TEST RUN<>
012014<><>

EnhanceMy8 2.1.1 Pro

Tweakovanje Windowsa 8 „na finjaka”

SeriousBitov EnhanceMy8 dolazi iz dugačke linije EnhanceMy proizvoda. Nema tog Microsoftovog operativnog sistema kojeg ova kompanije nije „obradila” i ponudila tržištu alat za tweakovanje performansi. Pamtimo EnhanceMyXP, EnhanceMyVista, odnosno EnhanceMySe7en. Bilo je krajnje logično za očekivati da će familiju proizvoda upotpuniti verzija za potonje izdanje Prozora, što se i desilo odmah po lansiranju ovog OS-a na tržište. U međuvremenu, program evoluira na verziju 2 i donosi, logično, podršku za Windows 8.1.

EnhanceMy8 ipak ne možemo da svrstamo u red klasičnih tweakera, jer iako ga autori tako „krste” on u ovom departmentu nema potreban firepower kao neka druga ostvarenja u klasi, ali zato donosi pregršt propratnih alata o kojima konkurencija ni ne sanja. Čitava oblast u programu, recimo, posvećena je dobijanju informacija o instaliranom hardversko-softverskom sklopu. Odavde mogu da se vide pojedinosti operativnog sistema, procesor, grafičku karticu, memoriju i hard diskove. Podaci su pregledno sortirani i obuhvataju sve važne podatke. Ovaj segment slobodno može da se okarakteriše kao simbioza programa CPU-Z, HWMonitor i GPU-Z. Pretpostavljate, omogućeno je praćene temperatura za svaku komponentu pojedinačano, nadgledanje brzine okretanja ventilatora – sve uz tekstualni i ubav grafički prikaz. Posebno je zanimljiva sekcija koja se bavi nadgledanjem rada hard diskova. Iz nje ćete dobiti podatke iščitanih S.M.A.R.T. atributa, detaljne informacije o svakom drajvu (kapacitet, model, proizvođač, ukupno vreme rada, podržani standardi...), podatke o „zdravlju” i performansama hard diska putem naročite grafičke skale i trenutnu temperaturu. Sve je opet pregledno i uredno sortirano.

U sekciji Tools nalaze se alati za održavanje operativnog sistema. Neuobičajeno je, ali ovde pristupate listi pokrenutih servisa i procesa, dobijate dodatne podatke o njima, baš kao i mogućnost da ih zaustavite pre vremena ili im odredite prioritet izvršavanja. Dalje, na raspolaganju je sasvim upotrebljiv čistač registra koji će na komandu da se da u poteru za ActiveX, DLL i COM objektima, pretrešće Add/Remove unose, fontove, ekstenzije... Na meniju je i Disk Cleaner koji briše privremene i davno zaboravljene datoteke nagomilane u procesu korišćenja OS-a. Možete se poigrati i sa Startup itemima ili pokrenuti defragmentaciju particija.

Kada je kastomizacija rada operativnog sistema u pitanju možete da podesite automatsko logovanje željenog usera, da uklonite sve ikonice iz traya, onemogućite pozivanje kontekstnog menija iznad taskbara, promenite sistemske ikonice, deaktivirate autorun opciju i još dosta toga. U sekciji System->System Tools nalaze se prečice ka često korišćenim sistemskim alatima koji se pod „osmicom” teško nalaze – Device Manager, Command Prompt, Paint, Magnifier, Sound Recorder i tako dalje. U sekciji Most Used Tweaks nalaze se korisni alati za tweakovanje performansi operativnog sistema, pa čak i za štednju energije (ako se OS „vrti” na laptopu/tabletu). Na primer, odavde može da se deaktivira Automatic Folder Discovery, setuje aktiviranje automatskog isključivanja aplikacija koje su se „zaglavile”, potom se mogu deaktivirati Time i Printer Spooler servisi, odrediti brzina smenjivanja menija, vreme čekanja na isključivanje računara i slično.

Neke od opcija koje EnhanceMy8 nudi nisu dostupne običnim korisnicima, dok je većinu ipak moguće „provaliti” fanatičnim sedenjem ispred monitora i „čačkanjem” svakog ugla OS-a. Ako nemate vremena za tako nešto nabavka programa ne čini se kao loš potez – dobićete pristup svim bitnim opcijama bez ikakve muke i truda. Jedino što se to zadovoljstvo mora platiti čitavih 40 zelenih novčanica. Doduše, postoji i besplatna varijanta programa koja je operisana od većine korisnih funkcija...

Vladimir PISODOROV

 
XnView 2.12, IrfanView 4.36, Picasa 3.9.0, Fresh View 8.40, ACDSee Free 1.1.21, FastStone Image Viewer 4.9
BIOS Beep Codes 0.8
Interactive Calendar 1.2.1
ReactOS 0.3.15 Alpha
Soda PDF 3D Reader 5.0
Free Any Burn 1.6
nanoCAD 5.0
EnhanceMy8 2.1.1 Pro
Šta mislite o ovom tekstu?
Idderall 1.0.1
Balabolka 2.9.0
Right Click Enhancer 4.1.3
List All Tabs 2.0
Love O’Clock 1.0.6
Snowman Garland
Sound Valley 2.1.1
Vukajlija 1.4.0

Potrebno:
Windows 8/8.1
Veličina:
12,46 MB (trial), 31,6 MB na HD-u
Cena:
40 dolara, proba 15 dana
Adresa:
seriousbit .com /enhancemy8
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera