TEST RUN<>
082012<><>

Microsoft Windows Server 2012 (Release Candidate)

Sadašnjost i budućnost „prozorskih” servera

Operativni sistem Windows Server tokom godina je pokrio deo tržišta servera, od segmenata kao što su veliki data centri, pa sve do računskih centara malih firmi. Gradeći na zaostavštini prethodnih verzija, kandidat za izdavanje najnovije verzije ovog operativnog sistema pod imenom Windows Server 2012 (kodno ime Windows Server 8) donosi neke nove opcije, kao i mnogobrojne stare, poboljšane. Među njima se ističu virtuelizacija, upravljanje mrežnim servisima, skladištenje, poboljšano korisničko iskustvo, primena računarstva u oblaku, automatizacija i mnoge druge.

Jednostavno rečeno, ova nova verzija trebalo bi da pomogne ICT stručnjacima da resurse svojih sistema načine još isplativijim i boljim kroz optimizaciju i primenu računarstva u oblaku, kao i da omoguće kako pravljenje tako i lako upravljanje javnim ili privatnim računarskim oblacima, ali i da omoguće developerima nesmetan razvoj hibridnih aplikacija.

Instalacija je krajnje jednostavna, čak jednostavnija od instalacije edicija OS-a za radne stanice. Pri instalaciji ponuđen je izbor između verzije Core sa minimumom grafike i verzije sa punim GUI-jem. Obe verzije instaliraju se prilično brzo, ali varijanta Core za svega desetak minuta. Za razliku od svog prethodnika, Windows Server 2012 može se prebaciti sa verzije Core na GUI i obrnuto, i to bez pune reinstalacije sistema.

Kao i kod Windowsa 8, ovaj OS odlikuje Metro UI. Pored šminke, tu je i redizajnirani Server Manager, gde je akcenat stavljen na olakšavanje upravljanja jednim ili nekoliko servera. Power Shell u novoj verziji ima više od 2300 komandleta, što je mnogo više od 200, koliko ih je bilo u prethodnoj verziji ugrađenoj u Server 2008 R2. Jedna od pogodnosti koja se posebno izdvaja u ovoj novoj verziji je postojanje funkcije auto-complete za komande.

Tu je i nova verzija Task Managera, u kojoj su tabovi predefinisano skriveni, a na naslovnoj strani prikazuje se spisak aplikacija. Klikom dolazimo do proširene verzije, gde se u novom tabu Processes nalaze procesi prikazani različitim nijansama žute, gde tamnije nijanse predstavljaju one koje troše više resursa. U jednoj liniji prikazani su ime aplikacije, njen status, korišćenje procesora, memorije, hard diska i mrežnih resursa. Stari spisak informacija o procesima sada je smešten u tab Details. Tab Performance podeljen je na sekcije procesor, memorija, disk, mreža i bežična mreža sa posebnim grafikonom za svaki. CPU info više ne prikazuje po defaultu zaseban grafikon za svaki logički procesor u sistemu, već umesto toga može prikazivati informacije za svaki NUMA (Non-Uniform Memory Access) nod.

IPAM (IP Adress Management) služi za otkrivanje, monitoring, reviziju i upravljanje IP adresnim opsegom korišćenim u mreži. On obezbeđuje administraciju i nadgledanje DHCP i DNS servera, a takođe sadrži i komponente za infrastrukturna otkrivanja za uređaje kao što je domen kontroler, te prilagođeno prikazivanje, izveštavanje i upravljanje za IP adresni opseg (uključujući i podatke o praćenju i korišćenju), reviziju i praćenje korišćenja (za IPAM server i upravljani DHCP server), kao i monitoring i upravljanje DHCP i DNS servisima. IPv4 i IPv6 adresni opsezi organizovani su u blokove, raspone ili individualne adrese. Takođe, može da prati po DHCP Lease i User Logon događajima pokupljenim iz Network Policy Servera, domenskih kontrolera i DHCP servera. Praćenje je omogućeno po IP, ID, imenu hosta ili korisničkom imenu. Omogućen je i automatizovani monitoring dostupnosti servisa za DHCP i DNS servere, a prikazano je i „zdravlje” DNS zone, kao i detaljno upravljanje DHCP serverom i opsegom kroz konzolu.

Što se aktivnog direktorijuma tiče, postoji dosta izmena u odnosu na prethodnu verziju. Instalacioni čarobnjak domenskih servisa za aktivni direktorijum zamenjen je sekcijom u Server Manageru, a administrativni centar za aktivni direktorijum je dosta poboljšan. Kanta aktivnog direktorijuma dobila je svoj grafički interfejs, a polise lozinki mogu se lakše razlikovati u sklopu istog domena. Aktivni direktorijum sada je „svestan” promena koje slede iz virtuelizacije, tako da se virtuelni domen kontroleri mogu bezbedno klonirati. Pojednostavljen je i nivo domenske funkcionalnosti – sve se može završiti preko Server Managera. Federation servis aktivnog direktorijuma nije potrebno preuzimati kada se instaliraju kao uloge i potraživanja koja se mogu koristiti. Powershell komande koje koristi administrativni centar aktivnog direktorijuma mogu se pregledati u odeljku Powershell History Viewer.

Hyper-V donosi mnogo novih opcija, uključujući tu i virtuelizaciju mreže, multitenantnost, Storage Resource Pools, Cross-Premise konektivnost i Cloud Backup. Dodatno, uklonjene su mnoge dosadašnje restrikcije na korišćenje resursa. Svaka virtuelna mašina u novoj verziji može da pristupi do 32 virtuelna procesora, do 512 GB RAM-a i do 16 terabajta virtuelnog prostora na disku (koristi se novi format VHDX). Do 1024 virtuelne mašine mogu biti aktivne na jednom hostu a do 4000 ih može biti aktivno na jednom klasteru.

ReFS (Resilient File System) predstavlja novi fajl sistem prvobitno predviđen za fajl servere. Značajne nove funkcije su povećana pouzdanost za on-disk strukture, povećana otpornost na greške i kompatibilnost sa postojećim API-jima i tehnologijama.

Ovo je od verzije NT 4.0 prva verzija Microsoftovog serverskog operativnog sistema koja neće imati podršku za Itanium bazirane sisteme, a neće biti podrške ni za 32-bitne sisteme. Za pokretanje su potrebni minimum 64-bitni procesor na 1,4 GHz, 512 MB RAM-a i 32 GB prostora na disku. Maksimalno može da radi sa 640 logičkih procesora, 4 TB RAM-a i 63 klaster noda. Apgrejd se može raditi samo sa Servera 2008 i Servera 2008 R2.

Petar LONČAREVIĆ

 
Microsoft Windows Server 2012 (Release Candidate)
Šta mislite o ovom tekstu?
Avira Antivirus Premium 2012
Free Opener 2.0.1.0
GMX-PhotoPainter 2.1.0
LiberKey 5.7
Express Scribe Pro 5.51
Room Arranger 7.0.2
DefenseWall HIPS 3.18
iZotope iris
GameSalad Creator Beta
Crowd Control
Perfectum 2.01
Kido’z
Skype Voice Changer
3D Face Screensaver 1.0.2
JogoBox Beta
Better File Select 2.17
Summer at the desktop 1.2

Potrebno:
procesor na 1,4 GHz (64-bit), 512 MB RAM-a
Veličina:
3,62 GB, 9,13 GB na HD-u
Adresa:
goo .gl /1YniY
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera