LAKI PINGVINI<>
112013<><>

GNU Nano 2.0.9

Editor iz konzole

Nano editor teksta ima pomalo zanimljivu istoriju. Program je nastao iz potrebe da se napravi zamena za široko korišćenog starijeg brata pod imenom Pico editor. Pitate se zašto bi neko menjao postojeće rešenje? Stvar je bila u tome što je Pico imao zatvorenu licencu, pa je u skladu sa otvorenom filozofijom slobodnih sistema nastala potreba da se napiše aplikacija s otvorenom licencom koja bi bila u svemu ista kao i uzor. Tako je nastao klon pod imenom Nano, danas pripadnik široke porodice GNU projekta.

Ako već koristite GNU/Linux velike su šanse da imate instaliran i Nano. Dovoljno je otići u terminal i kucati komandu nano. Ako nekim čudnim slučajem nije prisutan, možete ga lako instalirati iz repozitorijuma bilo koje distribucije. Na sistemima sličnim Red Hatu to možete da uradite komandom

#yum install nano

Do sada ste verovatno već shvatili da je u pitanju konzolna aplikacija. Dočekaće vas jednostavan početni ekran – na vrhu se nalazi trenutni status i naziv tekstualnog fajla (buffer) s kojim trenutno radite, dok se ispod nalazi lista osnovnih i uglavnom najčešće korišćenih komandi. Filozofija rada je zamišljena kao serija prečica u kojima se uglavnom koristi CTRL ili ESC taster (pomoć dobijate kombinacijom CTR+G, a spisak komadi je podugačak pa bi previše mesta otišlo na opisivanje svake ponaosob). Na početku će vam ovakav pristup delovati pomalo čudno, ali kada se uhodate shvatićete da je u suštini vrlo jednostavan i prijatan za rad. Kao i kod svakog tekst editora imate uobičajene opcije za search, cut, copy, paste i slično, a pohvalno je što je u svim operacijama ravnopravno podržan i miš koga je kudikamo lakše koristiti za neke od funkcija. Ako poželite da neki fajl editujete treba uneti komandu

nano -w <putanja do fajla>

dok izmene čuvate sa CTRL+X (ujedno i izlazak iz aplikacije koji će usput ponuditi da sačuva sve izmene). Podržano je snimanje u sirovi txt format, kao i DOS i MAC formate čime je obezbeđena kompatibilnost i sa ostalim platformama. Zanimljiva je i opcija read file (CTRL+R) sa mogućnošću da sadržaj otvarate direktno tokom rada, što se ne viđa baš uvek u programima ove namene.

Nano je prava stvar za početnike koji se prvi put sreću s radom u tekstualnom okruženju, a dosta često je i izbor iskusnijih korisnika, jer jednom kada ga probate – teško ćete se odvajati od njega, zahvaljujući veoma intuitivnom okruženju gde se sve hvata „iz prve”. Naročito je zgodan ako za administraciju sistema preferirate konzolu (čitaj – uređivanje conf fajlova), jer se svaki posao preko njega može brzo i jednostavno završiti. U tom smislu za početne korake je bolji nego famozni Vi koji, ruku na srce, posle inicijalne konfuzije postaje prilično moćna alatka za održavanje sistema, a i dosta toga drugog.

Mladen STEPANOVIĆ

 
Koliko je Linux „drugačiji”?
PiggybB 6.15
GNU Nano 2.0.9
Šta mislite o ovom tekstu?
Tellico 2.3.8

Platforma:
GNU/Linux, Solaris, Windows
Licenca:
GPLv2
Veličina:
589 Kb
Cena:
Program je besplatan
Adresa:
www .nano -editor .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera