LAKI PINGVINI<>
122013<><>

Ubuntu 13.10 Saucy Salamander

Dok čekamo Mir i Unity

Saucy Salamander stigao je po uobičajenom šablonu, Ubuntu nastavlja da poštuje zacrtani tajming da vam gotovo ne treba kalendar da biste znali da li je april ili oktobar. Ovog oktobra stvari su dosadnije nego inače, gotovo sve važne odluke i mogućnosti koje se već neko vreme očekuju ostavljene su za sledeću verziju. Za Mir i Unity moraćemo da sačekamo još šest meseci, a u međuvremenu bavimo se onim što je novo.

Dash

Ono što je kasnilo za 13.04, stiglo je u 13.10. Dash bi sada trebalo da je osetno sposobniji nego ranije, što znači bolje i univerzalnije rezultate pretrage skupljene sa najrazličitijih strana. Smart Scopes, dakle, korisnicima pružaju mogućnost pretrage iz više izvora, a sve to integrisano na poznatom mestu.

Na listi izvora sa kojih će Smart Scopes skupiti rezultate i prikazati ih objedinjenu u Dashu nalaze se gotovo svi poznatiji i korišćeniji servisi. Šta god da počnete da kucate u polju za pretragu, novi servis će potražiti na Google servisima, Facebooku, Amazonu, devianARTu, Flickru, Foursquareu, Yahoo Financeu, i tako dalje.

Spisak servisa zaista je veliki, teško je da ćete se setiti nekog koga nema na listi. Dva su pitanja koja se sama postavljaju kada su nove mogućnosti u pitanju: kako sve to radi, i šta se dešava sa vašim podacima, odnosno pretragama. Ideja je, dakle, da u momentu kada želite nešto da nađete umesto web browsera to uradite u Dashu. Kako bi to zaista imalo smisla, Dash bi morao da bude dostupniji i efikasniji od klasične web pretrage. Dostupniji svakako jeste, ali efikasniji, još, nažalost, nije.

Osnovni problem koji Smart Scopes za sada imaju jeste grupisanje rezultata, odnosno odabir pravih izvora za pretraživanje. Dešavalo se da pretraga po „kindle” ne uključi Amazon kao izvor. Uključivanje Amazona traži ponovno kucanje termina za pretragu. Kada se rezultati pojave ostaje kako ih razvrstati kako valja. Umesto svakog servisa ponaosob moguće je uključiti grupne kriterijume poput vesti ili društvenih mreža, što donekle olakšava pronalaženje onoga što se želi. Pretraga po kontekstu moguća je direktno iz prostora za unos, na primer news:kindle.

Druga strana priče tiče se privatnosti. Ovaj kontekst došao je u fokus još kada je Dash počeo da uključuje spoljne rezultate sa Amazona, a kako se lista izvora i opseg mogućnosti povećavaju, i ovo pitanje postaje aktuelnije. Stvar je, otprilike, tamo gde je bila i ranije, Canonical tvrdi da su podaci o pretragama koji stižu do njihovih servera (gotovo svaki karakter pri kucanju završava na serverima za pretragu) anonimni i da se ne povezuju sa profilima korisnika, ili IP adresama. Ono što se čuva, koristi se u cilju poboljšanja pretrage. Pitanje stava po ovom pitanju ustvari je pitanje poverenja prema servis provajderu, u ovom slučaju Canonicalu. Ono što je dobro je da se radi o slobodnom softveru čije je funkcionisanje transparentno.

U funkcionalnom smislu pak ostaje utisak da Smart Scopes imaju kapacitet, ideja kao takva je sasvim dobra, ali izvedba još nije tamo gde bi morala da bude. Ukoliko želite Smart Scopes možete lako isključiti, dovoljno je otići u podešavanja privatnosti i isključiti online pretragu u okviru taba „Search”.

Ostalo

Unapređenja i novine koje 13.10 donosi mahom su minorne, poput novog indikatora tastaturnog rasporeda ili osveženog izgleda fajl menadžera. Saucy je prvo izdanje koje direktno ističe Ubuntu za telefone, te iako se radi o još uvek razvojnoj verziji, 13.10 za Galaxy Nexus i Nexus 4 telefone dostupan je za preuzimanje i instalaciju rame uz rame sa desktop ili server verzijama. Ubuntu Touch je u ovom trenutku prilično stabilan, ali nedovršen. Osnovne aplikacije su tu (telefon, kontakti, browser i slično), no puno stvari nedostaje, pa na 13.10 u ovom momentu ne bi trebalo da se oslanjate. Ukoliko imate neki od ovih uređaja i imate prostora za testiranje, Ubuntu Touch mogao bi da bude najveća novina ovog oktobra.

Nova verzija kao i obično znači svež softver. Firefox 25 je i dalje podrazumevani web browser, Thunderbird je tu u verziji 24, a LibreOffice u 4.1.2. Unity je i dalje u verziji 7, a sistem pogoni Linux 3.11. Kada smo ispod haube, 13.10 donosi podršku i za 64-bitne ARM procesore, što je još važno kada se stavi u kontekst Ubuntuovih mobilnih aspiracija.

Čekajući april

Važno je istaći da je novi Ubuntu brži od prethodnika. Iskustvo tokom korišćenja nakon updatea je krajnje pozitivno, sistem i okruženje generalno se bolje odazivaju nego ranije i sve zajedno izgledaju kao agilnija celina. Dash se naročito ističe u ovom smislu. Zahvati na Unityju i Compizu trebalo bi da su smanjili hardverske zahteve ovog podsistema, što se može osetiti u svakodnevnom korišćenju. Drugim rečima, 13.10 dovoljno je brži od prethodnika da o upgradeu ne bi trebalo razmišljati. Sve ostalo u suštini su iterativne minorne promene, mahom unapređenja ako izuzmemo Smart Scopes. Opet, radi se o stvari koja može biti korisna u određenim situacijama, te joj svakako treba dati šansu. Ako ništa, lako se isključuje.

Prave stvari ostaju za 14.04, budući da novi Ubuntov display server Mir nije uspeo da bude spreman za 13.10. U sledećoj verziji očekuje nas i novi Unity koji je zajedno sa Mirom prekretnica u Ubuntuovoj multiekranskoj strategiji. To će biti pravo vreme za fokus na Ubuntuu za mobilne uređaje, koji je sada, ipak, još na eksperimentalnom nivou.

Ubuntu, dakle, nikada nije bio stabilniji, brži, lepši i mobilniji, ali sve to zajedno u senici je onoga što nas očekuje sledeće godine. April 2014. godine biće burno vreme, možda i prekretnica koja će odrediti sudbinu Ubuntua. Drugim rečima, 13.10 doslovno je zatišje pred buru, a kako će Ubuntu plivati ostaje da vidimo. Do tada, prijatan upgrade, ako ga već niste obavili.

Ivan JELIĆ

 
Rekapitulacija 2013.
Ubuntu 13.10 Saucy Salamander
Šta mislite o ovom tekstu?
Clonezilla 2.2.0
elementary OS 0.2

Platforma:
GNU/Linux
Veličina:
895 MB ISO
Cena:
Operativni sistem je besplatan
Adresa:
www .ubuntu .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera