INTERNET<>
112011<><>

WWW vodič

Cogni fit

Veoma je malo onih koji će otvoreno priznati da im je malo pameti koje imaju i da žele da unaprede istu. Ako spadate u tu manjinu, pronašli smo pravo mesto za vas! CogniFit među svojim uslugama nudi i besplatno testiranje koliko ste psihički sposobni na tri različita polja: pamćenje, koncentracija i vreme reakcije. Naravno, rezultati mogu biti tajni, ali i javno objavljeni. Pored toga, sajt obezbeđuje i više različitih kurseva za unapređivanje pomenutih sposobnosti (neki od njih nisu besplatni), kao i mnoštvo zanimljivih tekstova na tu temu.

Adresa: www.cognifit.com

Klout

Društvene mreže postale su deo svakodnevnog života većine ljudi i nekima je bitno da su popularni na njima. Ako ste se ikada zapitali koliki uticaj imate na svoje prijatelje u društvenim mrežama i koliko ste među njima popularni, možete to veoma lako otkriti koristeći Klout. Radi se o servisu koji analizira reakcije na objave sa Twitter i Facebook profila i prikazuje rezultat u obliku broja. To je praktičan način da otkrijete koliko ste popularni na pomenutim mrežama i da, ako vam se rezultat ne svidi, nešto učinite po tom pitanju.

Adresa: http://klout.com

Dan u Beogradu

Još jedno praktično mesto na domaćem Webu gde se mogu naći informacije o dešavanjima u glavnom gradu nosi jednostavan i sugestivan naziv – Dan u Beogradu. Sadržaj je razvrstan po temama, tako da se, između ostalog, mogu pronaći film, muzika, pozorište itd. Pored toga, postoje dve izdvojene sekcije – BG špijun, gde se objavljuju dešavanja iz drugih gradova Srbije, i Dubioza, čije je postojanje verovatno objašnjeno samim imenom. Napomenimo to da je sajt kvalitetnog, modernog dizajna, bez suvišnih detalja i previše reklama.

Adresa: www.danubeogradu.rs

Machine Learn

Već duži niz godina govori se o upotrebi veštačke inteligenije u razne svrhe i o tome kako se ona laganim koracima sve više primenjuje u svakodnevnom životu. Ako ste ikada poželeli da naučite nešto više o tome, predlažemo vam da posetite projekat Univerziteta Stenford pod nazivom Machine Learning. Reč je o besplatnom online kursu koji uključuje predavanja i ispite iz nekoliko oblasti veštačke inteligencije. Projekat je započet početkom oktobra, a trajaće do sredine decembra i pokušaće da svim zainteresovanima proširi znanje iz ove zanimljive oblasti.

Adresa: www.ml-class.org

flazx

Ako se bavite računarstvom i želite da proširite svoje znanje, jedno od nezaobilaznih mesta koje morate posetiti je flazx. To je svojevrsna komuna koja svima obezbeđuje pristup znanju kroz obilje knjiga, video tutorijala i mnoštvo zanimljivih članaka. Grafičkim dizajnom se ne može pohvaliti, ali sadržaj je podeljen po oblastima, što može da olakša pretragu. Takođe, prelistavanjem se može doći do dodatnih izvora informacija koji nisu bili u vidu na početku pretrage. Svakako praktična adresa koja može biti od velike koristi svakom ko se bavi računarima.

Adresa: www.flazx.us

OPISMENI SE!

Ma koliko bili sigurni u poznavanje srpskog jezika, uvek se može dogoditi da se nađete u nedoumici kako se nešto tačno piše ili izgovara. Za ovakve probleme predstavljamo vam OPISMENI SE!, web stranicu koja kroz zanimljive primere predstavlja kako se nešto piše, bilo u književnom ili svakodnevnom stilu. Sajt je dopadljivog, modernog dizajna i u potpunosti je zaštićen od krađe teksta. Imali vi jezičku nedoumicu ili ne, ova lokacija je vredna pažnje ponajviše zbog pomenutih primera, ali i video klipova koji potanko razjašnjavaju česte greške u svakodnevnoj komunikaciji.

Adresa: www.opismenise.com

Ark In Space

Ako uzmemo u obzir to da je naša planeta jedina u bližoj okolini (nekoliko svetlosnih godina) za koju znamo da je nastanjena bilo kakvim oblikom života, može se doći do romantičarske analogije sa usamljenom barkom na moru. Verovatno imajući sve to u vidu, autori sajta koji vam predstavljamo došli su do imena Ark In Space. Sajt je prepun odabranih fotografija iz životinjskog carstva i svako ko voli životinje tu će naći mnoštvo njih vrednih pažnje. Sajt je jednostavno koncipiran i, što je veoma bitno, s malim brojem reklama.

Adresa: www.arkinspace.com

Tripomatic

Bez obzira na to što je sezona godišnjih odmora zvanično prošla, nikad nije rano razmatrati nove avanture. Na zanimljivoj lokaciji Tripomatic možete precizno isplanirati svoj put. Tripomatic je najpraktičniji za posete gradovima jer obezbeđuje detaljan uvid u znamenitosti koje su vredne pažnje i automatski računa rastojanje i vreme potrebno da se do njih dođe, koristeći mogućnosti koje pruža Google Maps. Planiranu rutu moguće je preuzeti u PDF formatu ili podeliti sa prijateljima na društvenim mrežama.

Adresa: www.tripomatic.com

Hunch

Pored poznatijih servisa za „lutanje” Internetom i otkrivanje sadržaja (StumbleUpon, Digg, Delicious itd.), postoje mnogi manje poznati, bolji ili gori, ali i oni koji su specijalizovani. Predstavljamo vam Hunch, koji bi, prema rečima tvoraca, morao da spada među najbolje zbog svog jedinstvenog pristupa – analizira se ukus korisnika i preporučuju se adrese koje se sviđaju drugim korisnicima koji imaju sličan ili isti ukus. Naravno, u teoriji sve to zvuči savršeno, ali kako je u stvarnom svetu, pokazaće vreme i korisnici.

Adresa: http://hunch.com

Pronunciator

Učenje stranih jezika može da predstavlja dobar način zabave – osim što je interesantno proučavati tuđu kulturu kroz jezik, kasnije se to može učiniti i veoma praktičnim. Predstavljamo vam Pronunciator, lokaciju na kojoj se, prema njihovim rečima, kroz više od tri miliona lekcija može naučiti 60 različitih jezika. Iako je taj broj impozantan, lekcije su u osnovi prilično šture i neprilagođene svakodnevnoj upotrebi jezika. Čak i pored toga, sajt može biti od velike koristi upravo zbog svoje jednostavnosti i raznovrsnosti jezika.

Adresa: www.pronunciator.com

eKupi

Kupovinom preko Interneta može se uštedeti mnogo vremena i energije, jer pored toga što se do prodavnice ne mora otići fizički, nije neophodno ni šetati se između rafova i razgledati, a samim tim se može dobiti i bolji uvid u ponudu. Predstavljamo vam eKupi, jednu od bolje opremljenih domaćih internet prodavnica. Prema rečima nadležnih, u ponudi imaju više od trideset hiljada različitih artikala iz raznih kategorija. Među njima se nalazi elektronika, kancelarijska oprema, knjige, igračke, pa čak i kozmetika. Vredno je pomenuti i dizajn sajta, koji je moderan i veoma praktičan.

Adresa: www.ekupi.rs

Ugostiteljstvo

Da se svest o značaju Interneta u Srbiji podiže i širi, svedoči sajt domaćeg autora koji je rešio da ugostiteljskim radnicima pomogne u nalaženju zaposlenja i unapređivanju, stvorivši Klub ugostiteljskih radnika na Webu. Pored ponude posla (u zemlji, regionu, ali i šire), pod okriljem sajta organizuju se razni kursevi za unapređivanje znanja, koji ugostiteljima mogu da otvorr vrata za bolje poslovne ponude. Sajt je jenostavan (ali je najavljena nova verzija) i predstavlja pomak napred na domaćoj web sceni.

Adresa: http://klubradnika.rs

moltee

Ako se bavite ilustracijama ili bilo kakvim grafičkim dizajnom, a inspiracija vam je naprosto ostala zamrznuta u svakodnevnim problemima, nije na odmet pokušaj otapanja pogledom na tuđe radove. Moltee je jedna od lokacija koja će biti od pomoći u slučaju takvih problema. Sajt obezbeđuje jednostavan prikaz radova, sa pretežno naučno-fantastičnim motivima, u prijatnom i ne napadnom okruženju, koje ima veoma mali broj tekstualnih reklama. Naravno, čak i ako se ne bavite pomenutim poslom, interesantno je zaviriti u taj neobični svet.

Adresa: www.moltee.com

Tjeklist

Koliko god da pokušavamo da sve svoje obaveze ispunimo na vreme, ponekad se dogodi da neka manje bitna stavka ostane zaboravljena. Zbog toga je neophodan rokovnik koji bi mogao da bude u svakom momentu pri ruci. Iako smo vam do sad predstavili više sajtova slične namene, pronašli smo još jedan praktični web rokovnik pod neobičnim nazivom Tjecklist, koji može biti interesantan iz više razloga. U potpunosti je web orijentisan, čak i za mobilne uređaje, što znači da nije neophodna instalacija dodatnih aplikacija za njegovu upotrebu sa bilo kog uređaja.

Adresa: www.tjeklist.com

Help Desk Geek

Svako ko se bavi računarima zna da je nemoguće znati svaku sitnicu, kao i to da ono što mu je trenutno potrebno, najverovatnije je neko već uradio ili pokušao da uradi. Zbog toga je neophodno konstantno obogaćivati svoje znanje iz svakog dostupnog izvora. Help Desk Geek, kao što bi se iz samog naziva moglo zaključiti, donosi veliki broj tutorijala i uputstava vezanih za upotrebu i korišćenje računara. Sajt je prijatnog i praktičnog dizajna, a uputstva su podeljena u kategorije radi lakšeg pretraživanja i navigacije.

Adresa: http://helpdeskgeek.com

Friendbinder

Ako koristite više različitih društvenih mreža, sigurno vam se desilo da neku od njih zaboravite da ažurirate ili uopšte pogledate. Za ovakve i slične probleme, predstavili smo vam nekoliko različitih servisa, ali nije loše upoznati se sa što većim brojem njih i pronaći onaj koja izgleda najprivlačnije. Friendbinder je zamišljen tako da osam najpopularnijih servisa, između ostalih Facebook, Flickr, YouTube itd., pretopi u jedan pregledniji i lakši za održavanje. Vreme će pokazati koliko su kreatori sajta u tome uspeli.

Adresa: http://friendbinder.com

Engineer Cooking

Do sad smo vam predstavili samo nekoliko web sajtova sa receptima za kuvanje, mada se među njima retko koji bavio pitanjem zašto se stvari rade baš onako kako je u receptu navedeno. Cooking For Engineers je mesto gde se mogu naći recepti, ali i detaljna objašnjenja zašto, pa čak i razmatranja da li je proces moguće unaprediti na neki način. Kao ilustracija koliko su recepti detaljni može poslužiti uputstvo za meko kuvana jaja, koje zauzima čitavu stranicu, ispod koje se nalazi duplo više teksta u komentarima posetilaca.

Adresa: www.cookingforengineers.com

Blaving

Volite društvene mreže, ali vam je kuckanje dosadilo? Posetite Blaving, jednu od prvih društvenih mreža na kojoj je upotreba tastature stvar prošlosti. Mreža dizajnom veoma podseća na Twitter, ali se umesto tekstualnih poruka koristi zvučni zapis dužine do dva minuta, koji se snima direktno na sajtu. Svakako, veoma interesantan pristup društvenim mrežama, koji bi čak mogao da predstavlja i njihovu budućnost, mada činjenica da se na svetu koristi prilično veliki broj različitih jezika može biti ozbiljan problem.

Adresa: http://en.blaving.com

Veselin MILJKOVIĆ

 
.rs
Stuxnet2 se zove Duqu
Problemi sa BlackBerry uslugom
Online servisi za editovanje slika
Uloga Interneta u protestima
Muzika u oblaku
WWW vodič
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera