PHONE ZONE<>
122013<><>

Nokia Lumia 1020

Megapikseli na kilo

Igrajući na patriotsku kartu, Microsoft je na severnoameričkom tržištu u trećem kvartalu prodao popriličan broj Lumia telefona. Rekordna prodaja od 8,8 miliona jedinica verovatno se može dovesti uz vezu s amerikanizacijom Nokije i planovima redmondskog giganta da revitalizaciju nekada najjačeg brenda u mobilnoj industriji započne na domaćem terenu.

Nokia Lumia 1020 je Microsoftova teška artiljerija na frontu „fotografskih” telefona. Zamišljen kao naslednik Symbian modela 808 PureView, koji je pre godinu i po dana uspostavio nove standarde kvaliteta kamere u mobilnim uređajima, Lumia 1020 sve snage usmerava na svoju kameru koja je opremljena senzorom rezolucije 41 megapiksel, ksenonskim blicem, neizbežnom Carl-Zeiss optikom i tonom naprednih opcija za podešavanje parametara snimanja i manipulaciju fotografijama.

Lumia 1020 je primer zdravog kompromisa između veličine i portabilnosti jer, iako na prvi pogled deluje prilično glomazno (naročito kad je u silikonskoj futroli), praktičan je za korišćenje bilo da se drži uspravno ili položeno. Doduše, sa zadnje strane, u predelu oko kamere, kućište je izbočeno, a dobroj ergonomiji ne doprinosi ni poprilična masa od blizu 160 grama – na ovom planu, PureView 808 odnosi pobedu jer je manji, lakši i praktičniji kad treba brzo „okinuti”. Kvalitet završne obrade je praktično savršen: kućište od jednog komada plastike koja ne može lako da se ogrebe i ne skuplja masnoću ima lako zaobljene ivice koje stvaraju utisak da je telefon znatno tanji. Mehanički tasteri raspoređeni su po ivicama kućišta, a tu je i okidač kamere.

Ekran broji 4,5 inča po dijagonali i zaštićen je Gorilla Glass 3 staklom s brušenim ivicama, koje pored odlične zaštite daje i snažan estetski pečat. Osetljivost i preciznost tačskrina su izvanredne, mada relativno uzana tastatura može da oteža „kuckanje” korpulentnijim korisnicima. Kvalitet prikaza AMOLED matrice je odličan jer, pored odlične rezolucije od 332 ppi, nudi odličan kontrast i relativno dobru vidljivost na dnevnom svetlu. Baterija je zakopana ispod poklopca i uz njenih 2.000 mAh može se pregurati čitav dan bez punjača, a uz malo štednje i više. Što se hardvera tiče, Qualcomm MSM8960 Snapdragon pruža dobru osnovu, iako je u ovoj cenovnoj kategoriji danas teško zamisliti procesor s manje od četiri jezgra. Srećom, 2 GB RAM-a i te kako pomažu da sve operacije klize kao „jugo” na ledu (za skladištenje je predviđeno 32 GB, dok slot za microSD kartice ne postoji). Što se grafike tiče, ambiciozniji korisnici se neće bogzna koliko naigrati jer vremešni Adreno 225 nije najsrećnije rešenje za moderne naslove.

Da li Lumia 1020 ima bolji foto-aparat od svih mobilnih telefona? Možda, ali problem da se slože s ovakvom ocenom prvi će imati vlasnici Nokije PureView 808 koja ima niz prednosti: nešto veći senzor (1/1,2” naspram 1/1,5”), ND filter, kao i poseban grafički procesor za obradu slike i zvuka. Utisak je da su boje na Lumiji 1020 prezasićene, najverovatnije da bi se udovoljilo mlađim korisnicima, dok 808-ica takvih problema nema. Nova Lumia ima nešto jači blic, bolje se snalazi s videom (ali ne i zvukom!) i nudi više opcija za manipulaciju fotografijama i automatsko podešavanje parametara (HDR, panorama, Dual Capture, prepoznavanje lica...), kao i odličan softver za obradu slike.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Nokia Lumia 1020
Šta mislite o ovom tekstu?
HTC Desire 601
HTC One Max
LG Optimus L9 II
Lenovo IdeaTab S6000
Alcatel One Touch Idol X OT-6040D i Idol Mini OT-6012D
PicsArt – Photo Studio
SoundWire
Around Sound
Photosynth
Repix
Eye Test
Clinch
Advanced Mobile Care
Triggr
Contraction Calculator
Bubble Level
SubLoader
Reading Lens
Task: Life

Operativni sistem:
Windows Phone 8
Dimenzije:
130,4 x 71,4 x 10,4 mm / 158 g
Ostalo:
Qualcomm Snapdragon MSM8960 čipset (dual-core 1,5 GHz Krait CPU + Adreno 225 GPU), 2 GB RAM-a, 32 GB interne memorije, 4,5” AMOLED (768 x 1280, 332 ppi), Bluetooth 3.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/DLNA/hotspot, quad-band GSM/HSDPA, microUSB, microSIM, 3,5 mm audio-konektor, Li-jon baterija 2000 mAh
Proizvođač:
Nokia
Kontakt:
Telenor
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera