LAKI PINGVINI<>
012014<><>

Password Safe 0.92b

One pass to rule them all...

Naši svakodnevni životi neminovno su vezani za internet. Od posete portalima i sajtovima do različitih online servisa prinuđeni smo da baratamo sa korisničkim imenima i šiframa za pristup. Jedna šifra za sve jeste najjednostavnije rešenje, ali daleko od dobrog, pa je spisak svih naloga sa pripadajućim lozinkama po onoj staroj mudrosti „budala pamti, a pametan piše” možda bolje rešenje. Ali šta ako taj spisak dospe u pogrešne ruke?

Upotrebom programa koji će služiti kao baza vaših online identiteta mogućnost kompromitacije svodi se na minimum. Jedan od njih, KeePass, već smo opisivali (SK 05/2008), a u ovom broju možete da se upoznate i sa Password Safe. Verzije za windows operativni sistem prešle su broj 3, dok je program u verziji za Linux još u beta fazi. Nađite i instalirajte ovaj program u vašem menadžeru softvera i nakon prvog pokretanja od vas će se zahtevati kreiranje inicijalne baze i pripadajuće šifre. Baza može biti više, a šifra koju definišete biće ulaznica za sve sačuvane podatke, stoga se potrudite da bude dovoljno kvalitetna i, naravno, zapamtite je. Ovo je naročito bitno pošto ne postoji metod povratka ili promene izgubljene glavne lozinke, što je namerna odluka autora, a kako se za enkripciju koristi (do sada) ne probijena Twofish zaštita, šanse da do nje dođete praktično su nikakve.

Nakon što prođete podešavanje baze možete da unosite vaša korisnička imena i njihove lozinke, a ukoliko želite, program će ih generisati u skladu sa definisanim pravilima. Ovakvo napravljene lozinke, po pravilu, su vrlo jake i teške za memorisanje, ali to ni ne treba da radite pošto iz samog programa možete da izvršite otvaranje URL-a i automatsko upisivanje korisničkog imena i šifre. Password Safe podržava grupisanje unosa, pretragu i detaljan menadžment lozinki počevši od pravila za generisanje i jačinu pa do vremenskog trajanja istih. Ova pravila mogu da se definišu na nivou baze ili pojedinačnog unosa, ukoliko je za neke od njih potreban veći nivo bezbednosti. Naravno, niste ograničeni samo na unos internet strana i podataka za pristup, sve što unesete biće sačuvano, a možete da podesite i pokretanje određenih komandi klikom na određenu stavku.

Pored svega Password Safe podržava i YubiKey USB ključ za dvostepenu autentifikaciju čime se svrstava u enterprise sektor softvera, što i nije iznenađenje kada je jedan od dizajnera ove aplikacije Bruce Shneier, stručnjak za bezbednost i autor Twofish algoritma.

Iako nemamo prostora da detaljno predstavimo sve aspekte i mogućnosti ovog programa možemo da kažemo da je ono najbitnije tu, a ni zahtevni korisnici neće biti razočarani. Password Safe odlično radi, iako je beta verzija u pitanju, korisničko sučelje je jednostavno, upotrebljivo i prilagodljivo željama i potrebama korisnika. Uz program dolazi i vrlo korisna Help sekcija sa detaljnim objašnjenjima opcija pa vam savetujemo da je konsultujete. Na kraju, dajemo apsolutnu preporuku i nemojte zaboraviti da makar jednu lozinku ipak morate da zapamtite.

Goran STRIČIĆ

 
Qgifer 0.2.1
Password Safe 0.92b
Šta mislite o ovom tekstu?
OpenSUSE 13.1
KDE connect 0.4.2

Platforma:
GNU/Linux, Windows
Licenca:
GNU GPLv3
Veličina:
Artistic Licence v2.0
Cena:
Program je besplatan
Adresa:
pwsafe .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera