LAKI PINGVINI<>
012014<><>

KDE connect 0.4.2

KDE zove Android, Android javi se...

Svako od nas povremeno ume da bude pomalo lenj. Uvalimo se u fotelju gledajući film ili slušajući muziku pa nas prosto mrzi da ustanemo da promenimo pesmu ili da pauziramo film, jer nas neko zove na telefon. Verovatno je do sada većina korisnika telefona sa Android operativnim sistemom probala makar neki od programa namenjen daljinskom upravljanju određenom aplikacijom, ali svaki program na računaru zahteva i po jedan poseban program na telefonu, a bežično prebacivanje podataka takođe podrazumeva dodatni softver. Međutim, sada se pojavio novi igrač koji je sve ove funkcije objedinio i dodao još nekoliko na spisak mogućnosti.

KDE connect je program koji je počet u okviru GSOC-a 2013 (Google Summer Of Code). Preduslov za upotrebu ovog programa jeste KDE grafičko okruženje (očigledno), te kompjuter i telefon sa Android operativnim sistemom (2.3+) povezani unutar iste mreže. Od poznatijih distribucija program se za sada nalazi u Kubuntu 13.10 repozitorijumu, KDE extra repozitorijumu za OpenSUSE, a korisnici Arch Linuxa će ga naći u AUR-u. Korisnici ostalih distribucija će morati da kompajliraju program uz uputstva sa internet stranice ovog projekta. Nakon instalacije potrebno je restartovati okruženje, a zatim preko Google Playa instalirati KDE connect i na vašem Android uređaju. Za početak otvorite Android aplikaciju i kliknite na ime računara, a zatim na opciju Request pairing. U KDE okruženju je potrebno da kliknete na Allow i time dozvolite uparivanje. KDE okruženje i Android telefon su sada povezani. U KDE-u odeljku System settings nađite opciju Devices. Ovde možete da vidite povezane uređaje i kontrolišete koje funkcije želite da koristite, a u system trayu možete videti informacije o telefonu kao što je na primer stanje baterije.

Ostale funkcije ove male aždaje su obaveštenja o pozivima, transfer fajlova i deljenje clipboard sadržaja između kompjutera i telefona, dok obaveštenja od aplikacija i o pristiglim SMS porukama rade samo kod onih koji imaju Android 4.3 ili 4.4. Za sada je moguće slati fajlove sa telefona na kompjuter, ali ubrzo će biti dodata i funkcija slanja fajlova ka telefonu, kao i funkcija deljenja datoteka između dva KDE okruženja. Pomoću opcije Remote control na vašem telefonu možete kontrolisati (pauzirati, pojačavati i utišavati, prelaziti kroz fajlove na plejlisti plejera) multimedijalne plejere kao što su Amarok, VLC, Clementine, Spotify, Dragon. Još jedna od korisnih mogućnosti je ta da, ako vas neko zove, a na računaru je trenutno aktivan neki multimedijalni plejer, isti bude pauziran. Čim prekinete vezu, muzika/film se nastavljaju.

Pošto je mlad program, često dolaze nove verzije sa ispravljenim greškama i dodatnim funkcijama. Svaki put kada dobijete novu verziju na telefonu, potrebno je da uradite i nadogradnju kako biste koristili iste verzije na oba uređaja. Iako je prošlo svega nekoliko meseci od prve verzije, ovaj program je za kratko vreme postao veoma funkcionalan. Izrastao je u veoma korisnu i neophodnu aplikaciju, a to će vam potvrditi i ocene na Google Playu. Jednom kada ga probate, pitaćete se kako ste ranije mogli bez njega.

Bojan STOJANOVIĆ

 
Qgifer 0.2.1
Password Safe 0.92b
OpenSUSE 13.1
KDE connect 0.4.2
Šta mislite o ovom tekstu?

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GPL
Veličina:
39,4 KiB (KDE), 2,73 MB (telefon)
Cena:
program je besplatan
Adrese:
albertvaka .wordpress .comigoo .gl /s3ejuF
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera