LAKI PINGVINI<>
042013<><>

NixNote 1.4

Beleške u oblacima

Iako neki od nas to ne žele da priznaju, polako postajemo sve više vezani za internet. Tu ne mislimo na sveprisutni Facebook ili Google, već na segmente kao što su cloud sistemi. Bilo da se radi o email servisima, Dropboxu i njegovim takmacima, naš život i posao postaju vezani za „oblake” i sve ih više koristimo. Koliko vam je puta zatrebalo da napravite neku zabelešku, deo koda ili listu za kupovinu? Možda da memorišete web stranu sa korisnim uputstvom pre nego što krenete da popravljate komšijin računar? Naravno, poželjno je da beleške možemo jednostavno da sinhronizujemo između desktopa, laptopa, telefona i tableta da bismo ih uvek imali blizu.

Postoji mnogo opcija koje možemo upotrebiti, a za korisnike GNU/Linux operativnih sistema čest izbor je Tomboy. To je jednostavna aplikacija, koja dolazi sa većinom distribucija i nudi bazično uređivanje teksta, sinhronizaciju i pretragu beležaka. Nažalost, trenutno ne postoji „punokrvni” klijent za mobilne aparate i ne postoji mogućnost čuvanja sadržaja sa interneta, što znači da morate da se okrenete alternativama ukoliko su vam potrebne te mogućnosti.

Najpopularniji servis ovog tipa Evernote nema svoj zvanični klijent za Linux, mada se Windows verzija može prilično uspešno pokrenuti preko Winea. Kao rešenje postoje nezavisni programi koji donose Evernote na Linux. Najnoviji predstavnik te grupe je Everpad, namenjen pre svega Ubuntu familiji, dok ga korisnici Archa mogu instalirati iz AUR-a. Tu moramo napomenuti da trenutno ima problema sa pokretanjem i da postoji još stvari koje treba rešiti.

Naša preporuka je NixNote, Evernote klijent koji se lako instalira, lepo izgleda i, što je najvažnije, radi!

Aplikacija se preuzima se internet strane projekta, gde možemo naći verzije upakovane u .deb, .rpm i tar.gz format, kao i Windows instalaciju programa. Za korisnike Arch Linuxa preporučujemo paket tar.gz. Sve što je potrebno uraditi je preuzeti, raspakovati i pokrenuti skriptu install.sh, i za nekoliko sekundi dočekaće vas NixNote.

Nakon pokretanja, dočekaće vas sučelje sa elementima kao u zvaničnom Evernote klijentu za „prozore”. Prvo što treba uraditi je, naravno, povezati se sa Evernote nalogom putem opcije Tools:Connect. Tu treba uneti korisničko ime i lozinku, obaviti autorizaciju na nalogu i sinhronizacija se obavlja bez problema. Od podešavanja možemo da odaberemo nekoliko ugrađenih stilova koji se dosta dobro uklapaju u okruženje, format vremena i datuma, da li želimo da se program smesti u sistemsku kasetu, font, interval sinhronizacije i još dosta toga. Interfejs je lepo organizovan, sa posebnim prozorima za pregled blokčića (notebooks), tagova, atributa (kreirano, poslednja promena, sadržaj), sačuvanih pretraga zabeležaka i korpe za otpatke. Klikom na bilo koju od ovih opcija, u posebnom odeljku dobijamo listu pripadajućih zabeležaka, a klikom na zabelešku možemo je pročitati, promeniti, dodati joj tagove, promeniti blok kojem pripada i slično. Ugrađeni tekst editor, iako nema previše opcija, više je nego dovoljan za lepo uređene zabeleške sa više različitih fontova u boji po želji, poravnanjem, listama i drugim. Malu zamerku imamo na to što nisu sve opcije iz kontekstnog menija postavljene u grupi sa alatkama, pa tako desni klik na radnu površinu editora otkriva još dosta funkcija kao što su ubacivanje hiperveze ili linka ka drugim beleškama, ubacivanje slika, tabela ili pak LaTex formula. Posebna pogodnost je postojanje dodataka Web Clipper za Chrome/Chromium i Firefox, koji omogućavaju jednostavno dodavanje čitavih strana u blok po želji uz dodavanje tagova, što je posebno korisno kod stranica sa tutorijalima.

Direktan prelazak sa Tomboyja nije moguć, ali preko lokacije http://tb2en.selfip.com/ spakovane zabeleške možete prebaciti na Evernote. Treba reći to da će sve beleške biti u jednom bloku, kao i to da će svaki formatiran tekst biti izostavljen, tako da treba napraviti raspodelu po blokovima i zadržati Tomboy pri ruci za eventualne popravke. Sređivanje beležaka je jednostavno, lako i može se relativno brzo obaviti (za približno dve stotine beležaka potrošili smo manje od dva sata za raspoređivanje u blokove i ispravljanje grešaka). Drugi način za sinhronizaciju je slanje jedne po jedne Tomboy beleške na email koji pripada vašem Evernote nalogu.

NixNote se redovno ažurira i možemo ga najtoplije preporučiti, iako postoje neke sitnice na koje imamo zamerke. S obzirom na to da postoje klijenti za sve vodeće desktop i mobilne platforme, kao i dodaci za vodeće pregledače, ostaje samo instaliranje na željeni uređaj i beleške možemo imati uz sebe kud god da krenemo.

Darko GERGURIĆ

 
systemd
qBittorrent 3.0.8
NixNote 1.4
Šta mislite o ovom tekstu?
Razvoj Linux kernela

Platforma:
GNU/Linux, Windows, MacOS
Licenca:
GPLv2
Veličina:
54 MB download
Cena:
program je besplatan
Adresa:
nevernote .sourceforge .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera