TEST PLAY<>
042014<><>

South Park: The Stick of Truth

Tvorci animirane TV serije South Park Trey Parker i Matt Stone rade zajedno već više od dve decenije. Ako uzmemo u obzir to da ovaj tandem uspeva da održi nivo humora, subverzivnosti, aktuelnosti i društvene relevantnosti, a da sve to još bude ispraćeno i konstantnim rastom popularnosti kao i ekonomskim uspehom govori o tome da se radi o umetnicima koji rad na svojim neozbiljnim kreacijama shvataju veoma ozbiljno. Iako je njihovo delo na površini otkačeno, sirovo i prosto, to je samo fragment mnogo ozbiljnije celine koja treba da se sagleda u celosti. Igra South Park: The Stick of Truth trebalo je da se pojavi pre nešto više od godinu dana. Razlog za tih nekoliko odlaganja tokom poslednjih dvanaest meseci bio je upravo to što Parker i Stone nisu dozvoljavali da igra bude objavljena sve dok oni ne budu zadovoljni finalnim delom. Ovaj naslov školski je primer toga kako treba da se sačeka da svi dizajneri budu zadovoljni finalizovanom igrom, a ne da se slušaju kravatirani ljudi koji gledaju samo brojeve u bankovnim izveštajima.

Što se tiče mehanike, Stick of Truth je old school RPG sa kvazi-poteznom borbom i velikim stepenom slobode pri interakciji s drugim likovima.

The Stick of Truth zamišljen je kao velika epizoda ili film smešten u svet South Parka. Igrač je stavljen u ulogu ćutljivog novog klinca koji se doseljava u ovo malo mesto u Koloradu zbog nedefinisane mračne prošlosti. Nakon što ga roditelji nateraju da izađe napolje i nađe prijatelje sreće se s delom poznate družine: Kartmenom, Kenijem i Batersom koji su deo jedne od zaraćenih strana u epskoj borbi oko artefakta beskonačne moći, naslovnog Pruta istine koji kontroliše univerzum. Nakon što se priključite novim drugarima, dobijate politički nekorektan nadimak i krećete u avanturu koja će vas odvesti u neslućenim pravcima.

Što se tiče mehanike, Stick of Truth je old school RPG sa kvazi-poteznom borbom i velikim stepenom slobode pri interakciji s drugim likovima i istraživanju sveta u kom se nalazite. Nakon priključenja armiji koju vodi veliki čarobnjak Kartmen, birate klasu. Na raspolaganju su vam Fighter, Mage, Thief i Jew, svaki sa specifičnom opremom, sposobnostima i mogućnostima razvoja i unapređivanja. Iskustvo stičete kroz borbe i rešavanje kvestova, a sa svakim nivoom unapređujete borbene veštine svog lika. Sem toga verzija Facebooka koja je poznata fanovima TV serije u igri se koristi kao oblik komunikacije sa NPC-ovima. Ingame Facebook postaje i svojevrsna mini-igra, jer što više prijatelja imate to više perkova možete da otključate pa ćete da radite upravo ono što je ismevano u TV seriji. Takođe, kako nivoi rastu otključava se pristup sve raznovrsnijoj opremi koju kupujete od raznih prodavaca, od dece koja se igraju fantazijskog rata do beskućnika. Tu su i dodaci za modifikovanje opreme, patchevi za oklope i „strap-oni” za oružja.

Kvalitetna priča upravo je najbitniji razlog zašto je ova igra toliko fantastično zabavna.

Pomenuli smo da je borba kvazi-poteznog tipa, odnosno onakvog koji često srećemo u japanskim RPG-ovima. U toku borbe svaki lik tokom jednog poteza ima svoj red kada napada ili koristi predmete, ali kada počnete napad morate da ga potvrdite u tačnom trenutku kako bi bio što uspešniji ili kombinacija što moćnija. Slično tome, kada protivnik napada možete da ga blokirate, a ako je blok savršeno uspešan u stanju ste i da uzvratite udarac. Ovo na početku igre nije toliko lako, ali na ovu mehaniku ćete brzo da se naviknete tako da prestaje da bude problem.

Jednostavan izgled igre može da zavara, ali sistem borbi zapravo je prilično dubok i kompleksan. Karakteri mogu da zauzimaju različite stavove kada je potrebno da ih napadate na specifičan način, drugom vrstom oružja ili magijama (gasovima). Tu su i bafovi i debafovi, kao i predmeti koje koristite. Sem vašeg junaka u borbu idu i poznati likovi iz serije koji vas prate u tom trenutku. Umesto da saborci deluju automatizovano, vi imate punu slobodu u komandovanju njihovim napadima i sposobnostima.

Stick of Truth je pravljen za ljubitelje TV serije i oni će apsolutno da uživaju u svakom trenutku provedenom uz ovaj naslov.

The Stick of Truth izgleda odlično. Naravno, to ne znači da je grafika moderna, besna i hiperrealna nego da cela igra izgleda baš kako treba – kao interaktivna epizoda South Parka. Sve je urađeno u prepoznatljivom stilu 2D kolaža s likovima koji u igri i izgledaju i animirani su identično kao oni koje gledate na TV-u. Tu su i originalni glasovi, za koje su, kao što to fanovi serije znaju, isto odgovorni Parker i Stone. Ovi slavni autori takođe su i pisci scenarija koje pratimo tokom igre, a ta priča upravo je najbitniji razlog zašto je Stick of Truth toliko fantastično zabavan. Ljubitelji serije se sigurno ne bi bunili da su delovi radnji koje se isprepliću u ovoj igri iskorišćeni za pravljenje novog South Park filma ili nekoliko epizoda serije. Činjenica da je priča toliko dobra čini odličan interaktivni sadržaj ove igre šlagom na vrhu torte (i teglom trešanja pored nje). Igra je bukvalno pravljena za fanove TV predloška. Što ste veći ljubitelj South Parka to ćete lakše i više da primećujete brojne klasične gegove koji se provlače kroz seriju, od genijalnih akcija Rendija Marša, preko ismevanja Lijen Kartmen do otvorenog sprdanja na račun široke palete slavnih ličnosti. Svaki korak koji napravite van staze kojom vas vode kvestovi otkriva neki novi razlog da se nasmejete.

Problem, uslovno rečeno, nastaje ako niste fan South Parka. Ko ne voli seriju sigurno neće da uživa ni u ovoj igri. Srećom, tvorci ove igre nisu pokušali da naprave pretenciozno đubre koje će da obuhvati veliki demografski spektar. Ne, Stick of Truth je pravljen za ljubitelje TV serije i oni će apsolutno da uživaju u svakom trenutku provedenom uz ovaj naslov.

Dragan KOSOVAC

 
Titanfall
Tower of Guns
Shadowrun: Dragonfall
Hearthstone: Heroes of Warcraft
Infested Planet
The Yawhg
South Park: The Stick of Truth
Šta mislite o ovom tekstu?
Ikaruga
Year Walk
Cypress Inheritance: The Beginning
Men of War: Assault Squad 2
Rambo: The Video Game
Thief
The Last Door: Season 1
10 Second Ninja
Fractured Soul
Strider
Lightning Returns: Final Fantasy XIII

Platforma:
PC, Xbox 360, One, PS 3, 4
Potrebno:
Pentium E2180 / Athlon64 X2 3800+, 2 GB RAM, GeForce 8800GT / Radeon HD2600XT, Shader Model 4.0, 512 MB VRAM
Poželjno:
Intel C2D E4400 / AMD Athlon64 X2 4400+, 4 GB RAM, GeForce 9800GT / Radeon HD4870; 1 GB VRAM
Veličina:
6 GB download
Adresa:
southpark .ubi .com

88
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera