TEST PLAY<>
042014<><>

Ikaruga

Bullet hell pucačine (japanski: danmaku) su niša sve manje zastupljenog žanra shoot ’em up igara. Pored brutalnog izazova koji postavljaju pred igrača, pažnju su uvek privlačile intrigantnim dizajnom i dubinom koja postoji iza naizgled mahnite kiše metaka po ekranu. Jedan od takvih naslova je Ikaruga, ne baš „tata” žanra, ali sigurno naslov koji je postao sinonim za bullet hell. Posle „samo” trinaest godina od originalnog arkadnog izdanja, igra je konačno stigla na PC.

Skrivena genijalnost Ikaruge upravo je u mehanici iza kombo sistema i pomnom praćenju ekrana pretrpanog sadržajem.

Premisa je naizgled jednostavna – pucajte na sve što se mrda i izbegavajte protivničke baraže. Sem toga, vaš brodić može da menja boju između crne i bele i tako upija metke datih boja što, pak, puni energiju za lansiranje pratećih projektila. Pored toga, pucanje na protivničke letelice suprotne boje nanosi im dvostruko više štete, ali vas samo jedan pogodak momentalno uništava. Da ne zaboravimo – uništeni brodovi eksplodiraju u kišu metaka. Deluje komplikovano? Dodajte na to kombo sistem gde je potrebno vezivanje uništavanja tri letelice iste boje kako bi se množilac povećavao kao i standardno epske, epileptične borbe sa boss gromadama. Igra možda ima „samo” pet nivoa i traje četrdesetak minuta, ali će vam se činiti da je putešestvije trajalo nekoliko puta duže zbog nadljudske koncentracije koju je potrebno uložiti tokom igranja.

Skrivena genijalnost Ikaruge upravo je u mehanici iza kombo sistema, to jest broju 3. Gotovo svi talasi dolaze u trojkama i pomnim praćenjem dešavanja na ekranu naučićete šeme, te će prvobitno roštiljanje svega što mrda zameniti taktiziranje i odmereno uletanje u klinč ili čak potpuno izbegavanje određenih deonica. Igra nema nikakav vid moda za vežbanje tako da je jedini način za upoznavanje sa nivoima igranje sa beskonačnim brojem „kredita”. Takođe, na raspolaganju je replay sistem kroz koji možete da pogledate svoje najbolje partije ili taktike koje koriste najbolje rangirani igrači. Prelazak igre na PC nije doneo drastična tehnička poboljšanja (pored veće rezolucije) što je u neku ruku dobro, jer bi detaljnija grafika dodatno smetala u ionako nepreglednoj igri. Igranje na tastaturi sasvim je udobno, a od kontrolera podržani su samo oni sa sistemom XInput (Xbox 360). Nažalost, autori nisu ubacili podršku za igranje mišem što bi sigurno bio dobar potez i alternativa za igrače koji ne poseduju XInput gamepad. Odlična opcija je vertical mode koji rotira prikaz za 90 stepeni i predstavlja originalni arkadni prikaz igre što će pozdraviti svi vlasnici monitora sa pivot funkcijom.

Poput mnogih igara koje korene vuku sa arkadnih automata, Ikaruga je dizajnirana da igraču izbije što više novca iz džepa te je izuzetno veliki zalogaj ukoliko joj se potpuno ne posvetite. PC verzija nema kooperativni online mod (postoji u Xbox 360 izdanju) to je trenutno, ipak, najbolje izdanje za sve koji imaju čelične živce za jednu od najboljih bullet hell igara svih vremena.

Bojan JOVANOVIĆ

 
Titanfall
Tower of Guns
Shadowrun: Dragonfall
Hearthstone: Heroes of Warcraft
Infested Planet
The Yawhg
South Park: The Stick of Truth
Ikaruga
Šta mislite o ovom tekstu?
Year Walk
Cypress Inheritance: The Beginning
Men of War: Assault Squad 2
Rambo: The Video Game
Thief
The Last Door: Season 1
10 Second Ninja
Fractured Soul
Strider
Lightning Returns: Final Fantasy XIII

Platforma:
PC, Xbox 360
Potrebno:
Intel Core2Duo ili AMD Anthlon X2, 1 GB RAM, 256 MB VRAM
Poželjno:
Intel Core2Duo, 2 GB RAM, 256 MB VRAM DX9 grafička karta
Veličina:
330 MB (Steam download)
Adresa:
ikaruga -steam .treasure -inc .co .jp

83
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera