PHONE ZONE<>
082012<><>

Sony Xperia U

Umeren

Karakteristika po kojoj se Xperia U izdvaja od drugih Xperia modela je providna traka iznad baze, kroz koju prosijava svetlost čija boja zavisi od sadržaja koji su prikazani na ekranu, odnosno od dominantne nijanse. Ako vam to nije dovoljno „veselo”, možete da skinete plastični poklopac baze i zamenite ga „gaćama” druge boje. Konačno, i poklopac baterije lako se može zameniti varijantom u drugoj nijansi, pa se broj mogućih kolornih kombinacija višestruko uvećava. Radoznale pubertetlije verovatno će „odlepiti” na ovaj fazon, a i konzervativniji korisnici mogu poželeti da unesu malo „živine” u svoju svakodnevicu. Kao i njegov stariji brat Xperia S, U je od glave do pete obučen u plastično kućište, čija je zadnja površina izrazito klizava, zbog čega će se telefon lako izmigoljiti iz ruke kada ga budete vadili iz tesnog džepa.

U paketu s veselim autfitom dolazi i podrška za Sonyjev xLoud 3D surround endžin koji kroz zvučnik na poleđini telefona plasira zvuk izvanredne jačine, ali ne tako dobrog kvaliteta kao kod skupljih Xperia telefona. Interna flash memorija broji 8 GB, ali je samo polovina tog prostora raspoloživa za pohranjivanje slike i zvuka. Budući da ne postoji čitač memorijskih kartica, Xperia U neće biti dobro rešenje za korisnike koji u telefonu čuvaju svoju muzičku kolekciju. Što se standardnih priključaka tiče, na vrhu je 3,5 mm audio port, a u njegovoj blizini na levoj strani i microUSB port.

Sony Xperia U ima tri senzorska tastera postavljena neposredno iznad providne trake. njihove funkcije nisu jasno obeležene (bele oznake na providnoj plastici kroz koju isijava svetlo nisu naročito genijalna ideja), pa će u početku biti poteškoća s raspoznavanjem tastera. Iznad se nalazi ekran dijagonale 3,5 inča, sa uzanom tastaturom koja nije naročito udobna za rad kada je telefon u uspravnom položaju – s druge strane, u položenoj orijentaciji tastatura pokriva veći deo ekrana i smanjuje preglednost. Kvalitet slike je odličan, rezolucija je 280 piksela po inču, dok senzori dodira reaguju brzo i precizno. Kamera je opremljena čipom rezolucije pet megapiksela i LED blicem, a tu je i prednja kamera za video razgovore. Kvalitet fotografija je nešto iznad proseka za ovu klasu telefona, uz malo izraženiji šum, plavičastu „mrenu” i prenaglašene nijanse iz crvenog spektra. Za njegovu osnovu namenu, a to je fotkanje za Fejsbuk, to je puna kapa.

Pomalo smo razočarani starom verzijom Androida (v2.3.7), naročito nakon skorašnje akcije nadogradnje prošlogodišnjih Sony Ericsson Xperia na Ice Cream Sandwich. S druge strane, manja zahtevnost sistema rezultuje boljim performansama, tako da je Xperia U brz kao guja i lako izlazi na kraj sa svim aplikacijama i većinom novijih igara. Ako se odlučite za ICS apgrejd, koji će biti dostupan u vreme kada budete čitali ovaj tekst, deo performansi žrtvovaćete zarad funkcionalnih unapređenja nove verzije operativog sistema.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Sony Xperia U
Šta mislite o ovom tekstu?
LG Optimus L5 E610
Huawei Ascend P1
Archos 101 G9 Turbo, 80 G9 Turbo, 70B Internet Tablet
Asus Transformer Pad Infinity TF700T
Samsung Galaxy Tab 2 7.0
Android 4.1
FlightRadar24 Pro
MightyText
GO SMS Pro
Pocket
Livescore
Strava Cycling
Everyme
ElectroDroid
Runbot
SPC: Private SMS & call
My Budget Book
Ringtonium

Operativni sistem:
Android v2.3.7
Dimenzije:
112 x 54 x 12 mm / 110 g
Ostalo:
STE U8500 Cortex-A9 dual core 1,5 GHz, Mali-400MP GPU, 512 MB RAM-a, 8 GB ROM-a, 3,5” LCD (480 x 854, 16M), bluetooth 2.1 A2DP, WiFi 802.11 b/g/n, DLNA, hotspot, quad band GSM/HSDPA, microUSB, 3,5 mm audio konektor, 5 MPx kamera (LED blic, autofokus, video u 720p, prednja kamera VGA), Li-ion baterija 1320 mAh
Proizvođač:
Sony Mobile
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera