LAKI PINGVINI<>
122013<><>

elementary OS 0.2

...moj dragi Votsone

Jedna od najiščekivanijih distribucija u poslednjih godinu – dve dana sigurno je elementary OS. Još od kada je izašla prva beta, mnogi korisnici su sa nestrpljenjem čekali stabilnu verziju i to veoma dugo. Kada se činilo da će ostati u večitoj beta fazi, Elementary tim nas je iznenadio i izbacio stabilno izdanje zasnovano na Ubuntu 12.04 LTS (Long Term Support) verziji.

Šta je to toliko posebno što je izdvaja od mora drugih distribucija zasnovanih na Ubuntuu? Za početak, tu je sasvim novo okruženje Pantheon, a „ispod haube” krije se novi menadžer prozora – gala. Na ovo dodajte elementary aplikacije, elementary gtk3 temu i ikonice i dobijate jednu zaokruženu celinu. Postoji i nekoliko elementary specifičnih aplikacija, kao i blagi redizajn još nekih programa da bi se bolje uklopile u okruženje. Moramo pohvaliti trud oko ovakvih sitnica, jer značajno doprinose boljem utisku kod korisnika. Primetan je uticaj koju su programeri imali pa je panel na gornjem delu, dock na donjem i kompletna tema koja podseća na MacOS. Ali, za razliku od nekih drugih distribucija (na primer PearOS), nisu napravili MacOS klon, nego nešto malo drugačije.

Pantheon okruženje je na prvi pogled slično Gnome shellu, ali samo na prvi pogled. Njega čine Slingshot (meni za aplikacije), Wingpanel (panel pri vrhu) i Plank (dock pri dnu ekrana). Okruženje odiše minimalizmom te je Plank jednostavnija verzija čuvenog dockya, Wingpanel ima samo osnovne stvari, a Slingshot se svojim izgledom i mogućnostima takođe uklapa u ovaj minimalizam. Za razliku od Manjaro Linuxa kojeg smo opisivali u SK 08/2013 i koji ima ovakvu postavku panela i docka, ovde izmena pozicija nije moguća pošto je skoro sve zaključano, ali više o tome kasnije.

Gala je još jedna stvar koja izdvaja ovu distribuciju od svoje osnove i gomile modernih distribucija. Kada jednom probate Elementary OS, iznenadićete se kako brzo radi i pri tome pruža veoma lepe animacije i efekte. Za to je zadužen upravo gala menadžer prozora koji je baziran na muteru.

Verovatno jedan od razloga zašto je ovoj distribuciji trebalo puno vremena da izbaci stabilno izdanje jeste i pisanje sopstvenih programa. U elementary OS programe spadaju: Pantheon terminal (Terminal), Maya (Calendar), Pantheon files (Files), Noise (Music), Scratch, Slingshot, Wingpanel, Switchboard. Pored njih od korisnih programa tu su i Geary mail, Midori, Plank, Empathy, Totem. Elementary programi su, kao što smo spomenuli, napisani specijalno za ovu distribuciju, što se i primeti po njihovom minimalističkom stilu. Od nabrojanih bi posebno izdvojili Pantheon files, zanimljivi menadžer datoteka koji je naslednik Marlin fajl menadžera. Ovaj veoma brz mali program, pored toga što lepo izgleda, nudi sasvim dovoljno mogućnosti za prosečnog korisnika, a tu su i integracija sa Dropbox i Ubuntu One servisima.

Switchboard je kontrolni centar sistema gde se nalaze sva podešavanja i sve ono što se navikli da imate u podešavanjima u GNOME okruženju imate i ovde, od lokalizacije i tastature do podešavanja monitora. Ono što se primeti da nedostaje su opcije za podešavanje samog okruženja, ali na sreću korisnika tu je Elementary tweak.

Elementary tweak je nezaobilazni alat koji ne dolazi uz sam sistem, a preporučujemo vam da ga instalirate. Pošto u osnovnim podešavanjima sistema nećete moći mnogo da utičete na izgled i promenu bilo čega na okruženju, ovaj mali dodatak koji će se smestiti u kontrolni centar sistema će vam to omogućiti. Pomoću njega možete menjati GTK i temu ikonica, temu Planka, temu Wingpanela, birati željene dugmiće na vrhu prozora, omogućiti da fajlove i direktorijume otvarate dvoklikom i mnoge druge sitnice koje će vam olakšati rad. Informacije o ovom zgodnom alatu kao i još neke korisne savete možete naći na adresi elementaryupdate.com.

Posle silnih pohvala prelazimo na zamerke. Ono što bi mogli navesti kao manu je ono što im i većina korisnika zamera, a to je malo stariji softver. Ovo je razumljivo kada znamo da je distribucija zasnovana na 12.04 verziji Ubuntua. Aplikacije poput Firefoxa i Thunderbirda dobijaju redovne nadogradnje dok većina ostalih aplikacija ostaje na verzijama koje su bile aktuelne aprila 2012. godine. Logičan je potez elementary tima da se odluči za LTS izdanje jer ima mnogo dužu podršku, ali dok su oni izbacili stabilnu verziju, dobar deo softvera je već zastareo. Nekome će ovo možda smetati, ali će biti i onih koji će ovo smatrati za prednost, sve zavisi ko šta očekuje od operativnog sistema.

Pri testiranju sistema imali smo problema sa 64bit verzijom koji su se ogledali u nemogućnosti instaliranja pojedinih programa koji nisu iz repozitorijuma, a koji inače uredno rade na Ubuntu 64bit verziji. Prelaskom na 32bit verziju ovi su problemi nestali.

Velika mana je što čak i pored Elementary tweaka, ne možete puno toga promeniti oko izgleda samog okruženja (osim promene tema), po čemu je ovo okruženje veoma slično sa Unityem. Ova distribucija sastavljena je kao celina i svaka promena će uticati na njen krajnji izgled, jer izuzev nekoliko dodatnih elementary programa koje možete naći na elementaryupdates.com, većina novih programa koje instalirate neće se lepo uklopiti u ostatak okruženja. Isto tako, retko koja GTK i Pantheon tema će se lepo uklopiti kao što se uklapaju zadane elementary teme što je verovatno i razlog nepostojanja mogućnosti za njihovu izmenu kako bi ukupan utisak bio onakav kakvim su ga zamislili programeri iz elementary OS tima.

Za osobe koje vole da imaju lepo, eye candy, okruženje, a ne žele (ili ne znaju) da ga puno menjaju i prilagođavaju, ovo je distribucija koja može da im se svidi pošto će dobiti upravo to. S druge strane, osobe koje su navikle da do sitnih detalja podešavaju svoje okruženje baš onako kako im odgovara, vrlo verovatno neće pronaći sebe u ovoj distribuciji. Naša preporuka je da probate i sami donesete odluku da li spadate u one kojima je ovo savršena distribucija ili u one koji je nikako ne vole, pošto verujemo da je malo onih između.

Bojan STOJANOVIĆ

 
Rekapitulacija 2013.
Ubuntu 13.10 Saucy Salamander
Clonezilla 2.2.0
elementary OS 0.2
Šta mislite o ovom tekstu?

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GPLv3, LGPLv3
Veličina:
694MB
Cena:
operativni sistem je besplatan
Adresa:
www .elementaryos .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera