TEST RUN<>
052013<><>

Folder SimpBurn 1.0 beta 7

Portabilno rešenje za narezivanje diskova

Folder SimpBurn podržava rezanje svih vrsta optičkih diskova, pa i blu-rayeva, a radi sa IDE, EIDE, SCSI, USB i firewire konekcijama
Ako redovno pratite opise programa u rubrici „Test Run”, primetili ste da smo poptuno digli ruke od alata za narezivanje diskova. Zašto je to tako objašnjavali smo već sto puta – svi značajni igrači odlučili su da svoje programe pretvore u pakete! I to ne one novogodišnje pune slatkiša i igračaka, već multimedijske, koji donose na desetine različitih programa. Bukvalno preko noći ispalo je da alat za narezivanje uz sebe mora da ima i program za autorizaciju DVD-ova, video editor, pregledač slika, audio-video konverter, multimedijski plejer... Kao šlag na tortu došle su launch forme, iz kojih se vrši pristup pojedinačnim delovima paketa. I to ne po nazivima programa, već opisno, svedeno za one najmanje računarski potkovane. Dok dođete do „potprograma” za rezanje, izgubite želju za obavljanjem posla...

Da sve može da bude jednostavno i bez komplikacije pokazuje Folder SimpBurn, program nemačkog programera Dirka Paela (koincidencija ili ne, mnošto kvalitetnih „rezalica” dolazi nam baš iz Nemačke). On je izradio portabilni alat, koji nakon otpakivanja zauzima svega 576 KB. Pošto ne zahteva instalaciju, možete da ga nosite svuda sa sobom na USB stiku i koristite bez ikakvih ograničenja, jer je besplatan za krajnjeg korisnika. Autor kaže da se Folder SimpBurn može koristiti za narezivanje svih vrsta optičkih medijuma, pa čak i blu-rayeva. Pri tome, teoretski podržava i prepoznaje sve rezače koji se trenutno nalaze u opticaju (ili su se nalazili), ma koju vrstu interfejsa koristili za komunikaciju sa matičnom pločom. IDE i EIDE konekcija se podrazumeva, a prate je SCSI, USB, odnosno firewire. Lepo, nema šta!

Jednostavniji program za rezanje od ovog ne postoji
Potencijalni problem može da leži u činjenici da je ovaj program prilično limitiran kada je tip podataka koji se narezuje u pitanju. Iz naziva možete da zaključite o čemu je ovde reč – Folder SimpBurn je originalno zamišljen kao alat za rezanje tzv. data diskova, čiji je sadržaj unapred smešten u odgovarajući folder. Ugrađena rutina Browse dozvoljava učitavanje samo jednog takvog direktorijuma i ne dopušta nikakvu manipulaciju sadržajem sa strane. Ako želite nešto da dodate ili oduzmete, morate da odete do fajl menadžera i odatle načinite sve izmene. Dalje, sve ovo automatski znači da je rezanje audio CD-ova ili jednostavno kopiranje diskova nemoguća misija, što umnogome umanjuje upotrebnu vrednost samog programa.

Interakcija sa korisnikom obavlja se putem sićušne radne forme, koja sadrži samo osnovne informacije. Dozvoljeno je setovanje imena diska, određivanje brzine rezanja (program lepo prepoznaje predefinisane vrednosti), igranje sa opcijama vezanim za sam format rezanja, da li će se nakon završetka narezivanja disk izbaciti iz rezača ili ne i slično. Valja napomenuti to da program donosi podršku i za Joliet i za UDF formate, da podržava tehnologije za prevenciju grešaka prilikom rezanja – Burn-Proof, JustLink i OPC, te da omogućava kreiranje multisession diskova. Naravno, na raspolaganju je i nulovanje prebrisivih medijuma, koje može da se obavi brzom ili temeljnom (full) metodom.

Iako krajnje jednostavan, Folder SimpBurn ipak od korisnika uspeva da sakrije nekoliko krajnje korisnih goodiesa. Naime, ako kliknete na dugme Burn Option, videćete da se ovde, pored komande za otpočinjanje procesa rezanja (Start Burn), nalaze tri prilično zgodne stvarčice. Prva od njih nosi naziv Burn Video-DVD i jasno pokazuje da program dozvoljava narezivanje DVD-Video materijala (čitaj: DVD filmova). U tom slučaju koristeći rutinu Browse potrebno je selektovati VIDEO_TS direktorijum da bi akcija bila moguća. Dalje, Folder SimpBurn podržava pravljenje ISO slika od ubačenih diskova (Save as ISO), ali i njihovo narezivanje (Burn ISO). Ovo je podatak koji može da bude pravi game changer kada su mnogi korisnici u pitanju. Za kraj još da dodamo da program može da radi i iz kontekstnog menija, te da omogućava snimanje bootabilnih diskova.

Iako se u početku ne čini tako, Folder SimpBurn nudi prilično bogat dijapazon mogućnosti za ostvarenje „teško” manje od 600 KB. Data kompilacije narezuju se kao od šale, imate podršku i za „prženje” DVD filmova, pa čak i za kreiranje/snimanje ISO slika. Kada bi autor u narednim verzijama ubacio mogućnost dodavanja pojedinačnih fajlova i foldera na listu za rezanje, stvari bi izgledale utoliko povoljnije za korisnike.

Vladimir PISODOROV

 
Notepad2 4.2.25, AkelPad 4.8.2, EditPad Lite 7.2.3, NoteTab Light 7.1, Programmer’s Notepad 2.3, PSPad 4.5.7, Crimson Editor 3.72, ConTEXT 0.98, ActiveState Komodo Edit 8.0, Notepad++ 6.3.2
MP3 Quality Modifier 2.51
uPhotoMeasure 3.4.5
Fotor
Free Studio 2013
JPEGView 1.0.28
Recent Files Scanner 1.7.21
Sugar Bytes Cyclop 1.1.1
Folder SimpBurn 1.0 beta 7
Šta mislite o ovom tekstu?
CCleaner 4.0
Skitch 2.0.1.5
Listary 4.00
Native Instruments Battery 4
Better History 1.9.38
JustType 1.01
Molecular White Screensaver
Tile Tabs 9.1
instant translate 1.7.3
Mousinity 1.2.2.6
Wordaizer 2.1
Similar image search 1.1.3

Potrebno:
Windows
Veličina:
560 KB, 576 KB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .paehl .de /cms /foldersimpburn
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera