LAKI PINGVINI<>
032013<><>

TextRoom 0.8.1 i FocusWriter 1.4.1

Neometano kucanje

Programi za obradu teksta spadaju u najkorišćenije na računaru. Bez obzira na to kojim se poslom bavite, velike su šanse da ste u nekom momentu morali da posegnete za nekim tekst editorom i da zapišete nešto. Izbor je veliki, od jednostavnih programa sa bazičnim setom opcija do glomaznih kancelarijskih paketa sa gomilom mogućnosti, od kojih vam većina verovatno nikada neće biti potrebna. Profesionalci koji svakodnevno koriste programe za naprednu obradu teksta kao što su LibreOffice Writer ili Words iz paketa Caligra ponekad nailaze na problem korisničkog interfejsa, koji može usled njegove prenatrpanosti i šarenila da dekocentriše korisnika i odvrati mu pažnju od suštine – kucanja teksta.

Iako pomenute aplikacije mogu da prilagođavaju svoj izgled željama i potrebama korisnika, taj proces oduzima vreme i dodatno usporava rad naknadnim traženjem potrebnih opcija po menijima i trakama alata. Na sreću, postoje i programi koji svoj radni prostor povinuju upravo onome za šta su i namenjeni. Ovom prilikom predstavićemo vam dva takva editora, TextRoom i FocusWriter. Princip oba programa je isti: jednostavan korisnički interfejs, lišen svih nepotrebnih elemenata i podređen samom radu. Instalacija ne bi trebalo da predstavlja problem pošto su oba dostupna za većinu poznatih Linux distribucija, MacOS, BSD portove i operativne sisteme Windows, a uvek postoji i mogućnost kompajliranja iz izvornog koda.

Kako smo već rekli, oba editora imaju sličnosti, pa ćemo ih prve predstaviti. Pre svega, predviđeni su za rad u fullscreen režimu kako bi kompletna radna površina bila u funkciji kucanja teksta. Naravno, ukoliko želite, program možete koristiti i u klasičnom window modu. Moguće je detaljno podešavati boju, veličinu i font samog teksta, kao i pozadinu, koja može biti jednobojna ili sa slikom, dok FocusWriter podržava i teme za brzu promenu izgleda. Sve je podređeno korisniku, koji izgled može da prilagodi onako kako mu najviše odgovara. Od ostalih elemenata na koje smo navikli u ostalim programima slične namene, jednostavno rečeno, nema ništa. TextRoom će jedino pri dnu pokazivati statistiku otkucanog teksta (broj reči i karaktera), dok FocusWriter krije i taj podatak. Prisutna je i audio simulacija kucanja na klasičnoj pisaćoj mašini, koju ćete verovatno isključiti pošto može da bude vrlo iritantna, sem ako niste „stara garda” koja je svoj spisalački staž započela na jednoj od njih. Od ostalih zajedničkih karakteristika tu su podrška za .txt, .rtf i .odt formate (TextRoom dodatno podržava i .htm, kao i interni .txr). Podržana su osnovna formatiranja (italic, bold, underline) i poravnanja teksta (left, center, justify), kao i podesivo uvlačenje prvog reda novog pasusa, a oba programa omogućavaju i automatsku proveru napisanog teksta. U obe aplikacije možete definisati ciljeve koje želite da postignete – broj reči koje treba napisati ili vreme koje želite da provedete u radu. Kao što može da se vidi, prisutne su sve bazične opcije potrebne za rad, ali daleko od toga da smo iscrpli spisak mogućnosti.

TextRoom, iako na prvi pogled deluje minimalistički i siromašan mogućnostima, ima u svom arsenalu nekoliko zanimljivih funkcija koje mogu da vam povećaju produktivnost i olakšaju vam rad. Ovaj program nema klasičan sistem menija, već se do različitih opcija dolazi prečicama na tastaturi, što može u velikoj meri da ubrza rad, a dok ih ne naučite, dovoljno je da znate da pritiskom na taster ’F1’ dobijate njihov spisak. Tako, na primer, taster ’F6’ otvara mali prozorčić (Scratchpad) u kojem možete da napišete kratak tekst, što je zgodno kao podsetnik ili za zapisivanje teza na kojima radite. Od zanimljivih mogućnosti tu su još i MiniFlo Mindmapper za vizualizaciju ideja kroz mape uma (’F7’), GetAWord generator nasumičnih termina (’F8’), MusicRoom, bazični audio plejer koji podržava .ogg zapise (’F9’), i mogućnost da svoj rad automatski izvezete na Google Drive (bivši Google Docs) preko tastera ’F10’. TextRoom barata i slikama, koje je moguće uneti u tekst, tako da je više od pukog editora.

FocusWriter ima malo drugačiji koncept za prikaz elemenata grafičkog okruženja. Meniji i trake alatki su klasičnog izgleda i nalaze se na standardnom mestu uz gornju ivicu prozora, ali su nevidljivi sve dok mišem ne dođete do njih, kada će „izviriti”. Na isti način i ostale ivice kriju dodatne elemente. Ovaj program stavlja malo veći akcenat na rad sa tekstom, pa nudi i nešto više opcija za formatiranje i upravljanje (superscript, subscript i stikeout), kao i unos simbola iz tabele, pa je pogodan i za malo kompleksnije tekstove sa matematičkim formulama i sličnim sadržajem, ali ne podržava rad sa slikama, što može, ali i ne mora da se shvati kao mana.

Nakon što izaberete neki (ili oba) od ova dva progama i obavite početna podešavanja, možete krenuti sa radom. Brzo ćete uvideti da, što se samog kucanja teksta tiče, sve ide veoma prirodno i bez muke. Manjak elemenata koji odvraćaju pažnju doprinosi boljoj koncentraciji na sam rad, pa je i produktivnost podignuta na viši nivo. Nedostatak opcija za napredno formatiranje nije mana ovih programa već njihova prednost, a ukoliko vam one ipak zatrebaju, ništa vas ne sprečava u tome da sačuvani dokument naknadno „ukrasite” u nekom od dostupnih kancelarijskih paketa. Na kraju treba istaći to da TextRoom i FocusWriter rade vrlo stabilno i bez ikakvih problema. Apsolutna preporuka za sve one koji veći deo svog vremena provode kucajući tekstove.

Goran STRIČIĆ

 
Linux fondacija
Fedora 18 Spherical Cow
NetHogs 0.8.0
TextRoom 0.8.1 i FocusWriter 1.4.1
Šta mislite o ovom tekstu?

Platforma:
GNU/Linux, Windows, MacOS, *BSD
Licenca:
GPLv3
Veličina:
TextRoom 5,6 MB download, 2 MB na HD-u; Focuswriter 3,1 MB download, 2,4 MB na HD-u
Cena:
programi su besplatni
Adresa:
gottcode .org /focuswriter /itextroom .sourceforge .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera