TEST RUN<>
122013<><>

Microsoft Windows 8.1 Pro

Skoro pa zadovoljavajuće iskustvo

Prošlo je godinu dana i prašina se slegla. Šta nam je izlazak Windowsa 8 doneo i ima li smisla prelaziti sa „sedmice"/XP-a na Metro, svi smo imali prilike da vidimo i razmislimo. Microsoft je ove godine predstavio novu poslovnu strategiju koja korisnicima nudi besplatan uvid u njihova dostignuća na polju operativnih sistema, a isto tako je obećao da će ubuduće apdejti izlaziti na svakih godinu dana i da više neće biti u formi mutavih servisnih paketa.

Testirajući letos Preview verziju Windowsa 8.1 uverili smo se da Microsoft misli ozbiljno. Zategnut kao struna i nadograđen na mestima na kojima je najviše „duvalo”, 8.1 Preview najavio je bolje dane za sistem koji su mnogi korisnici otpisali već u startu. Finalna verzija OS-a pojavila se krajem oktobra te smo brže-bolje pohitali da vidimo kako su najavljeni noviteti „legli” u praksi.

Bez Starta nema operativnog sistema

Microsoft je rekao da se Start dugme neće vraćati i održao je reč. Zamena koju donosi 8.1 teško da može da se nazove klasičnim Start dugmetom. Kao prvo, klik levim tasterom miša vodi vas pravo u Metro sekciju, a u zavisnosti koju ste opciju čekirali na Navigation kartici Taskbar and Navigation Propertiesa dočekaće vas pločice ili spisak instaliranih aplikacija. I vuk sit i ovce na broju rekli bi mnogi. Drugo, desni klik mišem nas Windows logo poziva kontekstni meni gde se nalaze prečice ka važnim sistemskim komponentama. Odavde se iz dva koraka stiže do Add/Remove sekcije, Power opcija, sekcije System i Device Manager, Control Panela... Tu je i Run dijalog, Search funkcija, opcije za isključivanje računara, pristup komandnoj liniji, te File Exploreru. Kombinacija ni izbliza nije komforna kao klasični Start meni, ali je korak od deset milja u odnosu na originalno rešenje predstavljeno prošle godine.

Internet Explorer 11

Windows 8.1 u paketu dolazi sa najnovijom verzijom Internet Explorera. Na prvi pogled upravljački interfejs je identičan, a promene se ne uočavaju ni posetom sekciji Internet Options. Ipak, ono što je novo je podatak da je IE prebrodio prepreku zvanu 10 tabova i da sada može da ih otvori čak 100 u istom trenutku. Znači ništa od neograničenog broja tabova kako je bilo najavljeno ranije. Umesto toga, autori su omogućili pokretanje više instanci programa istovremeno, od kojih svaka može imati po 100 otvorenih tabova.

Kada je brzina u pitanju, IE 11 ne blista onako kako neki pokušavaju da predstave. Možda je program brži od prethodnih verzija, ali od konkurencije svakako nije. Na Peacekeeper testu zavredio je svega 1376 poena i daleko zaostaje za Operom 17 (2295) i Chromeom 31 (2235). Sa Firefoxom 25 (1466) je tu negde. Pri tome, HTML5 sposobnosti ocenjene su mu sa pet od mogućih sedam poena, dok konkurencija bije na maksimumu. Ni HTML5 test ne ide u prilog Microsoftovom browseru jer na njemu od mogućih 555 poena dobija samo 373. Primera radi, prvi sledeći na listi je Firefox 25 sa 447 poena, sledi Opera 17 sa 465, a na vrhu je Chrome 31 sa 501 poenom. Acid3 test ispunjava 100 od 100, a tek na JavaScrip benchmarku pokazuje zube ostvarivši rezultat od 250,9 ms. Tu je bolji samo Chrome 31 sa rezultatom 169,2 ms.

Hypeu nema mesta ni kada je potrošnja sistemskih resursa u pitanju. IE je i dalje glomazan i alav, pa uz sedam otvorenih tabova „vuče” čak devet procenata procesorskog vremena i 207,9 MB memorije. Chrome 31 jedva da ostavlja tragove trošeći 0,7 procenata procesorskog vremena i samo 43,2 MB memorije. Bolja je i Opera 17 (0,3 procenta procesorskog vremena i 57,6 MB memorije), pa je jedini takmac Firefox 25 koji troši 3,6 procenata procesorskog vremena i 196,3 MB memorije. No, i to je daleko bolje.

U Metrou nešto novo

Kada je Metro sekcija u pitanju već smo pisali o tome da je glavni novitet nove dimenzije pločica, koje sada mogu da se postavljaju u četiri različite veličine (na početku su bile dve). Tu su i nove teme/boje, te mogućnost da pozadina bude identična onoj iz desktop sekcije. Sledi i opcija pinovanja grupe aplikacija, gabaritnija Settings sekcija, a zanimljivo je da su programeri ubacili i neku vrstu interaktivne pomoći. Naime, na ekranu će se povremeno pojavljivati grafičko-tekstualni tipovi koji pokazuju kako da pristupite menijima, otvorite charms bar i tako dalje. Većoj preglednosti na Start ekranu doprineće i nova sekcija Apps koju pozivate kada kliknete na ikonicu predstavljenu strelicom nadole. Ovde se postavljaju sve aplikacije koje je korisnik instalirao, a ne koriste nužno pločice. Sortiranje se obavlja po kategorijama, datumu instaliranja, nazivu, te frekvenciji korišćenja. Naravno, aplikacije se odavde i dalje mogu prebacivati na početnu Start stranicu gde će praviti društvo pločicama.

Sledeća stvar je poboljšana podrška za rad u snap, odnosno side-by-side režimu. Do sada se ovaj režim mogao koristiti za dve aplikacije (potrebno je da rezolucija ekrana bude minimalno 1366 x 768 piksela), od kojih uvek jedna ima podređenu ulogu (čitaj: dobija manji deo ekrana). Sada se na ovakav način mogu koristiti do četiri aplikacije (rezolucija preko 1080p) uz tri stepena veličine. Najpovoljnije je to što se aplikacije mogu postaviti jedna do druge u prozorima ravnopravnih dimenzija.

Stvar koju smo od početka hvalili jeste Search funkcija. Kada se nalazite u Metro sekciji dovoljno je da počnete da kucate neku reč i pogoci će krenuti da se nižu jedan za drugim. U Microsoftu su otišli korak dalje pa se definisanje Search upita ne odnosi više samo na lokalni već i sadržaj uskladišten online. Logično, kao pogonski motor koristi se Bing.

Desktop, aplikacije, tweakovi...

Ako se izuzme postojanje kvazi-Start dugmeta, na desktopu nema ničeg novog. Osim friške default pozadine, naravno. Ipak, iskustvo korišćenja možete da poboljšate ukoliko otkrijete dve opcije u sekciji sa podešavanjima. Naime, korisnike koji većinu vremena provode na desktopu izuzetno je nerviralo što se pomeranjem miša u desni ili levi gornji ugao ekrana vrši pozivanje charms bara i (nedavno) pokrenutih aplikacija. Do aplikacija smo svi navikli da stižemo pritiskanjem ’Alt+Tab’ kombinacije tastera pa nam ovo i ne treba, sem u Metrou. S druge strane, charms bar je idealan primer kako korisnici Windowsa ne žele promene na nekim poljima. Prečice za aktiviranje pretrage, pristup uređajima, podešavanjima, te odlazak u Metro Start meni samo smetaju. Kako se u vatru vratilo (kakvo-takvo) Start dugme, potrebe za ovim više nema i oni se sada mogu deaktivirati. Svaki ponaosob.

Šta je sa aplikacijama koje dolaze u paketu? Već smo pričali da je Store pretrpeo kompletan facelifting. Stvar je ukusa da li vam se novine sviđaju ili ne, ali sada imamo jasno naznačene aplikacije u fokusu, postoji i kategorija najomiljenijih besplatnih ostvarenja, search funkcija je nadohvat ruke i tako dalje. Kao i kompletan Metro meni, i Store je horizontalno orijentisan pa se pomeranjem ekrana u levu ili desnu stranu lako dolazi do screenshotova, ocene programa, komentara korisnika, tehničkih specifikacija i slično. Iako je potrebno vreme da se naviknete na horizontalnu orijentaciju, čini nam se da je Store pregledniji i bolje organizovan od, na primer, Googleovog komplementa. I ostale aplikacije su zategnute i poboljšane. Mail klijent je kudikamo upotrebljiviji, Calendar takođe, baš kao i mušičavi Xbox Music. Treba reći da podrška za Google servise i dalje nije potpuna i da u ovom segmentu još ima problema.

Za kraj, sigurno ste se pitali gde je nestala sekcija Libraries koja okuplja multimedijalni sadržaj? Da upitnik bude veći pobrinule su se aplikacije koje redom vide Libraries, ali on nije dostupan iz File Explorera. Stavku je potrebno aktivirati ručno iz menija View-Navigation Pane.

Odsutni

Nemojte da mislite da Windows 8.1 donosi samo nove stvari i nadograđene stare komponente. Većina korisnika neće ni primetiti da su neki sadržaji jednostavno isparili. Evo, gde se dade Messaging aplikacija? Nema je, uklonjena je, ali je zato tu Skype (očekivano). Photos aplikacija ranije je sadržala integraciju sa servisima Flickr i Facebook, više ne. Rekli smo da je SkyDrive integracija izvedena na nativnom nivou, što je i jedan od razloga za uklanjanje desktop SkyDrive aplikacije.

U staro gvožđe otišao je i famozni Windows Experience Index sistem za rangiranje ugrađenih komponenti, odnosno ocenjivanje sistema. Uveden je sa Vistom, a osim čudnog „bodovanja” bio je poznat i po tome što ste morali da ga pustite da uradi svoje ukoliko ste želeli da aktivirate Aero. Nema Aera, nema ni WEI-a.

Zbog sledećeg neko će možda i zaplakati – My Computer je posle 20 godina otišao u penziju. Umesto njega skladišne komponente sistema „roje” se oko naziva This PC.

• • •

Šta na kraju reći a da ne ponavljamo? Windows 8.1 ostavlja izuzetan utisak na korisnika, pogotovo kada su performanse u pitanju. S brzinom izvršavanja taskova nećete imati nikakvih problema, čak ni na starijim mašinama, što je svakako dobro znati. Kompletno testiranje obavili smo na konfiguraciji staroj pet godina, koja je i daleke 2008. godine smatrana prosekom i ne možemo da se požalimo. Dalje, novine smo naveli i iako ih ima još ispod haube, rečeno je sasvim dovoljno da se shvati da „osmica” ide punom parom napred.

Ipak, u prvi plan opet izlazi stvar koju pominjemo od inicijalnog susreta sa ovim operativnim sistemom – da li nam je sve ovo potrebno? Ne morate biti IT stručnjak pa da shvatite da je u pitanju OS sa dvostrukom ličnošću koji u ovom obliku retko koga zadovoljava. Na mašinama koje barataju ekranima osetljivim na dodir Metro okruženje je sasvim dovoljno i desktop je krajnje izlišan. Čak i kada prikopčate tastaturu, dodate miš... S takvim uređajem u rukama, desktop nije na pameti nikome. S druge strane, na klasičnim desktop mašinama Metro je levo smetalo, kao izraslina masnog tkiva na leđima. E, baš tu je Microsoft omanuo, jer se povodom ovog jaza apsolutno ništa nije preduzelo. Počeprkalo se tu i tamo nešto tek da se kaže da su želje korisnika uslišene, ali suštinskih promena nema (verovatno nisu ni planirane).

Nažalost, smatramo da će situacija ostati identična i sa narednim izdanjem „osmice”. Da bi se stvar promenila Microsoft mora priznati da je pogrešio i da je umesto punokrvnog ždrepca na svet doneo nedonošče. Možda nas budućnost demantuje, ali stvari trenutno ovako stoje. Kako god da okrenete, ukoliko ste pazarili „osmicu”, dileme nema – 8.1 morate zavrteti na hard disku kud god puklo (apdejt je besplatan). Skok je neverovatan i doneće vam sasvim novu perspektivu. Ako ste još na XP-u ili „sedmici” ostajte gde jeste, geografija je neizmenjena.

Vladimir PISODOROV

 
Microsoft Windows 8.1 Pro
Šta mislite o ovom tekstu?
Photo Pos Pro 1.89, Image Analyzer 1.36, Artweaver Free 4, Serif PhotoPlus Starter Edition X6, GIMP 2.8.8, Krita 2.8, Paint.NET 3.5.11
Phrozen Windows File Monitor 1.1
Universal Mathematic Solver 10.0.2
d7 10.0.18
Rainmeter 3.0.2
FXiTe 0.92
Free Video Dub 2.0
DDownloads 2.04
MP3 Player 1.4.34
NoClose 1.1
Start Killer 4.0
Picture in Picture Viewer 0.4
Profile Visitors for Facebook 1.2
The Hat 3.0.7
WindowFX 5.12
Reload Plus 4.2.0

Adresa:
windows .microsoft .com /en -us /windows -8
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera