TEST RUN<>
012014<><>

nanoCAD 5.0

Besplatan CAD alat

CAD alati spadaju u specifičnu grupu programa koji imaju relativno mali broj korisnika gledano u odnosu na ukupan broj korisnika računara, ali su to uglavnom profesionalci koji se bave poslovima dizajna ili konstruisanja. Već decenijama unazad neprikosnovenu lidersku poziciju u ovoj grupi programa drži AutoCAD, dok svi ostali alati samo pokušavaju da se izbore za svoje mesto pod suncem.

Da bi se neki alternativni CAD program probio na tržištu mora da ima dobro osmišljenu strategiju, kao i da bude dovoljno kvalitetan za upotrebu na kompleksnim projektima. nanoCAD ispunjava oba uslova. Besplatan je i poseduje veliki broj alata za crtanje i dimenzionisanje CAD crteža. Ipak, da bi bile dostupne sve mogućnosti programa, potrebna je (besplatna) registracija. Ukoliko program preuzmete sa sajta proizvođača, pre samog čina downloada zatražiće vašu mail adresu na koju će vam odmah biti prosleđen i serijski broj koji otključava sve funkcije programa. U slučaju da ste ga preuzeli sa nekog od mnogobrojnih download sajtova, registraciju možete da obavite prilikom pokretanja programa. Pored besplatne, postoji i nanoCAD Plus verzija, sa alatima koji znatno povećavaju produktivnost, ali koji zahteva kupovinu licence koja se obnavlja na godišnjem nivou.

nanoCAD ima standardizovani interfejs. Korisničko iskustvo, kao i struktura komandi veoma je slična kao kod drugih CAD alata, uključujući i AutoCAD, pa ukoliko imate iskustvo u radu sa CAD programima, neće vam biti teško da se snađete ni u ovom alatu. I dok mnogi besplatni CAD programi predstavljaju osiromašene verzije komercijalnih varijanti, nanoCAD donosi punu funkcionalnost u radu, kako sa 2D, tako i sa 3D objektima. Uz pomoć moćnog skripting sistema obezbeđeno je kompletno prilagođavanje načina rada programa prema korisničkim zahtevima i afinitetima.

Program poseduje više od 450 komandi koje mogu da se pozivaju na više načina – kroz menije, iz komandne linije ili putem već pomenutih skripti i makroa. Takođe, najčešće korišćene primitivne mogu da se iscrtavaju na više načina, prateći na taj način afinitete i navike korisnika. Još jedan veliki plus je što ima sistemsku podršku za DWG format, koji predstavlja industrijski standard u CAD svetu. Ti fajlvi mogu da se otvaraju, edituju i snimaju bez ikakvih konvertora koji rade u pozadini. Možete biti sigurni da će DWG fajl kreiran u nanoCAD-u moći da se otvori bez problema u bilo kom CAD programu koji poseduje podršku za DWG format. Podrška za lejere obezbeđuje laku manipulaciju objektima na crtežu. Uz njihovu pomoć lako se podešava stepen vidljivosti detalja na crtežu, detaljnost crteža prilikom štampe... Lejeri mogu da se grupišu i da se više njih filtrira ili kontroliše odjednom. Dimenzionisanje predstavlja osnovnu funkcionalnost CAD programa, pa je stoga u nanoCAD-u dozvoljeno postavljanje više tipova dimenzionih mera.

Naravno, kroz ovaj tekst nismo ni zagrebali po površini nanoCAD-a. Njegove mogućnosti i funkcionalnost daleko prevazilaze prostor koji možemo da mu posvetimo. Ako pokušamo da u najkraćim crtama sumiramo njegove dobre osobine možemo da kažemo da je pogodan kako za jednostavne crteže koji treba da se brzo nacrtaju, tako i za kompleksne tehničke crteže koji mogu da se koriste u različitim inženjerskim granama. Standardizovan interfejs i prirodna podrška za DWG format u kombinaciji sa činjenicom da je besplatan i slobodan za korišćenje, svrstavaju ga u CAD alternativne alate na koje svakako treba obratiti pažnju.

Branislav BUBANJA

 
XnView 2.12, IrfanView 4.36, Picasa 3.9.0, Fresh View 8.40, ACDSee Free 1.1.21, FastStone Image Viewer 4.9
BIOS Beep Codes 0.8
Interactive Calendar 1.2.1
ReactOS 0.3.15 Alpha
Soda PDF 3D Reader 5.0
Free Any Burn 1.6
nanoCAD 5.0
Šta mislite o ovom tekstu?
EnhanceMy8 2.1.1 Pro
Idderall 1.0.1
Balabolka 2.9.0
Right Click Enhancer 4.1.3
List All Tabs 2.0
Love O’Clock 1.0.6
Snowman Garland
Sound Valley 2.1.1
Vukajlija 1.4.0

Potrebno:
Windows
Veličina:
390,13 MB, 295 MB na HD-u
Cena:
Program je besplatan
Adresa:
www .nanocad .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera