LAKI PINGVINI<>
112013<><>

Tellico 2.3.8

Kolekcionar na delu

Koliko puta ste preturali po bezbrojnim diskovima punim raznih filmova? Da li ste ponekad odustali od ponovnog gledanja samo zato što ne znate gde ste neki video snimili? Napravite katalog svojih diskova i nećete više imati tih problema.

Jedan od mnogih programa za katalogizaciju je Tellico koji je deo KDE paketa i lako se instalira iz riznice distroa. Sam program koncipiran je za pravljenje više različitih tipova zbirki pa tako možemo da pravimo kolekcije muzike, videa, knjiga, poštanskih maraka, vina(!), stripova, a moguće je i napraviti kolekciju prema svojim potrebama.

Sučelje ima tri dela, u levom se nalazi pregled kolekcije koja za video može da bude organizovana po nazivu, žanru, ključnim rečima, režiseru, glumačkoj podeli – ukratko po bilo kom elementu po kojem je neki film prepoznatljiv. Desni deo ekrana je podeljen na dva dela i u gornjem se nalazi pregled svih sačuvanih stavki. Klikom na pojedinu stavku ili klikom na stavku iz pregleda kolekcije u donjem delu ekrana dobijamo punu informaciju o videu ili sadržaj u zavisnosti od toga kako smo prethodno kolekciju organizovali.

Pored unapred definisanih polja možemo dodati sopstvena, tako da se može zaista napraviti sveobuhvatna informacija o dragocenim predmetima i fajlovima. Može se voditi i zabeleška kome je pojedini predmet iz kolekcije ustupljen, što je veoma korisno za podsećanje zaboravnih ljudi koji dele istu strast kao i vi.

Popunjavanje podataka može se raditi ručno, dok se podaci za filmove mogu dobiti i pretragom popularnih baza kao što su Imdb, Freebase, TheMovieDB ili AnimeNfo. Podaci se uredno smeštaju u kolekciju, zajedno sa umanjenom slikom plakata, što opet znači da se slika ne mora posebno tražiti. Sam pregled informacija je odlično izveden i logično podeljen što umnogome olakšava čitanje. Uz Tellico dolazi nekoliko različitih templejta za pregled stavki, a postoji i mogućnost instalacije novih iz samog programa, dok se uz malo truda može i napraviti neki sasvim poseban.

Jedna o zanimljivih mogućnosti ovog programa je i pravljenje nekoliko različitih vrsta izveštaja. Tako je moguće dobiti pregled svih stavki sa slikom i kratkim opisom koji se može odštampati ili snimiti kao PDF fajl što je idealno ukoliko želite da svoju kolekciju predstavite na jedan lep način.

Uz pretragu sa mogućnošću definisanja filtera uređivanje kolekcije veoma je jednostavno, a moguće je duplirati i spojiti unose uz već uobičajene operacije unosa novih, izmene i brisanja. Izmena podataka može se obavljati automatski ili ručno u zavisnosti od tipa kolekcije.

Tellico je program koji će znati da cene kolekcionari i oni koji žele da konačno popišu i organizuju svoje zbirke uz mogućnost da se do najsitnijih detalja mogu zapisati podaci o pojedinom predmetu iz kolekcije.

Darko GERGURIĆ

 
Koliko je Linux „drugačiji”?
PiggybB 6.15
GNU Nano 2.0.9
Tellico 2.3.8
Šta mislite o ovom tekstu?

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GPLv3
Veličina:
4,7MB download, 12,7MB na HDD
Cena:
Program je besplatan
Adresa:
tellico -project .org /
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera