PHONE ZONE<>
112013<><>

Samsung Galaxy Note 3 N9005

Respektabilno notabilan

Iako mnogi ljubitelji tehnike počinju da zaziru od Samsunga zbog činjenice da ova kompanija sve više podseća na Apple, ne može se poreći da je Samsung ključan činilac u razvoju i evoluciji Android uređaja. Takođe se ne može negirati inovativnost Samsungovih inženjera: stvaranje koncepta koji će doneti sveže ideje a pritom korisniku neće delovati strano i komplikovano teže je nego što se na prvi pogled čini. Fuzija telefona i tableta u jedan uređaj srednje veličine (fablet), opremljen stilusom radi lakšeg hvatanja beleški jedna je od tih dobrih ideja.

Implementacijom mogućnosti preciznog pisanja rukom na ekranu mobilnog telefona Samsung je uspeo kako da impresionira „tehnomane”, tako i da privuče klijente starijeg „kova” koji olovku i dalje smatraju nezamenljivom. Iako u današnjoj eri digitalizacije olovka deluje kao stvar prošlosti, celokupna Note serija je imala veoma zapažen uspeh na tržištu, što zbog inovativne ideje, što zbog masivnog marketinga.

Dok su prve dve verzije Note fableta po tehničkim specifikacijama kaskale za svojom braćom iz popularne Galaxy S serije, Samsung je odlučio da novi Note 3 pretvori u premium model namenjen onima koji od telefona očekuju nešto što ga izdvaja od proseka. Sa ekranom dijagonale 5,7” privlačenje pažnje okoline je zagarantovano, a interesantno je da iako je ekran veći kućište uređaja je zapravo uže, tanje i lakše od modela iz prethodne generacije. Usled oštrijih ivica, jednostavnije dizajniranog home tastera kao i same veličine, Note 3 deluje ozbiljnije nego mainstream S4 model na kome je zasnovan. Veličina traži malo navikavanja, ali osim ako nemate izrazito male ruke, veoma brzo ćete početi da cenite udobnost koju veći ekran nudi. Kao i na ostalim aktuelnim Samsung modelima, primetno je odsustvo aluminijuma u izradi kućišta, ali je upotrebljeno prilično smelo dizajnersko rešenje u vidu leđa prekrivenih kožom. Doduše ne pravom, jer se radi o plastici koja imitira kožu (sa sve koncem koji je „prošiva”), ali dovoljno realističnom da zavara kako na oko, tako i na dodir. Iako je upotreba kožnih detalja gotovo retro i podseća na devedesete kada su se cenili automobili sa kožom i lamperijom (mahagoni), i iako deluje kao jeftina varka uzeviši u obzir da je ovo jedan od najskupljih telefona na svetu, nekome će delovati kao originalan i zanimljiv detalj. Pored estetike, specifična tekstura smanjuje šanse da telefon isklizne iz ruke, a pritom ostavlja prijatan osećaj pod prstima za razliku od klasičnih gumiranih varijanti plastike, što je i te kako bitno na telefonu ove veličine. Super AMOLED ekran Full HD rezolucije deluje impresivno, te iako zbog većeg ekrana ima nešto manju gustinu tačaka nego onaj smešten u S4, ostavlja podjednako dobar utisak. Naravno, kao i na svim AMOLED ekranima, boje deluju prezasićeno u odnosu na moderne IPS panele, ali to je upravo i efekat koji mnogima odgovara. Pored fenomenalnog S-pen stilusa koji pruža gotovo trenutan odziv i dobru preciznost, što se nije previše promenilo u odnosu na prethodnu generaciju, iznenadio nas je i podjednako dobar rad prstima, jer grešaka pri detekciji položaja prstiju ima veoma malo.

Hardverskoj specifikaciji je teško naći manu: Snapdragon 800 SoC, trenutno najbrži mobilni čipset, sastoji se od kombinacije četvorojezgarnog procesora koji radi na 2,3 GHz i Adreno 330 grafičkog čipa, a sve to je dopunjeno sa čak 3 GB RAM-a i najsvežijom verzijom Androida (4.3). Iako je u relnom radu teško uočiti razliku u odnosu na Galaxy S4, sintetički testovi jasno stavljaju do znanja potencijal koji se krije unutar ovog telefona: Note 3 ima gotovo za trećinu bolje rezultate u svim segmentima. Kamera rezolucije 13 MPix daje prilično dobre rezultate, a ujedno je i jedina kamera u mobilnom telefonu sposobna da snima video u Ultra HD (4K) rezoluciji (3840 x 2160@30fps)! Baterija kapaciteta 3200 MAh na papiru ne obećava previše, uzevši u obzir brzinu procesora kao i veličinu i rezoluciju ekrana, ali nas je prijatno iznenadila izdržavši bez problema 24 časa upotrebe, a uz to ju je moguće zameniti, što će naročito umeti da cene poslovni ljudi koji na dnevnoj bazi telefon koriste daleko više od prosečnog korisnika.

Najveća zamerka ovom fabletu odnosi se na cenu od gotovo 700 evra u domaćim prodavnicama, kao i izbor plastike za izradu kućišta. Ipak, iako je presvučen TouchWiz interfejsom koji u odnosu na stock Andorid deluje kao odlazak na vašar, Note 3 radi besprekorno glatko i pouzdano, i predstavlja trenutno najmoćniji mobilni uređaj na tržištu.

Mario PAVIĆEVIĆ

 
Samsung Galaxy Note 3 N9005
Šta mislite o ovom tekstu?
LG G2
Sony Xperia Z1 i Z Ultra
Nokia Lumia 925
Share Where
UsceSC
PlayerX Pro Video Player
Edge: Quick Actions
Mobile Observatory – Astronomy
aTools
Homestyler interior design
Mini Tasker
I’m Expecting
My Diet Coach
WritePad
Inifinite Painter
AndroiTS GPS Test Pro

Ukratko

1. S-pen stilus u kombinaciji sa specijalno dizajniranim ekranom (razvijen u saradnji sa kompanijom Wacom) pruža mogućnost hvatanja beleški koja je najpribližnija pisanju na papiru.
2. Super AMOLED ekran rezolucije 1080 x 1920 piksela nudi očekivano duboke crne nijanse uz daleko bolju vidljivost na suncu u odnosu na prethodnike.
3. Kamera rezolucije 13 MPix pruža mogućnost snimanja video-materijala u 4K rezoluciji.
4. Snapdragon 800 čipset dopunjen je sa 3GB RAM trenutno predstavlja najbržu Andorid platformu dostupnu na tržištu.
5. Zadnja maska je izrađena od imitacije kože, detalj koji će se nekima dopasti, dok će drugima biti neukusan. Aluminijuma i dalje nigde nema.

Samsung Galaxy Gear
Ukoliko Note 3 nalazite nezgrapnim, moguće ga je pazariti u kompletu sa Galaxy Gear pametnim satom. Kvalitetno metalno kućište, kamera rezolucije 1,9 MPix integrisana u narukvicu i ekran rezolucije 320 x 320 piksela čine ga jako zanimljivom spravicom. Komunikacija između telefona i sata obavlja se putem Bluetooth veze i trenutno su podržani isključivo Samsung telefoni. Iako ga pokreće Android OS, sat pored prikaza vremena i temperature primarno služi za prikaz informacija o propuštenim pozivima i čitanje SMS poruka. Integrisani zvučnik i mikrofon omogućavaju telefonske pozive, ali pored toga što deluje apsurdno, pokazao se nepraktičnim usled male snage zvučnika i nemogućnosti redirekcije poziva na slušalice. Dok je čitanje SMS poruka na kontrastnom ekranu udobno, Facebook i Whatapp notifikacije ne rade, to jest sat daje obaveštenje o novim notifikacijama uz obaveštenje da je potrebno pročitati ih na telefonu, što se čini gotovo apsurdnim. Prisutne su kontrole muzičkog plejera, a moguće je instaliranje i novih aplikacija kojih trenutno ima veoma malo. Baterija pruža oko dva dana normalnog korišćenja, a zbog malog kapaciteta moguće ju je veoma brzo dopuniti. Galaxy Gear za sada deluje nezavršeno, a kako mu je cena oko 250 evra, savetujemo da ga zaobiđete barem dok se situacija sa softverom ne poboljša.

Operativni sistem:
Android 4.3
Dimenzije:
151,2 x 79,2 x 8,3 mm / 168g
Ostalo:
Qualcomm Snapdragon 800 čipset (Quad-core 2,3 GHz Krait 400 CPU + Adreno 330 GPU), 5,7” Super AMOLED (1920 x 1080, 386 ppi), 3 GB RAM, 32 GB interne memorije, TF card, S-Pen, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, LTE, A-GPS, Glonass, Bluetooth 4.0, NFC, microUSB 3.0 (HDMI, USB host), 3.5-mm audio-konektor, 13 MPx primarna kamera (AF, LED, 2160p video), 2 Mpix prednja kamera, Li-jon baterija 3200 mAh
Proizvođač:
Samsung
Kontakt:
Telenor
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera