LAKI PINGVINI<>
042013<><>

qBittorrent 3.0.8

BitTorrent klijent za svačiji ukus

U današnje vreme jednostavno je nemoguće nemati instaliran BitTorrent klijent na operativnom sistemu, jer je taj način preuzimanja fajlova sa interneta veoma popularan. Tako je, pored odabira audio i video plejera, bitno još izabrati i pravi BitTorrent klijent. Kada je reč o Windows operativnim sistemima, na tom polju primat drži µTorrent. Upravo je on bio inspiracija kreatoru qBittorrenta da stvori alternativu otvorenog koda.

Program možete naći u repozitorijumima većine popularnih distribucija, dok će ga korisnici Arch Linuxa pronaći u AUR-u. Takođe, postoji i verzija za operativne sisteme Windows i Mac OS X. Nakon instalacije i pokretanja programa, dočekaće vas upozorenje da je to program za deljenje fajlova i da je sadržaj onoga što delite samo vaša odgovornost. Ako uđete u opcije programa, videćete da možete da promenite neke estetske sitnice kao što je prikaz splash ekrana ili promena ikonice u system trayu. Tu su, naravno, i standardne opcije za promenu lokacije skladištenja fajlova, broj maksimalnih konekcija, podešavanje proxy servera ako je to potrebno, postavljanje alternativnih brzina, određivanje broja aktivnih torrenta. Moramo pomenuti i mogućnost kontrole programa sa drugog računara preko weba, što je, naravno, potrebno prethodno podesiti. Za naprednije korisnike postoji posebna sekcija unutar opcija.

Interfejs programa ne odskače od interfejsa sličnih programa, tako da većina korisnika neće imati problema da se snađe. S leve strane nalazi se šest kategorija radi lakše organizacije, a ispod liste torrenata možete videti detaljnije podatke o njima ako vas to zanima. Iako vam možda na prvi pogled izgleda kao da ima iste mogućnosti kao i svaki drugi klijent i da ga ništa ne izdvaja od ostalih, varate se. Za početak, tu je sekvencijalni download (opcija Download in order). Uključivanjem ove opcije pri skidanju video i audio fajlova dobijate stream fajla koji skidate jer njegov download kreće od početka i redom ide ka kraju. Ovo je veoma zgodna opcija za one koji su nestrpljivi i ne žele da čekaju da se skine ceo fajl kako bi počeli sa gledanjem ili slušanjem.

Druga korisna mogućnost ovog programa je opcija pretrage torrenta, tačnije sajtova na kojima se torrenti nalaze. Klikom na tab Search vidimo da možemo birati i kategoriju za pretragu torrenata, što će dati mnogo preciznije rezultate. U donjem desnom uglu nalazi se opcija Search engines – klikom na nju vidimo da je uz program uključena pretraga osam sajtova, među kojima su i nezaobilazni The Pirate Bay i isoHunt. Ako vaš omiljeni sajt za pretragu torrenata nije na ovoj listi, ne treba da se brinete jer postoji opcija za instalaciju dodatnih.

qBittorrent možemo smestiti u system tray kako ne bi smetao. Prelaskom miša preko ikonice programa možemo videti trenutne brzine, dok desnim klikom dobijamo opcije kao što su ograničavanje brzina i stopiranje i pauziranje preuzimanja.

Moramo priznati da je ovo jedan veoma zaokružen BitTorrent klijent i kao takav zadovoljava potrebe većine korisnika. S obzirom na to da program nije zahtevan, da je veoma lak za korišćenje, a uz to je preveden i na srpski jezik, nemate razloga da ga ne probate. Možda će baš on postati vaš omiljeni BitTorrent klijent.

Bojan STOJANOVIĆ

 
systemd
qBittorrent 3.0.8
Šta mislite o ovom tekstu?
NixNote 1.4
Razvoj Linux kernela

Platforma:
GNU/Linux, Windows, Mac OS X
Licenca:
GPLv2
Veličina:
7,5MB
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .qbittorrent .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera