PHONE ZONE<>
062012<><>

HTC One S & V

Dva puta Jedan

Sve oči iz ulice Šinhua broj 23 u Taojuanu poslednjih mesec dana uprte su u izveštaje prodajnih odeljenja. Poslovodstvo kompanije HTC, zdušno prizivajući prošlogodišnje „zlatno doba”, sa opreznim optimizmom i noktima među zubima tumači nove poslovne rezultate kao malo ohrabrenje pred novu rundu „pregovora” sa Samsungovom Galaksijom. Nešto boljim ciframa kumovali su novi Android telefoni iz serije One, koji su se u rafovima pojavili početkom aprila. Najviše pažnje privukao je top-model One X, sa čijih smo se četiri „jezgaraca” poigrali prošlog meseca. Ovog puta pažnju poklanjamo hardverski slabijim, ali vizuelno-tehnološki ništa manje interesantnim modelima One S i One V.

HTC One S je telefon koji se potpuno poklapa sa našim zamišljenim modelom idealnog smartfona. S jedne strane su pažljivo probrane komponente – 4,3-inčni qHD ekran, dvojezgarni procesor Krait na 1,5 GHz i fotoaparat identičan onom u modelu One X, a s druge strane je predivan dizajn zasnovan na jednodelnom aluminijumskom kućištu, čija debljina ne prelazi 7,8 milimetara (najtanji telefon koji je HTC ikada napravio). Zanimljiv detalj predstavljaju oštre ivice kućišta koje prema krajevima prelaze u zaobljenu formu, stvarajući tako iluziju da je telefon udubljen. Ice Cream Sandwich Android, presvučen novim korisničkim okruženjem Sense, i podrška Beats Audio čine ponudu još slađom. Važan adut u odnosu na One X i njegove konkurente je i prihvatljivija cena.

One S leži u ruci kao sveže okupana beba u majčinom zagrljaju – sve je na svom mestu, skrojeno tako da vam u trenu izmami osmeh na licu. Sa manje od 120 grama na dlanu, teško je poverovati da su u tako tankoj „konzervi” spakovana sva čuda moderne elektronike, dok kućište od obrađenog aluminijuma daje dozu prefinjenosti i luksuza, kao i dobar hvat. Jednom kada One S uzmete u ruku, dugo ga nećete ispuštati, između ostalog i zbog božanstvenog ekrana, koji razoružava bojama, kontrastom i rezolucijom od 256 piksela po inču. Ne treba posebno naglašavati to da kombinacija ICS-a i okruženja Sense 4 na ovakvom displeju izgleda kao besprekorno fotošopiran wallpaper. Što se upravljačkih tastera tiče, One S ni u čemu ne preteruje – ispod ekrana su tri standardna ICS senzora, a na ivicama su micro USB port i tanak taster za regulaciju jačine zvuka. Na vrhu su standardni audio priključak i taster za isključivanje ekrana.

One S, što se tehnikalija tiče, dostojan je primer modernog ICS Androida, u čijim grudima kuca dvojezgarni Snapdragon S4. Slot za memorijske kartice i ovde je ostao na spisku pustih želja, dok je interni memorijski prostor za skladištenje ograničen na 16 GB, a RAM na 1 GB. Opredeljenje proizvođača da se odrekne memorijskih kartica, iako diktirano specifičnim oblikom kućišta, u najmanju ruku je čudno, naročito ako se u obzir uzmu odlične multimedijalne mogućnosti. Izvesnu utehu pruža dil između HTC-a i Dropboxa, koji novopečenim vlasnicima nekog od modela One garantuje 25 GB besplatnog prostora na najpopularnijem cloud servisu za pohranjivanje i deljenje podataka (ponuda je, doduše, vremenski ograničena na dve godine). Što se zvuka tiče, tehnologija Beats Audio implementirana je duboko u srž sistema, tako da se procesiranje zvuka aktivira u svim aplikacijama koje znaju da „sviraju”.

Fotoaparat je identičan onom u modelu One X – ima odličnu optiku (f/2.0 sočivo širokog ugla), senzor rezolucije 8 megapiksela i izuzetno je brz kada su u pitanju automatsko fokusiranje, okidanje i snimanje (1080p u 60 fps). Pored standardnih režima, One V nudi i mogućnost brzog serijskog fotografisanja (burst), kao i (ne naročito koristan) HDR mod. Slike i video zapisi odličnog su kvaliteta, uz iznenađujuće malu distorziju na obodima. Od mehaničkog okidača fotoaparata ni ovoga puta nema ni traga.

Ocenjujući brzinu telefona, One S je puna kapa – uverili smo se prošlog puta da su četiri jezgra u ovom trenutku puko rasipanje resursa, te da pristojan dvojezgarni procesor u najvećem broju slučajeva završava posao. Tokom rada nismo zabeležili ozbiljniju „štucavicu”, mada telefon ume da „secne” kada je kapacitet RAM-a na izdisaju. Ništa tragično, u svakom slučaju.

Izostanak slota za memorijske kartice, microSIM format i baterija koja je integrisana u kućište glavni su nedostaci ne samo ovog telefona, već i njegovog moćnijeg brata. One S, međutim, sasvim sigurno neće položiti oružje i proći nezapaženo, jer nudi potpuno zaokruženo rešenje koje će zadovoljiti i najveće estetsko-tehnološke prohteve.

HTC One V najmanji je i najjeftiniji član najmlađe Android dinastije. Odlikuje se ekranom dijagonale 3,7 inča, gigahercnim procesorom s jednim jezgrom, fotoaparatom rezolucije 5 MPx i softverskom osnovom koja je identična drugim One starletama. Ovaj model namenjen je korisnicima sa tanjim budžetom (mada mu je cena zasad na gornjoj granici prihvatljivog), kao i onima koji prednost daju kompaktnim dimenzijama.

Dizajnerski šablon po kojem je skrojen One V prepoznatljiv je – s isturenom „bradom” i savijenim donjim delom kućišta, ovaj telefon evocira uspomene na kultne modele Legend i Hero. Od konkurencije u istom cenovnom rangu izdvaja se pre svega fantastičnim kućištem od jednog komada anodiziranog aluminijuma, sa otvorima za ekran i dva plastična „oduška” sa zadnje strane, koji omogućavaju prostiranje radio-talasa. Izgleda, međutim, da ta konstrukcija nije izvedena na najbolji način, jer je jačina signala mobilne mreže na nekim mestima ispod proseka. Ostavljajući prostora za mogućnost da je ovaj problem čisto softverske prirode, verujemo da je u ovom slučaju metalno kućište uzelo svoj danak. Ipak, besprekorna završna obrada i čvrsta konstrukcija pomoćiće vam da lakše prihvatite jednu ili dve crtice manje na indikatoru.

Ispod plastičng poklopca na dnu zadnje strane telefona kriju se ležišta za regularni SIM i microSD karticu kojoj smo se iskreno obradovali (i dodatno hejtovali HTC zbog izostavljanja ovog slota na modelima One X i One S). Upravljački tasteri raspoređeni su slično kao kod modela One S, a slično je postavljen i fotoaparat sa LED blicem. Jedna od najdopadljivijih karakteristika ovog telefona su njegove dimenzije, odnosno lakoća kojom se nosi u džepu, drži i koristi pomoću jedne ruke (telefon je čitav centimetar niži i pola centimetra uži od S-a). Za oko nam je zapala i LED tračica kraj audio konektora na vrhu telefona, koja diskretno signalizira propušten poziv ili poruku.

Prednjom stranom telefona dominira 3,7-inčni LCD bez Gorilla presvlake, ali sa debljim zaštitnim staklom koje je odignuto od kućišta za otprilike jedan milimetar. Uprkos staroj tehnologiji izrade, TFT panel je odličnog kvaliteta i nudi približno iste performanse kao One X – izuzetnu reprodukciju boja, široke uglove gledanja i preciznost. S druge strane, staklo je pravi magnet za masnoću i svaki otisak prsta vidi se kao pod forenzičkom lupom, dok s donje strane uočljivo prosijava pozadinsko osvetljenje. Veličina i rezolucija ekrana sasvim su prikladni za neobavezno surfovanje i kratke video klipove.

One V svakako nije projektovan za trkačke staze, ali njegove brzinske performanse nisu ni za potcenjivanje. Vremešni Qualcomm MSM8255 Snapdragon ne može da stane na crtu višejezgarnim aždajama, što se može naslutiti i bez testova – u odnosu na One X i One S veće aplikacije se sporije pokreću i češće se pojavljuju kratke pauze u izvršavanju komandi. Ice Cream Sandwich i Sense 4.0 i na ovom modelu lepo sarađuju, a za to su dobrim delom zaslužne korektivne intervencije na korisničkom okruženju, koje je procesorski manje zahtevno od prethodnih iteracija. Iz softverskog paketa ni ovde nisu izostavljeni Dropbox sa besplatnim magacinom od 25 GB, SoundHound, TuneIn radio i Beats Audio nadogradnja.

Zadovoljstvo fotoaparatom nije na nivou dva jača One modela, jer kvalitet fotografija i video snimaka ne iskače iz proseka srednje klase. No, uz malo mašte i pomoću brojnih softverskih filtera možete kreirati sasvim pristojne fotose za digitalne albume. Na video pozive ne možemo da računamo, jer One V nije opremljen video-call kamerom. Dodatni razlog za zadovoljstvo pružila nam je i baterija, koja je bez mnogo napora hranila uređaj tokom dva dana, pod uobičajenim opterećenjem. Zaista, nema mnogo Android telefona koji se mogu pohvaliti tako dobrom autonomijom.

Unikatan dizajn, kvalitetna izrada, odličan ekran, solidne performanse i ažuriran softver čine HTC One V veoma poželjnim smartfonom srednje klase. Sporiji procesor i fotoaparat prethodne generacije, generalno gledano, ne čine se tako krupnim minusom.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
HTC One S & V
Šta mislite o ovom tekstu?
Nokia Purity HD Stereo Headset, Nokia Play 360° Wireless Speaker
BlueBerry NetCat M-04 & M-05
E-FUN Nextbook Premium 7, Premium 7se, Premium 8se
Documents To Go, QuickOffice Pro, OfficeSuite Pro 6, ThinkFree Mobile
WritePad
Cool Reader
Avira
Perfect AppLock! (Perfect App Protector)
FriendCaster
Relax & Sleep (Nature Sounds)
Viber: Free Calls & Messages
GarageBand

Ukratko
HTC One S jedan je od najtanjih pametnih telefona na tržištu i pravi je dizajnerski biser. One V, s druge strane, šarmira neobično oblikovanim kućištem, koje budi lepa sećanja na HTC Hero i Legend.
• Oba modela mogu da se pohvale izuzetno dobrim ekranima, koji po kvalitetu prikaza ne zaostaju mnogo za modelom One X. One V, doduše, pomalo iritira svetlom koje prosijava na donjoj ivici.
One S gotovo u svakom pogledu parira osetno skupljem Eksu, osim po sirovim performansama, koje u ovom tenutku mogu da oduševe samo ljubitelje igara i programa za benchmarking.
HTC One V opremljen je sa 512 MB RAM-a i 4 GB flash memorije, ali zato podržava microSD kartice kapaciteta do 32 GB. Svakako, kod ovog modela prija i to što podržava standardni SIM format.
One S i One V prilično se razlikuju na planu autonomije. Dok se prvi uklapa u uvreženi Android šablon „jedno punjenje dnevno”, One V nudi i do dva dana rada bez dopunjavanja.
• Kvalitet fotoaparata će kod mnogih korisnika presuditi u korist modela One S, koji je opremljen isto kao One X. One V na ovom planu osetno zaostaje i uklapa se u prosek svoje klase.

Specifikacija
HTC One S
Operativni sistem: Android v4.0 Ice Cream Sandwich
Dimenzije: 131 x 65 x 7,8 mm / 119,5 g
Ostalo: Qualcomm MSM8260A Snapdragon dual core 1,5 GHz, Adreno 225 GPU, 1 GB RAM-a, 16 GB interne memorije , 4,3” Super AMOLED (540 x 960, 16M), bluetooth 4.0, WiFi 802.11b/g/n, DLNA, hotspot, quad band GSM/HSDPA, micro-USB, microSIM, Beats Audio, 3,5 mm audio konektor, 8 MPx kamera (LED blic, autofokus, stabilizacija, video u 1080p, simultano snimanje i fotografisanje), Li-polimer baterija 16.500 mAh
Proizvođač: HTC (www.htc.com)
HTC One V
Operativni sistem: Android v4.0 Ice Cream Sandwich
Dimenzije: 120 x 60 x 9,2 mm / 115 g
Ostalo: Qualcomm MSM8255 Snapdragon 1 GHz, Adreno 205 GPU, 512 MB RAM-a, 4 GB interne memorije, microSD do 32 GB, 3,7” LCD (480 x 800, 16M), bluetooth 4.0, WiFi 802.11b/g/n, hotspot, tri-band GSM/HSDPA, micro-USB, SIM, Beats Audio, 3,5 mm audio konektor, 5 MPx kamera (LED blic, autofokus, video u 720p), Li-polimer baterija 1500 mAh
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera