TEST PLAY<>
042014<><>

Hearthstone: Heroes of Warcraft

Sem što se njegova zaraznost graniči sa nelegalnošću, još jedan od razloga zašto je Hearthstone tako fascinantan su okolnosti pod kojima je nastao. Potpuno je netipično da u današnje vreme studio koji svakog meseca mlati milione na jednoj od najpopularnijih franšiza na planeti reši da napravi malu igru u istom okruženju i da ta mala igra pride bude free to play. Sredinom marta, bez pompe koju smo očekivali da će da proprati naslov ovakvog kalibra, Blizzardov Hearthstone: Heroes of Warcraft prešao je iz bete u live fazu. Hearthstone je u podjednakoj meri nadahnut igrama s kartama a la Magic: The Gathering i igračkim univerzumom Warcrafta koji tokom druge decenije svog postojanja prerastao u opšte poznatog medijskog gorostasa.

Zaraznost Hearthstonea graniči sa nelegalnošću!

MtG i slične igre nose etiketu TCG (Trading Card Game) gde je sem borbi kartama bitan element igre trgovina kartama s drugim igračima. Blizzard je uvideo, na fijasku s aukcijskom kućom u Diablu III, da zarađivanje na transakcijama između igrača nije najsrećnija ideja. Zato je Hearthstone zapravo CCG (Collectible Card Game) u kom je i dalje cilj da u stilu hrčka sakupite sve moguće karte u opticaju, ali nema mogućnosti da igrači međusobno razmenjuju, kupuju i prodaju karte. Ovo s jedne strane eliminiše potrebu za kontrolisanjem ingame ekonomije, a s druge produžuje vreme koje će biti potrebno ljudima da sakupe sve karte. Tako dolazimo do činjenice da i pored toga što je Hearthstone free to play naslov koji odiše šarmom indie vibea, Blizzard ni u ovom slučaju nikako nije dobroćudni pokrovitelj nego proračunata korporacija. Naime, tu su opcije za mikrotransakcije. Za realan novac moguća je kupovina booster packova, kao i učešće u turnirima koji donose najvrednije nagrade u igri.

Većina igrača koji ne mogu da podignu glavu od Hearthstonea verovatno ni ne zna da, zapravo, ovo nije prva Blizzardova igra sa kartama. Još 2005. godine izdat je World of Warcraft Trading Card Game koji je dugo bio ekstremno omiljen među specifičnom podgrupom igrača WoW-a. Kada je rešeno da se prelazi na digitalni Hearthstone, Blizzard je u avgustu prošle godine obustavio dalji rad na WoW TCG-u. Ipak, zanat ispečen na tom projektu pokazuje se u Hearthstoneu u najboljem svetlu.

Iza jednostavnog seta pravila kriju se nepregledna prostranstva mogućnosti i taktičkih izazova.

Kao kod svake igre ovog tipa, okosnica gameplaya su potezni dueli gde se magije, veštine, oružja i stvorenja kojima sučeljeni protivnici raspolažu predstavljene predivnim, šarenim kartama nadahnutim likovima, događajima, stvorenjima, predmetima i sposobnostima iz nekog kutka Warcrafta (efektivno WoW-a). Svaki igrač vodi jednu od osnovnih devet klasa, predstavljenih legendarnim herojem iz Warcrafta. Tu su warrior, priest, mage, rogue, paladin, shaman, druid, hunter i warlock, odnosno Garrosh Hellscream, Anduin Wrynn, Jaina Proudmoore, Valeera Sanguinar, Uther, Thrall, Malfurion, Rexxar i Gul’dan. Veterani WoW-a primećuju da death knight i monk nisu na spisku, ali ne sumnjamo da neko u Blizzardu već planira tematske ekspanzije boostera kada prodaja trenutno raspoloživih karata splasne.

U zavisnosti od toga kog heroja vodite raspolažete sa špilom koji sadrži mašavinu karata specifičnih za samo tu klasu kao i onih opštih koje su dostupne svima. Svaka klasa ima nekoliko vijabilnih taktika za građenje špila, bilo da se oslanjaju na stvorenja, direktne magije, ili bafove koji omogućuju samom heroju da lično napada. Što više igrate sa nekom klasom, to otključavate više karata. Da je kupovina booster packova za realan novac jedini način za proširivanje špilova Hearthstone bi izgubio mnogo svog šarma. Ovako, boostere dobijate i izvršavanjem dnevnih kvestova kao i kroz mehanizam kraftovanja za koji se materijal dobija „disenčantovanjem” duplikata ili neželjenih karata. Ukupno je u igri oko 500 karata pa će sakupljanje svih primeraka koje želite da potraje malo duže. Naravno, nestrpljivi i neštedljivi među nama mogu da za realan novac odmah prošire svoje špilove.

Kao što kaže patuljak iz introa svojim debelim akcentom – ovde ste da se zabavite!

Genijalnost Hearthstonea leži u njegovoj jednostavnosti. Nema kompleksne naracije, nema kabastih okvira koji treba da pruže neki širi kontekst kartaškoj igri. Sve je na virtuelnom stolu – taktički izazov duela, praćen prelepim umetničkim radom ilustratora, simpatičnim zvučnim efektima, muzikom i šaljivim komentarima – ništa više nije potrebno. Kao što kaže patuljak iz introa svojim debelim akcentom – ovde ste da se zabavite!

Hearthstone je, prosto rečeno, fantastična igra. Iza jednostavnog seta pravila kriju se nepregledna prostranstva mogućnosti i taktičkih izazova. Uostalom, činjenica da je protivnički špil „u rukama” pravog igrača dodaje tu nezamenjivu dozu neizvesnosti koja je poznata samo igračima multiplayer naslova. Uostalom, postoji i tip duela koji vama i protivniku daje nasumične špilove, a ne one koje ste pažljivo sastavljali, pa kom obojci, kom opanci. Penjanje po zvaničnoj rang-listi igrača dok tražite idealni build za svog omiljenog heroja jeste nešto što može da vas zaokupi mesecima.

Uspeh Hearthstonea je zagarantovan, a činjenica da će bez problema moći da se igra i na tabletima i smartfonima na koje dolazi kasnije u toku ove godine znači da popularnost ovog naslova može samo da raste. Za kraj, pre nego što kupite kartu za cepelin ka ovom delu Azerotha, malo upozorenje. U pitanju je put u jednom pravcu. Igra je ekstremno zarazna i kada jednom počnete sa Hearthstoneom trebaće vam ogromna snaga volje da mu otrgnete deo dana koji prosto morate da provedete uz njega.

Dragan KOSOVAC

 
Titanfall
Tower of Guns
Shadowrun: Dragonfall
Hearthstone: Heroes of Warcraft
Šta mislite o ovom tekstu?
Infested Planet
The Yawhg
South Park: The Stick of Truth
Ikaruga
Year Walk
Cypress Inheritance: The Beginning
Men of War: Assault Squad 2
Rambo: The Video Game
Thief
The Last Door: Season 1
10 Second Ninja
Fractured Soul
Strider
Lightning Returns: Final Fantasy XIII

Platforma:
PC, Mac, (uskoro Android i iOS)
Potrebno:
Pentium D/ Athlon 64 X2 2,0 GHz, 2 GB RAM, GeForce 6800 / Radeon x1600 Pro, 256 MB VRAM
Poželjno:
x86 dual core procesor na 2,6 GHz, 4 GB RAM, GeForce 8800/ Radeon HD 4850, 512 MB VRAM
Veličina:
950 MB download
Adresa:
eu .battle .net /hearthstone /

91
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera