenađenja. Za neko naprednije deljenje tih fajlova, online obradu ili jednostavan pregled moguće je naći bolje alternative. Jedan od predefinisanih direktorijuma za čuvanje fajlova na Cloud Driveu je i onaj namenjen muzici. Cloud Drive nudi klasičan način za upload fajlova – iz Explorer prozora. Međutim, ako se opredelite da na taj način snimite muziku u folder music, bićete neprijatno iznenađeni jer Cloud Drive ne skuplja metainformacije. Zato su svi izvođači i albumi obeleženi neprijatnim tekstom Unknown.

Upload zato mora da ide preko Cloud Playera i posebne aplikacije koja radi u Adobe AIR okruženju. Kada prvi put pokrenete Amazonov Cloud Player, dočekaće vas prazna biblioteka. Čak i ako ste kupovali muziku preko Amazona, moraćete sami da je manuelno uploadujete. Gornje dugme u levoj koloni plejera, odmah ispod logoa, pokreće Amazonov MP3 uploader – pomenutu AIR aplikaciju. Njoj možete dozvoliti da skenira vaš hard disk i preuzme celu vašu muzičku biblioteku (MP3 i aac fajlovi). Ako ova prevazilazi početnih pet gigabajta ili jednostavno ne želite da prebacite sve što imate u oblak, postoji i sasvim dobro urađena funkcija manuelnog izbora foldera, potfoldera, pa čak i individualnih pesama.

O organizaciji muzike u oblaku ne morate da brinete ako su metainformacije vaše kolekcije popunjene u celosti. Amazonov Cloud Player automatski raspoređuje dodatu muziku, koju možete pregledati po klasičnim kategorijama. Dozvoljeno je listanje po pesmama, albumima, izvođačima, žanrovima, kao i po kriterijumima vezanim za to da li je muzika kupljena ili uploadovana. Ovi filteri nalaze se u levoj koloni web plejera, odakle možete i da kreirate plej-liste. Najlakši način da dodate muziku novoj listi je prevlačenjem numere iz glavnog dela web aplikacije do leve kolone, gde se postavlja njen naziv.

U donjem levom uglu su očekivane komande za reprodukciju, način reprodukcije (ponavljanje, shuffle) i podešavanje zvuka. Info bar u donjoj traci programa prikazuje omot albuma i druge važne informacije, a od društvene integracije postoje samo mali tasteri za facebook deljenje i tvitovanje. Amazonov Cloud Player, iako online servis, samo je to što naziv kaže. Zato su njegov minimalistički dizajn i jednostanost korišćenja, bez ponekad opterećujućih društvenih funkcija, pravo osveženje za neke korisnike, ali u vreme kada ostali servisi teže povezivanju i otkrivanju muzičkih sadržaja, Amazon će možda imati teškoća da stvori stalnu i veliku bazu korisnika.

Po logici stvari, ovakav „lični” servis, koji vas ne ohrabruje u tome da celom svetu pokazujete sopstveni ukus i muzičku kolekciju, imaće svoje mesto među ozbiljnijim korisnicima, ali pored Googleove muzike i tolikog broja komercijalnjih alternativa, pitanje je koliko će daleko Amazon otići sa takvim pristupom. A kada i Apple bude obogatio svoj iTunes „oblačnim” funkcijama, situacija neće biti nimalo povoljna za Amazon.

U tehničkom smislu, Amazonov Cloud Player funkcioniše fantastično. Zaboravićete da slušate muziku online kada shvatite koliko se brzo „baferuje”. Kvalitet zvuka zavisi od bitratea vaših fajlova. Dakle, ako posedujete MP3 kolekciju od 320 kbit/s, budite sigurni da ćete slušati upravo taj kvalitet, bez obzira na to što fajlovi dolaze iz oblaka. Ako ste koristili bilo koji muzički plejer u poslednjih deset godina, bićete na domaćem terenu. Takođe, mehanizam pretrage numera radi odlično. Prilikom kucanja pojma u search baru velike su šanse da će vam prvi suggestion biti najkorisniji. Ako, na primer, kucate ime izvođača, njegov naziv će se naći na vrhu liste predloga, a ostale numere ispod.

Najveći nedostatak ogleda se u odsustvu mogućnosti editovanja metainformacija online. Čak i da samo jedna pesma „ispada” sa nekog albuma, zbog nedostatka potrebnih informacija bićete primorani da skinete taj fajl na hard disk, načinite izmene i vratite ga nazad u oblak. Muzika se preuzima jednostavno – čekiranjem izvođača, albuma ili pojedinačnih pesama i kliktanjem na taster za download. Još jedan nedostatak ogleda se u nepostojanju rejting sistema, bilo da je reč o zvezdicama ili palčevima okrenutim nagore ili nadole. Možda deluje banalno, ali je za neke korisnike nepostojanje ovog sistema deal breaker.

Podešavanja je malo. Najvažnija funkcija vezana je za sinhronizaciju između uređaja – možete odabrati uređaje na koje želite da Amazonov Cloud Player automatski prebacuje muziku koju dodajete u oblak. Takođe, možete odabrati prvu lokaciju za kupljenju MP3 muziku sa Amazona – uređaj ili Cloud Drive.

Mobilna verzija ovog web plejera dolazi u vidu pristojne Android aplikacije. Ona nudi mogućnost preuzimanja muzike iz Cloud Drivea. Možete je koristiti za slušanje muzike iz uređaja, ali i iz oblaka. Međutim, zasad ne postoji mogućnost mešanja numera iz oblaka i sa memorije uređaja u jednu plej-listu, što je nepotrebno ograničenje.

Cloud Player dostupan je u Americi, ali i dalje postoji način da ga koristite – ako ste kupovali sa sajta Amazon.com ili prvi put pokušali da pristupite servisu uz pomoć američkog IP-a.

Ivan VESIĆ

 
.rs
Stuxnet2 se zove Duqu
Problemi sa BlackBerry uslugom
Online servisi za editovanje slika
Uloga Interneta u protestima
Muzika u oblaku
Šta mislite o ovom tekstu?
WWW vodič
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera