PHONE ZONE<>
022014<><>

LG Nexus 5

Utopia Planitia

Moramo priznati da su nas kvaliteti poslednjih modela iz južnokorejskog LG-a prijatno iznenadili. Posle G2 stigao je i njegov „derivat” Nexus 5. Peta generacija Googleovog telefona donosi najbolji ekran do sada, odličnu brzinu, ali i slabiju bateriju.

U nameri da se trendovi isprate prvenstveno po kvalitetu ekrana, Nexus 5 je morao da dođe sa fullHD displejem veličine pet inča. S obzirom na to da dolazi iz LG-eve kuhinje, logično je da je ekran True HD IPS+ odnosno da je na veoma visokom nivou. Neki korisnici će možda primetiti da boje nisu izražene kao kod konkurentskog HTC One ili iPhone 5S, ali je zato konkurentan u svim ostalim kategorijama, poput jačine osvetljenja i uglova vidljivosti.

Kao i svi modeli do sada, poklopac sa zadnje strane se ne skida i izrađen je iz jednog dela. Presvučen je posebnim materijalom kako ne bi klizao iz ruke, ali zbog toga je pravi magnet za otiske i gotovo nikad neće biti čist (osim ako niste opsesivno-kompulsivni). Tasteri su blago izdignuti i odlično se uklapaju u ceo koncept telefona. Ne štrče, a opet su lako pristupačni. Senzor kamere sa zadnje strane je blago ispupčen, ali oko njega se nalazi plastika na koju se telefon naslanja kad je na ravnoj površini, tako da nema bojazni od toga da se sočivo ogrebe. Port za slušalice je s gornje strane, standardni micro USB s donje strane, a pored njega se nalaze zvučnici. Iako su dovoljno glasni, često se događa da zbog pozicije budu pokriveni.

Kod ranijih modela, najveće razočaranje predstavlja kamera koja je i pored solidnih performansi znatno slabija od konkurentskih modela. S Nexusom 5 taj jaz postoji, ali je mnogo manji. Aplikacija za kameru ima poprilično „mršav” interfejs, tačnije sve je svedeno na minimum, tako da je za pokretanje bilo kog podešavanja, promene kamera i slično potrebno najmanje dva klika. Kvalitet fotografija je na zadovoljavajućem nivou u slučaju dovoljno jakog osvetljenja. Svako smanjenje svetla donosi i znatan pad kvaliteta fotografija. Ono što treba izdvojiti jeste mogućnost pravljenja PhotoSphere odnosno fotografisanja cele okoline u 360 stepeni.

Ono što nas je najviše oduševilo kod ovog telefona jeste brzina. Pokretanje aplikacija, „multitasking” i promena između njih idu brzo i tečno. Nijednog trenutka nema zastoja niti poteškoća, a za to svakako treba zahvaliti odličnom hardveru i poslednjoj verziji „čistog” Androida. Sve je podređeno Googleu i njihovom sistemu pa, ukoliko ste fan i redovan korisnik, ništa vam neće biti strano. Uz ovu verziju dobijate i Google Caller ID koji, ukoliko nemate određeni broj telefona u imeniku, pretražuje baze na internetu i nudi informacije o broju koji vas poziva.

Spajanje SMS poruka i sistema Hangouts pomalo nervira i još uvek je nepraktično, kao i kompleksan način povezivanja više brojeva kod jednog korisnika u imeniku. Obe stvari se mogu rešiti dodatnim aplikacijama.

Najslabiji segment predstavlja baterija koja ima tek 2300 mAh, što je svakako nedovoljno za bezbrižno celodnevno korišćenje telefona.

Ipak, sa svim plusevima i minusima, Nexus 5 je trenutno best buy (ukoliko ga uzimate u inostranstvu) jer za 349 dolara dobijate odličan telefon s najnovijim hardverom i softverom.

Danijel FARKAŠ

 
LG Nexus 5
Šta mislite o ovom tekstu?
Huawei Ascend G700
Samsung Galaxy Tab 3 Kids
Blueberry NetCat M-19, M-22 i M-20
Toshiba Encore WT8-A32
Magnetic Charging Dock DK31, tripod SPA-MK20M, Smartfon automobilski držač CK20M, Bluetooth muzički prijemnik BM10 i Sony SmartWatch 2 SW2
SeriesGuide
Video Kit 2
Augmented Drawing
Conduit Mobile
Music Player: doubleTwist
1 Second Everyday
PrinterShare Premium
Unify
4Blend
Gocco Doodle
Quad Drawer
ScanWritr
Travel Interpreter
Recorder with Tags

Operativni sistem:
Android 4.4.2
Dimenzije:
137,9 x 69,2 x 8,6 mm/130 g
Ostalo:
Qualcomm Snapdragon 800 (Quad-Core Krait 400 2,26 GHz CPU + Adreno 330 GPU), 2 GB RAM, 16/32 GB interne memorije, 4,95” True-HD IPS + (1920 x 1080, 445 ppi), Bluetooth v4.0 A2DP, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/hotspot/direct/DLNA, quad band GSM/quad band HSDPA do 42 Mb/s, LTE, microUSB, 3,5 mm audio-konektor, 8 MPx kamera (LED blic, autofokus, 1080p 60/30 fps video), 1,3 MPx prednja kamera, Li-Po baterija 2300 mAh
Proizvođač:
LG
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera