TEST RUN<>
052013<><>

Free Studio 2013

Kolekcija multimedijskih alata

Alati su podeljeni po kategorijama
Na internetu može da se pronađe veliki broj besplatnih alata za obradu i konverziju multimedijskih fajlova. Jedini problem je to što za različite potrebe morate da tražite različite alate. DVDVideoSoft je jedan od najplodnijih proizvođača softvera na tom polju. Poseduju veliki broj aplikacija koje obavljaju različite obrade nad multimedijskim sadržajima, a sa programom Free Studio objedinili su ih pod jednim krovom.

U najkraćim crtama, Free Studio 2013 možemo tretirati kao animirani frontend za besplatne aplikacije. Kada se pogleda struktura instaliranih foldera, videćete da postoji veliki broj podfoldera nazvanih prema aplikacijama koje su uključene u instalaciju. Ima ih skoro 50 i unutar svakog foldera možete direktno da pokrenete aplikaciju koja se tu nalazi. Ipak, mnogo je lakše, a i vizuelno atraktivnije, da se pokrene Free Studio i da se odatle sa dva klika mišem dođe do željene aplikacije. Pošto se radi o samostalnim aplikacijama, može da se uoči da u njihovom dizajnu donekle postoji nesklad. Međutim, to ne bi trebalo da vam smeta – sve aplikacije svoju namenu ispunjavaju sasvim korektno, čak odlično. Ako uzmemo u obzir i da ništa ne koštaju, teško da im se može naći zamerka.

Podržano je čak i kreiranje 3D fotografija
Aplikacije su u okviru frontenda podeljene u osam grupa, čija su imena dovoljno opisna: podgrupa YouTube sadrži alate za download/upload filmića na ovaj poznati servis, kao i za konverziju video zapisa za različite tipove računara i mobilnih uređaja. Međutim, tu su i dve aplikacije kojima, prema našem mišljenju, tu nije mesto, bar ako se uzme u obzir ime grupe. U pitanju su Free uploader for Facebook i Free Skype Call Recorder. Doduše, ovaj poslednji čak nije ni instaliran, već klik na njega vodi ka download stranici programa na sajtu proizvođača.

Podgrupa MP3&Audio donosi nekoliko alata koji služe za konverziju audio zapisa ili za grebovanje audia iz video snimaka. Podgrupa CD, DVD, BD „krije” alate za narezivanje pomenutih vrsta diskova i za pripremu audio/video zapisa u odgovarajuće formate za snimanje. Podgrupa DVD&Video se donekle preklapa sa prethodno pomenutom i sadrži alate koji se najčešće bave DVD video sadržajima. Photo&Images sadrži tek nekoliko alata nemenjenih za obradu i pripremu fotografija, a među njima bismo izdvojili samo alat za kreiranje 3D fotografija. Čini nam se da je podgrupa Mobiles veštački ispunjena aplikacijama. Praktično je za svaki poznatiji brend mobilnih telefona pravljen poseban konverter video zapisa, mada je sve to moglo da se objedini u jednom alatu. Naravno, morala je da se napravi i posebna kategorija Apple, mada su i ti alati bez ikavog problema mogli da budu raspoređeni u neke druge grupe ili makar da budu objedinjene u jedan alat. Konačno, poslednju podgrupu 3D čine samo dve aplikacije – već pomenut alat za kreiranje 3D fotografija i alat za konverziju 2D video zapisa u 3D.

Naš konačan utisak je dvojak. Free Studio je besplatan i s te strane ga možemo bezrezervno preporučiti jer nudi rešenja za gotovo sve potrebe kada su u pitanju konverzije multimedijskih fajlova. Međutim, s druge strane, stekli smo utisak da su alati veštački usitnjeni i rascepkani, samo da bi se stekao utisak da ih ima više nego što je to svarno slučaj. Da se radi o komercijalnom paketu, možda bismo mogli da razumemo takvu politiku (s marketinške strane, ne ulazeći u to da li nam se takva postavka sviđa ili ne), dok kod besplatnog programa ne vidimo bilo kakvu potrebu za tim. Uglavnom, ako procenite da vam nije potreban kompletan Free Studio, sa sajta proizvođača možete da skinete i pojedinačne aplikacije iz paketa i tako uštedite prostor na disku.

Branislav BUBANJA

 
Notepad2 4.2.25, AkelPad 4.8.2, EditPad Lite 7.2.3, NoteTab Light 7.1, Programmer’s Notepad 2.3, PSPad 4.5.7, Crimson Editor 3.72, ConTEXT 0.98, ActiveState Komodo Edit 8.0, Notepad++ 6.3.2
MP3 Quality Modifier 2.51
uPhotoMeasure 3.4.5
Fotor
Free Studio 2013
Šta mislite o ovom tekstu?
JPEGView 1.0.28
Recent Files Scanner 1.7.21
Sugar Bytes Cyclop 1.1.1
Folder SimpBurn 1.0 beta 7
CCleaner 4.0
Skitch 2.0.1.5
Listary 4.00
Native Instruments Battery 4
Better History 1.9.38
JustType 1.01
Molecular White Screensaver
Tile Tabs 9.1
instant translate 1.7.3
Mousinity 1.2.2.6
Wordaizer 2.1
Similar image search 1.1.3

Potrebno:
Windows
Veličina:
60,57 MB, 278,02 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .dvdvideosoft .com /free -dvd -video -software .htm
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera