TEST RUN<>
122013<><>

Rainmeter 3.0.2

Promena izgleda desktopa

Još od trenutka kada su se pojavili prvi grafički interfejsi, korisnici su imali želju da ih prilagode sopstvenim potrebama. Ne mislimo tu samo na drugačije rasporede ikonica na ekranu, već na dodavanje novih funkcionalnosti koje proizvođač operativnog sistema nije predvideo. Uostalom, i sami proizvođači, kako operativnih sistema tako i browsera, uočili su taj trend i sami su ponudili neka rešenja. Međutim, nezavisni proizvođači softvera su, kao i u mnogim drugim poljima, uvek bili bar korak ispred.

Pred nama se tako našao i Rainmeter, besplatna aplikacija za skinovanje Windowsa, koja je stekla mnogo poklonika. Tajna njenog uspeha je možda u tome što nijesamo klasičan alat za pokretanje skinova, već obezbeđuje platformu koja dozvoljava daleko veću kreativnost korisnika. Uzmimo za primer klasične Windows gedžete, koji su postali omiljeni na Visti, a onda su ukinuti na „Sedmici” (iako i tamo mogu da se koriste), a onda se ponovo pojavili u „Osmici” u vidu tileova. Dobijali ste gotove gedžete u kojima nije bilo mnogo slobode za podešavanje. Za razliku od njih, Rainmeter dozvoljava potpunu kontrolu nad ponašanjem gedžeta (koji se ovde nazivaju skinovi) i to kroz sistem INI fajlova. Naravno, to zahteva i malo veći stepen IT pismenosti korisnika, ali donosi daleko veću fleksibilnost upotrebe.

Takođe, treba obratiti pažnju da Rainmeter nije zamena za postojeći desktop. On ni na koji način ne menja sistemske postavke Windowsa koje se tiču prikaza ekrana, već ih samo obogaćuje dodatnim sadržajima. Uz to, jedan izgled ekrana (layout) može da se sastoji iz većeg broja skinova (gedžeta). Pozicija tih skinova je potpuno konfigurabilna i možete da je prilagođavate sopstvenim potrebama. A kada napravite izgled koji vama odgovara, jednostavno kreirate novi layout koji će sačuvati sve vaše izmene i automatski ih učitati kada pokrenete program.

Skinovi u Rainmeteru ne predstavljaju zamene za instalirane programe, već samo obezbeđuju nov način interakcije s njima. Na primer, ukoliko koristite Winamp skin, da bi on bio aktivan neophodno je da bude startovan i sam Winamp. Otvorenost i konfigurabilnost Rainmetera je rezultovala stvaranjem komuna koje aktivno podržavaju njegov razvoj. Iza samog programa stoji čitava armija poklonika koja je kreirala veliki broj skinova i layouta. Trenutno postoji nekoliko internet repozitorija koji sadrže na hiljade različitih vizuelnih rešenja spremnih za preuzimanje i korišćenje.

Ipak, stekli smo utisak da ta otvorenost Rainmetera i fleksibilnost koju nudi predstavlja mač sa dve oštrice. Dokumentacija programa nije dovoljno jasna i ostavlja dosta nedoumica nakon čitanja, naročito oko načina instalacije, podešavanja i kreiranja skinova. Nekog manje iskusnog korisnika to može da prestraši i da nakon nekoliko neuspelih pokušaja (koji će se verovatno desiti), jednostavno odustane od korišćenja programa. Ili, možda će se u tom slučaju zadržati samo na osnovnim skinovima koji se dobijaju prilikom instalacije, propuštajući na taj način suštinu zašto je Rainmeter napravljen. Zato savetujemo da mu pružite šansu i da ne dozvolite sebi da odustanete ako iz prvog pokušaja ne uspete da pokrenete neki novi skin ili ako ne uspete da ga konfigurišete onako kako biste želeli da radi. Čim steknete malo iskustva, sve će da krene glatko i tada ćete uvideti pun potencijal ovog programa.

Branislav BUBANJA

 
Microsoft Windows 8.1 Pro
Photo Pos Pro 1.89, Image Analyzer 1.36, Artweaver Free 4, Serif PhotoPlus Starter Edition X6, GIMP 2.8.8, Krita 2.8, Paint.NET 3.5.11
Phrozen Windows File Monitor 1.1
Universal Mathematic Solver 10.0.2
d7 10.0.18
Rainmeter 3.0.2
Šta mislite o ovom tekstu?
FXiTe 0.92
Free Video Dub 2.0
DDownloads 2.04
MP3 Player 1.4.34
NoClose 1.1
Start Killer 4.0
Picture in Picture Viewer 0.4
Profile Visitors for Facebook 1.2
The Hat 3.0.7
WindowFX 5.12
Reload Plus 4.2.0

Potrebno:
Windows
Veličina:
2,22 MB, 3,8 MB na HD-u
Cena:
Program je besplatan
Adresa:
www .rainmeter .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera