TEST DRIVE<>
122013<><>

TP-Link TL-WA850RE i TL-WA901ND

Produživači WiFi dometa

Od, sada već renomirane firme u svetu mrežne opreme, kineske kompanije TP-Link, ovog puta nam na test stižu dva uređaja koja pomažu u pravljenju bežičnih računarskih mreža na većim površinama. Radi se o uređajima koji se popularno nazivaju Range Extenderi, a zapravo se radi o uređajima do sada vrlo dobro poznatim pod nazivom Repeateri. Njihova glavna namena je proširivanje dometa bežične računarske mreže na prostor mnogo veći nego što jedan bežični AP (Access Point) to može da obezbedi. To se radi „ponavljanjem” bežičnog signala, što rezultira utiskom pojačanja / proširenja signala, te eliminacijom mrtvih zona u prostoru. Mi smo imali prilike da isprobamo dva modela uređaja pomoću kojih se to može izvesti pod oznakama TL-WA850RE i TL-WA901ND. Oba uređaja su deklarisana na propusni opseg od 300 Mbit/s, radnu frekvenciju 2,4 GHz i izrađena po standardu 801.11n.

Uz model TL-WA850RE u pakovanju stižu LAN kabl (RJ45 na RJ45), kratko štampano uputstvo i CD sa uputstvima u elektronskom obliku (PDF). Kućište uređaja je izrađeno od kvalitetne plastike bele boje, sa sjajnom završnicom. Modernog je dizajna, sa oblim i oštrim ivicama koje mame pažnju. Uređaj je lak za montažu – predviđen je za direktno priključivanje u utičnicu za struju. Od portova ima jedan 100 Mbit/s LAN i jedan konektor za struju (0,3 A), dok od prekidača ima dugme Range Extend koje služi za WPS/QSS brzo i sigurno povezivanje na drugi AP, i reset dugme. Signalna sekcija opremljena je sa devet plavih LED, od kojih grupa od pet pokazuje jačinu signala, dok ostalih četiri pokazuju stanje i aktivnost za Repeater (RE), WiFi, Power i LAN.

Kod modela TL-WA901ND u pakovanju pored samog uređaja stižu i naponski adapter, PoE naponski adapter (takozvani Injector), LAN kabl, kratko štampano uputstvo, CD sa uputstvima u elektronskom obliku (PDF) i antene. Kućište ovog modela je izrađeno od kvalitetne sjajne plastike bele boje kao i prethodni model, ali je dizajn ovog uređaja potpuno posvećen ljubiteljima SF žanra. Naime, oblik kućišta u najmanju ruku podseća na omanji model svemirskog broda, za šta su posebno zaslužne tri spoljne antene (svaka po 5 dBi) i specifično dizajnirani otvori za hlađenje uklopljeni u dizajn. Od konektora tu su jedan 100 Mbit/s LAN port (RJ45 na RJ45), tri RP-SMA konektora za povezivanje antena i Power konektor, signalna sekcija sastoji se od pet LED zelene boje (Power, System, Ethernet, WiFi i WPS), a od prekidača tu su Power dugme i WPS/Reset dugme.

Pored očiglednih fizičkih razlika, TL-WA850RE i TL-WA901ND se dosta razlikuju i po softverskim osobinama. Dok se model TL-WA850RE može koristiti samo kao mrežni adapter za povezivanje žičnih uređaja u bežičnu mrežu i kao Repeater, TL-WA901ND se može koristiti u nekoliko različitih režima rada. Naime, radi se o ulogama Access Pointa, Clienta, Wireless Distribution Systema, Repeatera (Range Extender), Bridgea i Multi SSID AP-a (do 4 SSID po uređaju). S obzirom na to da se neki od ovih režima rada ne sreću toliko često, ukratko ćemo ih objasniti. Wireless Distribution System je sistem koji omogućava bežičnu interkonekciju nekoliko AP-ova u bežičnoj mreži, bez potrebe za standardnim žičnim mrežnim infrastrukturama, Repeater (Range Extender) preuzima signal određenog AP-a i reemituje ga da bi se signal dobacio do željene lokacije, dok Bridge omogućava bežično povezivanje dva odvojena segmenta žične računarske mreže ili dve različite računarske mreže. Od opcija modela TL-WA901ND bismo izdvojili mogućnost napajanja putem PoE sa dužinom kabla do 30 m, Ping Watch Dog opciju, Throughoutput Monitor, mogućnost pravljenja VLAN-ova (do četiri) i opciju montaže na stolu ili zidu.

Što se podešavanja oba uređaja tiče, za ponavljanje signala proces je krajnje uprošćen. Quick Setup Wizzard kroz nekoliko koraka vodi do cilja – od izbora regiona, do povezivanja na željeni AP, s tom razlikom da kod modela TL-WA901ND imamo i opciju izbora režima rada.

Uređaje smo testirali u realnim uslovima, gde smo se uređajima povezivali na AP izrađen po 802.11g standardu, koji je bio udaljen oko 40 m. Između uređaja bila su dva noseća zida (armatura), od kojih je jedan imao prozor sa metalnim ramom i jedan pregradni koji je imao drvena vrata. Vrata i prozor su za potrebe testa bila zatvorena. Iako je pri testu signal jačeg modela bio pun, a slabijeg nešto lošiji pri konekciji sa 802.11g AP-om, oba uređaja su radila bez gubljenja paketa.

Ovi uređaji imaju veliku upotrebnu vrednost, bez obzira na to da li su vam potrebni da vašu bežičnu mrežu proširite kroz celu vašu poslovnu zgradu, ili u višespratnoj kući koju delite sa vašom bližom i daljom rodbinom. Takođe, tu su i specijalne primene poput prosleđivanja televizijskog signala od udaljenog IPTV ili kablovskog rutera, do televizora, bez troškova obijanja zidova i strukturnog kabliranja. Razlog više da se odlučite za ripiter umesto za ulaganje u opremu izrađenu po nekom novom standardu jeste stabilizacija cena na tržištu i samim tim povećana isplativost, bez obzira na to da li pravite novu ili menjate postojeću infrastrukturu.

Petar LONČAREVIĆ

 
nVidia GeForce GTX 780 Ti
Gigabyte G1.Sniper A88X
AMD Radeon Memory Gaming Series 2133 MHz
Canon PowerShot SX170 IS i SX510 HS
Asus Transformer Book T100T
Lenovo ThinkPad S440
Omega FH8999FM Bluetooth Stereo Headset
ViewSonic VA2349S
Samsung UE55F9090SL
Telenor MiFi (Huawei E5220)
LG BP730
Genius DVR HD565
Logitech Wirelles All-In-One Keyboard TK820
Gigabyte Aivia Neon
Jetion JT-DMS063
Corto AMPC-200 Android Mini PC
Verbatim Store’n’Stay Nano USB Drive
Prestigio Multiscreen PMD1
LG BH6430P 1000W 5.1ch Smart 3D Home Theatre System
TP-Link TL-WA850RE i TL-WA901ND
Šta mislite o ovom tekstu?

TL-WA850RE
Standard:
801.11n, 2,4 GHz, 300 Mbit/s
Ostalo:
1 x 100 Mbit/s LAN, Range Extender dugme, Reset dugme, 2 x interna antena, dimenzije 110 x 65,8 x 75,2 mm, potrošnja oko 3W, EIRP < 20 dBm, WMM, MAC Address Filtering, WEP, WPA/WPA2

TL-WA901ND
Standard:
801.11n, 300 Mbit/s
Ostalo:
1 x 100 Mbit/s LAN, podrška za pasivni PoE (do 30 m), dugme za WPS/Reset, Power On/Off dugme, napajanje 9 V DC / 0,85 A, dimenzije 194,8 x 130 x 36,2 mm, 3 x 5 dBi neusmerene antene (RP-SMA), potrošnja energije 2,85 W, EIRP < 20 dBm, režimi Access Point / Repeater (Range Extender) / Bridge with AP / Client / Multi-SSID, WMM, MAC Address Filtering, WEP, WPA / WPA2, DHCP Server / Client, QoS WMM, SNMP
Proizvođač:
TP-Link
Kontakt:
Nebo ITS
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera