LAKI PINGVINI<>
022014<><>

fb4linux 4.0

Socnet browser u pokušaju

Živimo u digitalnom dobu u kome su društvene mreže u velikoj meri zamenile tradicionalne načine komunikacije među prijateljima, porodicom i kolegama. Pisma, polaroide i snimljene VHS i audio-kasete koje smo nekada slali i primali od rođaka „preko grane” sada su preseljene na internet u vidu statusa, postova, youtube klipova i albuma. Facebook je neprikosnoveni broj jedan, bar što se tiče našeg podneblja, i motiv je kupovine računara za veliki broj domaćinstava baš iz razloga komunikacije s tehnološki naprednijom rodbinom iz inostranstva. Shodno svojoj popularnosti, društvene mreže su razvile i omogućile pristup sa različitih platformi i pomoću različitih klijenata, kako zvaničnih, tako i onih izrađenih od strane nezavisnih autora, sve sa ciljem lakšeg i bržeg usvajanja od strane što većeg broja korisnika.

Ni Linux ne zaostaje ponudom programa iz ove sfere, a mi vam u ovom broju predstavljamo Facebook-for-Linux ili kraće fb4linux, aplikaciju za pristup omiljenim društvenim mrežama. Korisnici Arch Linuxa mogu da ga instaliraju koristeći AUR, dok će ostali, ukoliko ga ne nađu u svojim riznicama, morati da posegnu za izvornim kodom i odrade proceduru kompajliranja. Ovaj proces ne bi trebalo da bude naročito komplikovan pošto fb4linux od zavisnosti zahteva samo QtWebKit (što sugeriše naklonjenost KDE okruženju). Nakon instalacije i pokretanja pojaviće se prozor sa Facebook login stranom, dok će u sistemskoj kaseti stajati prepoznatljiva plava ikonica.

Nakon što se ulogujete sa svojim korisničkim imenom dobićete izgled Facebook strane kakva je na mobilnim aplikacijama za pristup ovoj mreži (što možete da promenite) iz čega se zaključuje da ova aplikacija podrazumevano otvara mobilnu verziju sajta (što ne možete da promenite). Do sada vam je već jasno da Facebook-for-Linux nije ništa drugo do specijalizovana verzija internet pregledača bazirana na WebKit-u koja je napravljena za samo jednu namenu i da, iz tog razloga, manjka bilo kakvim opcijama koje bi se mogle očekivati u ovom tipu programa. Mada joj ime sugeriše rad sa samo jednom društvenom mrežom, desnim klikom na pomenutu ikonicu dobijamo mogućnost da, u istom prozoru, otvorimo Twitter ili Google+ sajtove, ali interesantno, ne mobilne već pune verzije, što je pomalo nelogično i nepraktično (pogotovo kada se uzme u obzir činjenica da ovo nije moguće promeniti).

Spisak funkcija smo prethodnim pasusom iscrpeli, ali spisak zamerki tek počinje. Na prvom mestu, podrazumevano se pokreće u punoj rezoluciji desktopa i nema mogućnost promene veličine prozora jednostavnim pomeranjem ivica. Pored toga, istovremeno je moguće pregledati samo jednu od tri ponuđene društvene mreže, pa bi dodavanje pojedinačnih tabova za svaku bila dobrodošla opcija, a ni elementarni dugmići za navigaciju ne bi bili na odmet. Iako je u osnovi pregledač, Facebook-for-Linux neće pamtiti login podatke i kada potvrdite da budu upamćeni, a ni automatsko osvežavanje sadržaja ne radi najbolje. Na kraju, postavlja se pitanje svrsishodnosti ovakve aplikacije, bar dok se ne reše iznesene zamerke. Funkcionalnost društvenih mreža u klasičnim pregledačima je na visokom nivou, a njihove mobilne verzije su ipak upotrebljivije na uređajima sa displejima manjih dimenzija, pa jedina prednost ove aplikacije jeste smanjivanje broja otvorenih tabova u browseru koji koristite.

Goran STRIČIĆ

 
fb4linux 4.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Flowblade 0.10
Diskovi pod Linuxom (1)

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU/GPLv3
Veličina:
2,6MB Download, 1,1MB na HDD
Cena:
Program je besplatan
Adresa:
launchpad .net /facebookwindoof
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera