LAKI PINGVINI<>
022014<><>

Flowblade 0.10

Režiserska stolica za početnike

Popularizacijom servisa kao što je YouTube i dostupnošću sredstava za snimanje, sve češće se javlja potreba za programima koji će nam omogućiti da manipulišemo video-snimcima. Kako je Linux veoma zastupljen u holivudskim studijima za očekivati je i velik izbor programa oko manipulisanja video-materijalom što, nažalost, nije slučaj, ali zato ono što je prisutno od programa jeste veoma kvalitetno, bilo da ste početnik ili da vam trebaju neke naprednije funkcije. Flowblade je jedan od programa koji će vam omogućiti da na veoma lak način realizujete svoje ideje. Opcije koje poseduje ovaj program su dovoljne za osobe koje planiraju da se amaterski bave obradom video-snimaka.

Za korisnike distribucija Ubuntu i Debian, i njihovih derivata, instalacija je laka i brza, jer samo treba da skinu deb fajl sa zvanične stranice i instaliraju ga. Korisnici Arch Linuxa će program naći u AUR-u, dok će korisnici ostalih distribucija morati da skinu izvorni kod i da ga kompajliraju.

U ovom tekstu ćemo vas provesti kroz osnovne mogućnosti ovog programa, a za detaljnije korišćenje preporučujemo da pročitate uputstvo koje možete naći u meniju Help, opcija Contents. Odmah po startovanju programa vidimo da je GUI programa prilično jednostavan i logičan što se rasporeda opcija tiče. Za početak je potrebno dodati audio i video-materijal u program, u zavisnosti od toga šta želite da koristite u vašem projektu. Materijal možete razvrstavati po kantama (Bins) radi lakše organizacije. Ako želite da sačuvate projekat i nastavite ga neki drugi put, potrebno je i odrediti radni direktorijum gde će sve biti sačuvano. Projekat se sastoji od jedne ili više sekvenci, a to podešavamo u kartici Projects, opcija Sequences. Ovde određujemo broj audio i video-traka koje ćemo koristiti za određenu sekvencu. Nakon što smo sve ovo odradili, program je spreman za vaš kreativni rad. Media fajlove treba ubaciti u odgovarajuće trake u donjoj polovini ekrana (vremenska linija to jest Timeline). Desnim klikom na ubačen fajl dobijate pregršt opcija. Možete menjati i audio i video-postavke. Neke od audio postavki su zamena kanala, podešavanje nivoa zvuka, izdvajanje zvuka iz video-snimka. Postavke za video-materijal su mnogo brojnije, a nalaze se u opciji Filters i ima ih par desetina. Kreću se od regulisanja čistine slike, preko promene boje, do ubacivanja efekata poput sepie. Postavke se mogu primeniti kako na ceo snimak, tako i na određeni deo koji obeležimo.

Naravno, tu su i osnovne opcije poput isecanja određenih delova snimka, nameštanje redosleda snimaka, dodavanje teksta. Jedna od zanimljivih mogućnosti ovog programa zove se Compositor. Ona nam omogućava da od više snimaka koji idu u isto vreme (ili kombinacije snimaka i slika) napravimo jedan. Ova mogućnost pandan je opciji za korišćenje slojeva u programima za obradu slika.U trenutku pisanja teksta aktuelna verzija bila je 0.10, a očekuje se da će uskoro da se pojavi verzija 0.12 koja će doneti još novih mogućnosti.

Program je kod nas u radu bio stabilan i nije bilo problema sa njegovim korišćenjem. Kada na to dodamo gore nabrojane mogućnosti, možemo da vam preporučimo da probate Flowblade. Ko zna, možda u vama čuči budući montažer ili režiser.

Bojan STOJANOVIĆ

 
fb4linux 4.0
Flowblade 0.10
Šta mislite o ovom tekstu?
Diskovi pod Linuxom (1)

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GPLv3
Veličina:
6,3MB
Cena:
program je besplatan
Adresa:
goo .gl /omdTRc
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera