TEST RUN<>
112013<><>

7-Zip 9.22b, jZip 2.0.0, KuaiZip 2.6.40, ALZip 8.51, Filzip 3.06, PeaZip 5.1.1, HaoZip 3.0

Besplatni programi za kompresiju podataka

Ceđenje suve drenovine

Kod nas gotovo i da ne postoji moralno osećanje o vrednosti softverskih proizvoda. Kao rezultat toga videćete instaliran AutoCAD, koji košta nekoliko hiljada dolara, na računaru korisnika koji će u najboljem slučaju u par narednih godina imati potrebu da nacrta nekoliko linija. Microsoft Office koji košta nekih 500 dolara je instaliran na skoro svakom računaru iako je najveći domet većine korisnika štampanje nekoliko stranica teksta. Stranci su zbunjeni kada vide koliko skupog softvera ima na našim računarima jer to kod njih nećete lako videti (mada piraterija i tamo postoji). Razlog je u tome što se kod njih takve stvari zakonski sankcionišu, dok kod nas još važi parola „što je besplatno, i bogu je drago!”.

Ista je logika i kod programa za kompresiju podataka. Nekada ranije je šerver program WinZip bio obavezan deo svake računarske konfiguracije, ali ga je vremenom u Evropi značajno potisnuo (opet šerver) program WinRar, dok se u SAD WinZip i dalje dobro drži. Ta dva programa zauzimaju najveći deo arhiverskog kolača kod nas dok se ostali programi sreću dosta ređe. Svetli izuzetak je program 7-Zip od kojeg i počinjemo ovu našu priču...

7-Zip 9.22b

Jedan od lepih primera koji pokazuju da kvalitetan program (www.7-zip.org, 1 MB) može da bude potpuno besplatan. Delo je ruku ruskog programera Igora Pavlova koji ga neprestano unapređuje još od 1999. godine. Specifičnost programa je u primarnoj podršci LZMA i LZMA2 (Lempel-Ziv-Markov chain-Algorithm) algoritmima kompresije podataka koji predstavljaju unapređene verzije poznatih algoritama LZ77 i LZ78. Zahvaljujući njima, format 7Z prosečno postiže do 10 procenata bolje rezultate od standardnog ZIP formata. Osim za 7Z format, program ima punu podršku (arhivacija i dearhivacija) za formate BZIP2, GZIP, TAR, WIM i ZIP. Delimična podrška (samo raspakivanje) postoji za sledeće važnije formate datoteka: ARJ, CAB, DEB, DMG, MSI, HFS, ISO, LZH, MSI, RAR, RPM i UDF. Sve u svemu, 7-Zip podržava 35 formata. Od ostalih mogućnosti tu je deljenje arhive na više delova, podrška šifrovanju po standardu AES-256 u arhivama sa ekstenzijom 7Z i ZIP, kao i podrška za samoraspakivajuće arhive formata 7Z.

Interfejs programa izgledom jasno podseća na klasični dizajn ove vrste softvera koji je WinZip postavio još sredinom devedesetih. Ipak se jasno vidi da je po opcijama menija nešto siromašniji, kao što je siromašniji i dizajn korisničkog interfejsa. Pohvalno je što postoji integracija glavnih opcija u kaskadni kontekstni meni. Ukoliko, poželimo da opcije iz kaskadnog menija prebacimo u koren kontekstnog menija, opcije će biti bez pratećih ikonica, što vizuelno može da zbuni korisnika.

jZip 2.0.0

Pošto je 7-Zip arhiver sa otvorenim programskim kodom, programeri slobodno mogu da vrše izmene nad izvornim fajlovima i na taj način poboljšaju (ili pokvare) ideje vodilje predstavljene originalnom verzijom. Kako je reč o verziji programa (www.jzip.com, 1,1 MB) iz 2012. godine, jasno je da je korišćen najsvežiji izvorni kod Igora Pavlova (što bi opet trebalo da znači da su performanse slične originalu). Program podržava sledeće formate: 7Z, ZIP, ARJ, BZ2, BZIP2, CAB, CPIO, DEB, GZ, GZIP, HXS, HXI, HXR, ISO, JAR ,LZH, LHA, MSI, RAR, RPM, TAR, TAZ, TBZ, TBZ2, TGZ, TPZ, WIM, XPI, Z i SWM. Nedostaju neke od mogućnosti programa 7-Zip kao što su šifrovanje arhiva, kreiranje SFX fajlova i mogućnost provere konzistentnosti fajla (mada se može postaviti pitanje koliko većina korisnika sve nabrojano koristi u radu). S vizuelne strane, jZip izgleda lepše od originala i poseduje prost i intuitivan interfejs sa TreeView kontrolom sa leve i ListView kontrolom sa desne strane, u stilu Windows Explorera. Ovakav kakav jeste, jZip je lagan za upotrebu i nije loš izbor za početnike. Upotreba sistemskih resursa je očekivano niska.

KuaiZip 2.6.40

Očigledno je tvorac ovog programa (www.kuaizip.com, 5,59 MB) veliki fan WinRara pošto ga koncepcijski bukvalno preslikava i u tome ide koliko god je to moguće, a da ne naruši autorska prava kompanije RARLabs. Pošto je RAR format vlasništvo upravo spomenute kompanije, KuaiZip je morao da posegne za stvaranjem posebnog formata KZ, o kojem ćemo više reći u drugom delu teksta. Prema rečima tvoraca programa, on podržava dvosmeran rad sa formatima KZ, ZIP, 7Z, kao i raspakovanje arhiva tipa ACE, ARJ, BZ2, CAB, GZ, ISO, JAR, LZH, RAR, TAR, UUE, Z i tako dalje (po njima, ukupno 40 formata, što je teško proveriti). Prilikom otvaranja arhive, program će vam dati sugestiju da je pretvorite u KZ format ukoliko primeti da ćete na taj način uštedeti na prostoru. Korisnike starijih verzija Windowsa će obradovati mogućnosti da se kroz program montiraju slike virtuelnih diskova formata ISO. Poseduje sve napredne mogućnosti iz više klase arhivera, kao što su: enkripcija fajlova, kreiranje arhiva iz više delova, testiranje i oporavak „povređenih” fajlova, pravljenje SFX arhiva... Ukratko, sve što mogu WinRar i WinZip, može i KuaiZip!

Već smo rekli da se vidi da je uzor za ovaj program bio WinRar, tako da vas neće iznenaditi činjenica da ova dva programa spolja neodoljivo nalikuju jedan drugom. Ako ćemo pošteno govoriti, KuaiZip odaje lepši vizuelni utisak od svog uzora. Nećemo trošiti reči na dodatno opisivanje jer ukoliko ste nekada radili sa WinRarom (koliko ima onih koji nisu?), sve što ste tamo videli, važi i za ovaj program. Samo još da napomenemo da iz nekog razloga ESET-ovi programi blokiraju pristup sajtu kompanije, dok sa drugim antivirusima to nije slučaj.

ALZip 8.51

Boljim poznavaocima arhivera ne tako nepoznat, ali kod nas dosta redak program (www.altools.com/ALTools/ALZip.aspx, 9,7 MB) koji dolazi iz Južne Koreje. Kurioziteta radi, nastao je kao rezultat rada programera iz firme ESTsoft koji su hteli da napišu program za one koji zbog neznanja jezika nisu umeli da rade sa WinZipom. U tom delu Azije ALZip i danas ima jako veliki broj pristalica. Program u osnovi podržava sledeće metode kompresije: ALZ, BH, JAR, LZH, TAR, TGZ i ZIP i radi sa formatima: 001, 7Z, ACE, ARC, ARJ, B64, BHX, BZ2, EAR, ENC, GZ, HA, ICE, LCD, LHA, MIM, PAK, RAR, UUE, UU, WAR, XXE, Z i ZOO. Isto tako, ugrađena je i podrška za rad sa formatima slika diskova BIN, IMG, ISO, LCD i NRG. Sve u svemu, program može da radi sa četrdeset različitih formata datoteka. Kao i što to dolikuje pristojnom programu ove vrste, postoji mogućnost oporavka oštećenih arhivskih fajlova. Šifrovanje je za ovu vrstu softvera najčešće korišćeni AES-256, a arhive mogu da se dele na manje fajlove. Pohvalno je i to što program nije gladan za resursima i odlično radi i na starom hardveru.

Što se korisničkog interfejsa tiče, nema nekih većih inovacija. Interfejsom, odnosno njegovim kontrolama, dominiraju simpatične „jajolike” kreature sa krupnim očima. S leve strane moguće je uključiti bočni panel sa korisnim opcijama za pronalaženje i filtriranje fajlova unutar arhive. Za razliku od mnogih drugih programa, ovde su sve napredne opcije za arhivaciju smeštene na jednom preglednom panelu. Nakon instalacije, kontekstni meni dobija zanimljivu mogućnost prikazivanja nekoliko naziva fajlova iz arhive. Kada završimo sa arhiviranjem, program nam preko dijaloga nudi mogućnost da arhivu pošaljemo elektronskom poštom, kopiramo ili proverimo na eventualne greške. Kada su u pitanju velike arhive, program automatski proverava njihovu ispravnost (default je 500 MB, može da se menja). Još da napomenemo da je za program potrebna (besplatna) registracija.

Filzip 3.06

Program (www.filzip.com, 1,26 MB) koji već dugo godina nije obnavljan, ali koji ima dovoljno potencijala za upotrebu. Napisao ga je nemački programer Filip Engel još pre nekih desetak godina a aktuelna varijanta je iz daleke 2006. godine. Brojač na zvaničnom sajtu pokazuje 2,5 miliona poseta, što jasno govori da program ima značajnu korisničku bazu. Filzip omogućava dvosmernu manipulaciju nad sledećim formatima: BH, CAB, GZIP, JAR, LHA/LZH, TAR i ZIP, kao i ekstrahovanje sledećih formata: ACE, ARC, ARJ, RAR, UUE, XXE i ZOO. Uz njegovu pomoć možete kreirati arhive podeljene na manje delove, vršiti šifrovanje vaših podataka, kao i stvarati takozvane SFX arhive (arhive sa samoraspakivanjem) i pretvarati SFX arhive u „obične”.

Iako već prilično zastareo, program se može pohvaliti dosta elegantnim korisničkim interfejsom koji se drži osnovnih GUI standarda iz ere Windowsa XP. Ukoliko bacite pogled na deo menija namenjenog podešavanjima, videćete da ima veliki broj opcija. Ugrađena je mogućnost oporavka ZIP datoteka, kao i mogućnost automatske promene formata između pojedinih vrsta arhiva. Program nije proždrljiv po pitanju sistemskih resursa. Kao što ćete videti u delu vezanom za testiranje, program nas je neugodno iznenadio činjenicom da se rušio prilikom dearhiviranja datoteke formata BH (Black Hole), koju je sam prethodno kreirao!

PeaZip 5.1.1

Imali smo Ruse, Nemce, Korejce, pa sada na red dolaze Italijani. Arhiver (peazip.sourceforge.net, 5,2 MB) pomalo čudnog naziva je delo programera Đorđa Tanija i napisan je u programskom jeziku FreePascal (o razvojnom okruženju Lazarus koje koristi FreePascal smo pisali u SK 1/2013) i zbog toga postoje verzije ovog programa za Linux i Mac OS X. Za osnovu je iskorišćen programski kod (zar i ti, sine Brute?) programa 7-Zip. Ono što se najpre mora reći u vezi PeaZipa jeste da će se teško u skorije vreme pojaviti arhiver koji će imati toliko mogućnosti u sebi. Dovoljno je reći da je podržano preko 150 različitih formata kompresije pa da bude jasno o kakvoj zverki se ovde radi. Puna dvosmerna podrška je obezbeđena za sledeće formate: 7Z, ARC/WRC, SFX (7Z i ARC), BZ2, GZ, PAQ/LPAQ/ZPAQ, PEA, QUAD/BALZ, SPLIT, TAR, UPX i ZIP. PEA format je delo autora programa i u pitanju je skraćenica od Pack Encrypt Authenticate. Posebno je zanimljiv format PAQ koji važi kao trenutno najnapredniji metod kompresije, ali današnji hardver mu još nije dorastao, tako da je tu više radi demonstracije.

Implementirana je i podrška za više tipova enkripcije koja zavisi od toga koji format datoteka nameravamo da šifrujemo. Kao čista perverzija zvuči činjenica da na raspolaganju imamo čak 15 različitih algoritama za kontrolu ispravnosti arhive (možemo ih koristiti i sve zajedno). Tu je i idealna stvar za paranoike, totalno brisanje fajla prepisivanjem sa besmislenim podacima, plus uništavanje naziva i veličine i sve to ponovljeno od dva do 16 puta! Od ostalih osobenosti PeaZipa još da nabrojimo integrisani pretraživač dupliranih fajlova i opcije za rotiranje, promenu dimenzija, kao i isecanje delova fotografija. Podržan je i sistem proširenja funkcionalnosti putem plug-inova. Povrh svega imate i mogućnost kreiranja skriptova za najčešće operacije.

Vizuelno program donekle podseća na otvoreni prozor Windows Explorera iz Windowsa 7. Namenu panela sa leve strane možemo menjati između navigacije po fajl sistemu, prikaza celog fajl sistema u vidu stabla i skupa korisnih operacija. Desni panel je takođe prilagodljiv i možete ga podesiti da radi kao pregledač arhiviranih fotografija. Ovde bismo uložili i malu zamerku na položaj opcija u kontekstnom meniju, jer prilikom ovih podešavanja više puta moramo ići do trećeg nivoa menija. Tu je i mogućnost upotrebe različitih vizuelnih tema sa kojima menjamo boje i grafičke elemente interfejsa.

HaoZip 3.0

Još jedan program (www.haozip.com, 3,9 MB) koji je kod nas praktično nepoznat iako to po svojim mogućnostima nikako nije zaslužio. U pitanju je softverski proizvod koji je relativno svež i koji dolazi iz Kine gde uživa veliku popularnost. Prilikom instaliranja, program nam daje mogućnost da izaberemo koje sve module nameravamo da koristimo. Tu je modul za konverziju grafičkih formata, modul računanja kontrolne sume fajla, moduli za grupnu promenu imena i zamenu teksta, kao i modul za skeniranje trojanaca u okviru arhive. Ovaj zadnji se (ukoliko je izabran) automatski skida sa interneta pošto nije deo osnovne instalacije.

Dvosmerna podrška je ugrađena za sledeće formate: 7Z, BZIP2 (BZ2, TB2, TBZ, TBZ2), GZIP (GZ, TGZ), TAR, ZIP, XZ, WIM i LZH. U zavisnosti od izabranog formata, automatski se menjaju mogućnosti izbora metoda kompresije na tabu Algorithm. Za sada su podržani sledeći algoritmi kompresije: LZMA, LZMA2, BZIP2, PPMd, LH5, LH6, LH7, Deflate i Deflate64. Postoji opcija kojom možete odrediti koliko jezgara procesora nameravate uposliti za određeni posao. Program ukupno radi sa 44 vrste arhiva, što je veoma dobar rezultat.

Pored mogućnosti raspakivanja RAR formata, podržan je i RAR 5 standard koji je deo najnovije verzije WinRara. HaoZip pruža mogućnost konverzije tipa arhiva, oporavljanja oštećenih datoteka i pravljenja SFX fajlova, a tu je i opcija za šifrovanje arhiva uz pomoć lozinke. Programom možete montirati bukvalno svaku postojeću sliku optičkih diskova, što isključuje potrebu za korišćenjem dodatnih programa te namene.

Kao i PeaZip, HaoZip ima mogućnost elementarnih manipulacija nad grafičkim fajlovima. Tu je i mali integrisani pregledač grafičkih formata koji dosta nalikuje na Windows Picture and Fax Viewer iz Windowsa XP. Sam program vizuelno izgleda lepše od komercijalnih konkurenata mada se može osetiti da je i ovde glavni uzor bio WinRar. Verujte nam na reč, ovo će u budućnosti postati vrlo popularno parče softvera!

Testiranje

Kako bismo saznali koji od navedenih arhivera postiže najbolje performanse, odlučili smo da sprovedemo testiranje. Prvi test je trebalo da pokaže rezultate u kompresiji fajlova u kojim prevladavaju tekstualne informacije. Za tu svrhu smo napravili folder u koji smo ubacili 2149 različitih dokumenata (DOC, XLS, TXT, izvorni kodovi i slično) ukupne veličine 261 MB. Usput smo hteli da testiramo i stabilnost programa u radu, pa smo znajući od ranije da jedan broj arhivera ima probleme sa dugačkim putanjama fajlova, namerno postavili „zamku”. Na početku je spisak programa bio mnogo veći, ali smo iz izbora izbacili sve one koji nisu uspeli da rad završe do kraja. Drugi test se sastojao iz kompresije 68 EXE fajlova ukupne veličine 570 MB. Tom prilikom smo programima dali mogućnost da „samelju” sami sebe i još ponešto. Radili smo dve vrste testova, jedan sa najraširenijim formatom WinZip i drugi sa formatima specifičnim za kompajler ili formatima koji su nam se učinili potencijalno uspešnim.

„Pravo” testiranje ove vrste softvera bi zahtevalo još i testove kompresije videa, zvuka i grafičkih fajlova, kao i testove sa fajlovima različitih veličina i različitim brojem fajlova, ali smo zbog skučenosti prostora rešili da to ostavimo za neki drugi put. Sve programe smo testirali sa njihovim default podešavanjima za određeni format, što znači da se uz malo eksperimentisanja potencijalno mogu postići i bolji rezultati. Kao reference smo koristili bespogovorno najpoznatije programe iz ove kategorije: WinZip i WinRar.

Kada su u pitanju tekstualni dokumenti, najbolji rezultat je postigao HaoZip uz korišćenje 7Z metoda kompresije, koji je prešišao 7-Zip za neverovatnih 5 bajtova, ali je za to morao da potroši ne baš beznačajnih 11 sekundi više, što je zaostatak od 9 procenata. Ta dva programa su kreirala arhivu koja je za 53 procenta manje veličine od originalne veličine foldera. Treće mesto je zauzeo WinZip koji je u znatnom zaostatku (15 procenata) u odnosu na prva dva programa u pogledu veličine arhive i koji je radio 17 sekundi duže u odnosu na 7-Zip. To opet znači da je WinZip kompresijom smanjio fajlove iz testnog foldera za 42 procenta. Najlošije rezultate po pitanju stepena kompresije su postigli PeaZip sa svojim formatom PEA (stepen kompresije 38,4 procenta) i ALZip (i on sa svojim formatom ALZ, 37 procenata), ali su to obavili znatno brže od programa 7-Zip (32 i 66,7 procenta, respektivno).

Što se formata kompresije tiče, 7Z se pokazao kao apsolutni lider. HaoZip i 7-Zip su bili na visini zadatka, dok je jZip sa istim formatom neobjašnjivo podbacio kako po vremenu, tako i po stepenu kompresije. KuaiZip je kreirao datoteku gotovo iste veličine kao i jZip, ali mu je za to trebalo skoro minut manje (format KZ). FilZip je sa formatom BH ubedljivo najbrže završio posao arhivacije i dearhivacije, ali je arhiva prilično velika. Inače, ovaj format je pre desetak godina mnogo obećavao, ali je danas retko u upotrebi. ALZ je bio najbrži, ali s najlošijom kompresijom, dok je PeaZip sa svojim formatom PEA potpuno izneverio naša očekivanja. Svi programi su se pokazali dosta ujednačenijim prilikom raspakovanja arhiva. Ipak treba izdvojiti 7-Zip koji je dosta brzo raspakovao fajl sa velikim stepenom kompresije. Istovremeno se HaoZip na istom poslu pokazao za čak 20 sekundi sporijim takmičarem.

Ovde treba istaći da se napredni formati uglavnom koriste prilikom storniranja većih obima podataka i pri tome minut više ili manje ne igra važnu ulogu. U svakodnevnom radu se mnogo češće koriste datoteke ZIP i RAR (koji je opet podvrsta ZIP kompresije) i zbog toga smo proverili kako se naši takmičari snalaze sa ovom vrstom formata. Kao što se vidi iz tabele, rezultati su mnogo ujednačeniji. Istakli bi opet HaoZip kao najbrži u kompresiji (46 sekundi) i 7-Zip kao najbrži program u dekompresiji ZIP arhiva (fantastične 23 sekunde). PeaZip je iste poslove obavio po 2 sekunde sporije od 7-Zipa, ali je pri tome kreirao arhivu u bajt jednake veličine kao navedeni program. Iz radoznalosti smo potom testirali PeaZip sa formatom 7Z i dobili milimetarski kraću datoteku od 7-Zipa sa zaostatkom od nekoliko sekundi (oba programa koriste isti programski kod pisan u različitim programskim jezicima). Najviše je podbacio FilZip koji po brzini čitavih 100 procenata kaska za konkurencijom.

Test sa arhiviranjem izvršnih fajlova daje očekivano niži stepen kompresije. Ovde je pobednik bio KuaiZip sa formatom KZ, koji je stvorio arhivu za 8,9 procenata manju od originala. Drugo mesto zauzima WinZip sa simbolično većim gabaritom, ali i sa nedopustivo dugačkim vremenom kreiranja! Odmah iza njega su 7-Zip i HaoZip sa koeficijentom 8,6 procenata i vremenima koja se mogu tolerisati. PeaZip (tačnije njegov PEA format) se i u ovom slučaju pokazao inferiornim. Kada bi se gledao odnos stepena kompresije i potrošenog vremena, pobednik na ovom testu bi bio ALZip i njegov format ALZ koji je kreirao arhivu za 2 procenta veću od pobednika, ali u 300 do 400 procenata kraćem vremenu! Što se tiče raspakivanja, svi programi su završili test u prihvatljivom intervalu od 60 do 120 sekundi. U radu sa ZIP datotekama, rezultati kompresije su se pokazali očekivano ujednačenim i pobednici su 7-Zip i PeaZip sa (ponovo) potpuno jednakom veličinom arhiva, ali se 7-Zip pokazao kao nešto brži prilikom kompresije dok je PeaZip bio brži prilikom dekompresije. Najveći gubitnici na testu su bili FilZip i KuaiZip koji su po vremenu debelo zaostajali.

• • •

Na testovima su se najbolje pokazala tri arhivera: 7-Zip, HaoZip i PeaZip. 7-Zip je standardno dobar, ali sa ne naročito privlačnim interfejsom koji odbija mnoge korisnike. Taj nedostatak uspešno ispravlja HaoZip i pri tome postiže slične rezultate po pitanju brzine i stepena kompresije. Iako PeaZip u našim tabelama ne briljira sa svojim PEA formatom, poslove sa arhivama 7Z i ZIP obavlja više nego dobro. Reč je o programu koji zahvaljujući svojim velikim mogućnostima više odgovara iskusnim IT vukovima nego newbie ovčicama. Za vodećom grupom malčice zaostaju KuaiZip i ALZip koji nisu loši arhiveri i koji neretko znaju da zablistaju. Ni preostala dva arhivera nisu za bacanje, ali im ipak nedostaje snaga koju ima vodeća trojka.

Igor S. RUŽIĆ

Posebni format kompresijeZIP kompresija
Tip kom­pre­si­jeVre­me arhi­va­ci­jeVe­li­či­na fajla (MB)Vre­me de­kom­pre­si­jeVre­me ar­hi­va­ci­jeVe­li­či­na fajla (MB)Vre­me de­kom­pre­si­je
7-Zip7Z2:03129,60:340:50161,10:23
ALZipALZ0:41164,20:30o:54161,10:26
FilzipBH1:28159,20:122:15161,81:47
HaoZip7Z2:14129,60:530:46162,10:38
jZip7Z2:56151.40:470:57161,80:36
KuaiZipKZ2:03151,10:481:00160,00:25
PeaZipPEA1:23160,80:420:52161,10:42
PeaZipRAR1:17154,20:340:47161,20:51
WinZipZIPX2:20149,20:471:00161,10:39

Posebni format kompresijeZIP kompresija
Tip kom­pre­si­jeVre­me ar­hi­va­ci­jeVe­li­či­na fajla (MB)Vre­me de­kom­pre­si­jeVre­me ar­hi­va­ci­jeVe­li­či­na fajla (MB)Vre­me de­kom­pre­si­je
7-Zip7Z4:30521,31:341:21529,80:58
ALZipALZ1:11531,91:041:37530,21:11
FilzipBH1:58530,3N/A2:29530,21:53
HaoZip7Z5:22521,31:501:21530,41:16
jZip7Z5:26523,11:581:43529,80:55
KuaiZipKZ5:18519,21:182:30529,81:09
PeaZipPEA3:29530,11:391:48529,80:53
WinRarRAR3:32525,81:071:10530,01:18
WinZipZIPX37:47519,81:161:42530,11:01
 
7-Zip 9.22b, jZip 2.0.0, KuaiZip 2.6.40, ALZip 8.51, Filzip 3.06, PeaZip 5.1.1, HaoZip 3.0
Šta mislite o ovom tekstu?
FastPreview 3.3.1
Kiwix 0.9 RC2
Snap2IMG 2.01
DeepSound 1.4
ModernMix 1.1
ROX Player 1.425
Collagerator 0.9.1
Video to GIF 4.3
LICEcap 1.23
Emsisoft Emergency Kit 4.0
Cloak My Stuff
3D Picture Viewer 1.3
Photo Stamp Remover 5.5
Alt – Link Preview & Zoom 1.0.0.8
AeroBlend 1.5
Holding Pattern Coach Class 2.1
IExif 0.9.27
Search All 2.1.6
PrivateDesk 1.1.2
SwapWall 3.3
Search by Image 1.1.2
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera