PHONE ZONE<>
032013<><>

Gigabyte GSmart GS202+

Dvostruki život gospodina G

Pre nešto više od sedam godina, renomirani proizvođač matičnih ploča prvi put je okušao sreću na tržištu mobilnih telefona. Taj poduhvat nije se pokazao naročito uspešnim, ali Tajvanci nisu odustali od koncepta pametnih telefona za svačiji džep, zahvaljujući čemu porodicu telefona GSmart danas čini dvadesetak modela zasnovanih na mobilnom Windowsu i Androidu. Zajednička odlika im je – pristupačna cena.

Najmlađi GSmart nosi oznaku GS202(+) i predstavlja Ice Cream Sandwich Android sa 4,3-inčnim IPS ekranom, fotoaparatom rezolucije 5 megapiksela i slotom za dve SIM kartice. U prodaji se mogu naći dva modela, pri čemu onaj s oznakom plus ima nešto bolje hardverske potencijale – dvojezgarni procesor i gigabajt RAM-a. Telefon se pakuje u crno ili belo candybar kućište od kvalitetne mat plastike, koja odaje utisak skupljeg uređaja. Na gornjoj ivici kućišta raspoređeni su standardni džek za slušalice, microUSB port i taster za zaključavanje ekrana, s desne strane su tasteri za podešavanje jačine zvuka, dok je na dnu usek koji olakšava skidanje poklopca baterije.

Ispod poklopca nalaze se slotovi za bateriju, microSD karticu kapaciteta do 32 FB i dve SIM kartice, pri čemu samo jedan slot omogućava povezivanje u 3G (UMTS) režimu – kartica koja je ubačena u sekundarni slot radiće isključivo u 2G (GPRS/EDGE) režimu. Rad sa dve kartice maksimalno je pojednostavljan zahvaljujući preglednim opcijama za izbor primarne kartice, one preko koje će se inicirati poziv, odgovarati na poruke ili ostvariti veza s mobilnim internetom. Tokom razgovora, druga SIM kartica neće biti registrovana na mreži. Takođe, izostala je i mogućnost automatskog podešavanja parametara za povezivanje na internet, već ćete tim poslom morati da se pozabavite „ručno”.

GSmart202+ je, neočekivano za uređaj sa cenom nižom od 200 evra, prilično dobro „potkovan” – procesor Qualcomm ITC 6577 sa dve glave na uzdama radi na taktu od jednog gigaherca. Potpomognut je celim gigabajtom radne memorije i flash diskom kapaciteta 4 GB. Po pitanju radnih performansi, zaista nema mesta zamerkama, jer sve klizi kao po loju, čak i zahtevnije igre. Ono što nam se manje dopada jeste baterija, koja sa svojih 1500 mAh ne može da izvuče više od četiri sata razgovora, odnosno 200 sati u režimu pripravnosti. Drugim rečima, ako se ne skidate sa interneta, trebaće vam dva punjača – jedan za kuću, drugi za posao i/ili automobil.

Ekran je zaštićen otpornim kaljenim staklom koje sprečava oštećenja, ali „pamti” otiske prstiju kao vrhunski forenzički alat. Ispod stakla nalazi se In-Plane Switching panel rezolucije 480 x 800 piksela koji, slično drugim IPS ekranima, odlikuju široki uglovi gledanja, odličan kontrast i verodostojna reprodukcija boja (da je reč o jefinijem uređaju može se zaključiti samo na osnovu slabijeg intenziteta crne i krupnijih piksela koji povremeno zamućuju prikaz). Osetljivi senzori obezbeđuju zadovoljavajuću preciznost i kratko vreme reakcije na dodir. Iznad ekrana nalaze se senzor za automatsko isključivanje ekrana kada se ovaj približi obrazu, rešetkasti otvor zvučnika i VGA kamera za video pozive.

Kamera je opremljena senzorom rezolucije 5 megapiksela i optikom sumnjivog kvaliteta. Automatsko fokusiranje funkcioniše dosta dobro, ali na zadovoljavajuću oštrinu, detaljnost i dobru reprodukciju boja ne treba računati ako ambijent nije okupan sunčevom svetlošću. Kvalitet snimaka u mračnijem okruženju je dosta ispod aktuelnog proseka za Androide srednje klase. Zvučnici su prilično glasni i proizvode dobro definisanu zvučnu sliku, dok multimedijalne opcije uključuju FM radio-prijemnik, audio i video plejere sa ekvilajzerima.

Korisnički interfejs je dosta dobro realizovan i nije opterećen nepotrebnim detaljima, animacijama i drugim ukrasima koji bi „smorili” sistem i umanjili performanse uređaja

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Gigabyte GSmart GS202+
Šta mislite o ovom tekstu?
Huawei Ascend G600
Google Nexus 4
Intex iBuddy3 i iBuddy Connect
Asus MeMO Pad
Blueberry NetCat M-12
Nokia Lumia 820
Quora
Write
Kissing Tips
HipGeo
runtastic Heart Rate Pro
LectureNotes i LectureRecordings
Fitness Flow
Dorland’s Illustrated Medical Dictionary
How To Impress A Girl
Hipmunk
Kafanski podsetnik
Jamie Oliver: 20 Minute Meals
JEFIT Pro – Workout & Fitness
Layar

Operativni sistem:
Android 4.0.4
Dimenzije:
130 x 67 x 10,9 mm / 148 g
Ostalo:
Qualcomm ITC 6577 Snapdragon dual core 1 GHz, 1 GB RAM-a, 4 GB ROM, microSD do 32 GB, 4,3” IPS (480 x 800, 16M), bluetooth 3.0 A2DP, Wi-Fi 802.11 b/g/n/hotspot, quad band GSM/dual band HSDPA, dual SIM, microUSB, 3,5 mm audio konektor, 5 MPx kamera (LED blic, autofokus, VGA video), Li-ion baterija 1500 mAh
Proizvođač:
Gigabyte
Kontakt:
Asbis Srbija
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera