LAKI PINGVINI<>
052012<><>

Nitro 1.0.6

Upravljanje obavezama

Sa povećanjem brzine tempa života povećava se i broj obaveza koje se ne smeju zaboraviti. Samolepljive nalepnice su praktične, ali neekonomične ako se broj obaveza toliko nagomila da one prekriju ceo frižider, monitor, ogledalo, prozor ili nešto peto. Zgodno je zato imati pri ruci neki program koji svu tu zbrku malo pojednostavljuje. Pronašli smo ultranovu alatku za upravljanje obavezama (engl. Task manager) nazvanu Nitro, proizvod autorâ Caffeinated Codea, koji stoje i iza alatke Gradiator (SK 2/2012).

Odmah na početku napomenimo to da je Nitro web aplikacija (HTML, CSS3 i malo Pythona) koja može da funkcioniše kao aplikacija u browseru Google Chrome, odnosno kao samostalna aplikacija unutar GTK kontejnera na GNU/Linuxu. Na Ubuntu se instalira iz riznice PPA, a jednostavan postupak dodavanja riznice i instalacije opisan je na zvaničnoj internet stranici projekta.

Nakon pokretanja programa iz menija okruženja, pred korisnikom se pojavljuje izuzetno jednostavan i vizuelno dopadljiv prozor. Na vrhu je traka sa nekoliko dugmadi – za dodavanje novih, uređivanje i uklanjanje postojećih obaveza, te pregled spiska završenih (Logbook) i (neznatna) podešavanja programa. Tu je takođe spakovano i polje Search za pretraživanje obaveza. Ostatak prozora podeljen je vertikalno na dve kolone – u levoj su „pametni” (Focus) i korisnički definisani spiskovi (Lists), dok je desna kolona rezervisana za spisak pojedinačnih obaveza, koje pripadaju nekom od odabranih spiskova na levoj strani ili ključnim rečima u pretrazi.

Pomenuti „pametni” spiskovi predstavljaju filtriranje obaveza prema predstojećem vremenu izvršavanja – obaveze za danas, obaveze koje slede i obaveze koje nemaju definisano vreme obavljanja (zgodno za one tipa „vrati dug Lazi”). Korisnički definisani spiskovi sadrže obaveze koje korisnik iz spiska obaveza prevuče u njih. Nije nam se svidelo to što obaveza može da pripada samo jednom spisku.

Obaveze su u spisku predstavljene na jednostavan i intuitivan način. Na početku trake obaveze je checkbox, čijim se aktiviranjem ona označava kao završena. U zavisnosti od važnosti obaveze zavisi i boja kojom je ovo polje označeno. Slede opis obaveze i polja koja naglašavaju da li se ona nalazi u „pametnom” spisku za danas i koliko je vremena preostalo do njenog obavljanja (broj dana prikazan je za period do dve nedelje, dok je za neko duže vreme naveden datum). Kod prikaza obaveza koje slede, one su razvrstane po korisnički definisanim spiskovima. Svakoj obavezi može da se dodeli neka beleška (Notes), ali ona neće biti vidljiva sve dok se odabrana obaveza ne prebaci u režim uređivanja (dupli klik), što nam se nije svidelo.

U spiskovima se ne prikazuju obaveze koje su završene (istekao im termin). Redosled obaveza može ručno da se podešava prevlačenjem polja, a funkcija pretrage radi odlično i istovremeno traži ključne reči i u opisu i belešci obaveze. Odeljak za podešavanja siromašan je opcijama, ali je ipak funkcionalan, a omogućava čak i izbor jezika, s tim što program zasad nije lokalizovan na srpski jezik.

Nažalost, iako se Nitro kotira kao višeplatformska aplikacija, ne postoji mogućnost sinhronizacije obaveza (trenutno na relaciji Chrome–Linux). Nekim korisnicima neće se svideti to što je Nitro u stvari web aplikacija koja se izvršava u GTK kontejneru (elitisti će zameriti i to što „dugme nije dugme”), pa ni to što se ne smešta u sistemsku kasetu. Ikonica u Unity Launcheru nema kontekstni meni i ne prikazuje predstojeće obaveze u tooltipu. Međutim, autorima se u svakom slučaju mora čestitati na vizuelno najlepše realizovanom task manageru, koji lepo radi svoj posao. Naša topla preporuka.

Aleksandar UROŠEVIĆ

 
Nitro 1.0.6
Šta mislite o ovom tekstu?
Conky 1.8.1
Double commander 0.5.3.1 beta
Commodore OS Vision

Platforma:
GNU/Linux, Chrome
Licenca:
BSD
Veličina:
347 KB DEB; 1 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
nitrotasks .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera