PRIMENA<>
042014<><>

Inteligentna odeća

Ono bez čega se može

Više od decenije stižu komadi odeće koji postaju sve pametniji. Neki predmeti su samo prilagođeni tehnologiji, a neki je ugrađuju u sebe. Šta se sve dogodi kad se tehnologija i moda sretnu?

Muškarci često nose sve što im je potrebno u džepovima. I/O Denim je napravio farmerke koje imaju džep posebno dizajniran za telefon, koji se lako može izvaditi i iz sedećeg položaja. Wearcom duks ima prednji džep za tablet i prostor za telefon na rukavu.

Sensoria Fitness u ponudi ima pametne sokne ispunjene senzorima kao i brushalter i majice za fitness, koji brinu o korisniku. Brojne majice prate zdravlje korisnika, ali ovaj put se nećemo baviti korisnim odevnim predmetima već prvenstveno onim koji su zanimljivi, atraktivni, ali za većinu nas, koji ne hodamo modnim pistama ili džet set žurkama, neupotrebljivi.

Interaktivna odeća

Uz nove materijale danas svako može biti pokretna reklama. Bilo koji natpis, dizajn, može svetleti na vašim grudima, leđima ili gde god to želite, tako što će sama poruka i sjaj biti utkani u platno od kog je odevni predmet napravljen. Možete kreirati sopstveni logo i uz svetlosne poruke ojačati svoj brend. Philipsov Lumalive predstavlja raznovrsne materijale u koje su svetlosne diode integrisane. Materijal ostaje mekan, može se prati na uobičajen način, a njegova raznobojnost i dinamika zavise od vas.

Koncept majice Friend Finder je vrsta prenošenja dejting sajta iz virtuelnog u pravi svet. Korisnik napiše tražene karakteristike osobe koju želi da upozna, preko računara unese podatke u pokretni uređaj, koji zatim nakači na majicu ili tašnu sa svetlosnim diodama. Kad se približi neko sličnih osobina, lampice se uključuju. Kreiran je sa namerom povezivanja ljudi u svrhe dejtinga, ali može olakšati bilo koju vrstu društvenog i profesionalnog povezivanja.

Philips već duže radi na projektu SKIN, koji razvija odeću koja reaguje na emocije. Materijali budućnosti prilagođavaju oblik i boje na osnovu „komunikacije” sa korisnikom. Prototip Philipsove haljine koja svetli zove se Bubelle. Ima dva sloja, od kojih je unutrašnji ispunjen senzorima, a spoljašnji prikazuje boje koje se menjaju u skladu s raspoloženjem. Postoji i kombinezon Frisson, koji radi na istom principu.

Koncept Intimacy predstavlja haljinu koja reaguje na tela u blizini uz pomoć ugrađenih senzora na toplotu. Kad se neko približi osobi u haljini, ona postaje potpuno providna, što je čini sjajnom za egzibicioniste. Udaljenost od haljine određuje nivo transparentnosti.

Hussein Chalayan dizajnira brojne haljine moderne tehnologije. Među njima su haljine koje se transformišu na telu, video-haljine koje imaju 15.000 svetlosnih dioda i emituju video-snimke i interaktivne haljine, sa mehanizmima koji kontrolišu zatvaranje rajsferšlusa, nameštanje ivica i slično, sve uz pomoć kompjuterskog podešavanja.

Za žene koje nemaju dovoljno razvijeno čulo da osete kad neko gleda u njih, tu je haljina koja će to primetiti umesto njih. Radi se o haljini koja svetli čiji je kreator Ying Gao, a napravljena je od foto-luminescentnog konca. Haljina koristi tehnologiju praćenja pokreta oka i emituje svetlost kada je nečiji pogled uprt u nju, to jest u osobu koja je nosi. Uz ove haljine možda bi bilo manje „skidanja pogledom”.

I Viktorijini anđeli postali su haj-tek. Na prošlogodišnjoj reviji Victoria’s Secret, predstavljena je haljina izrađena 3D tehnologijom. Radi se o odeći koja je izrađena na osnovu čitanja mera sa softvera i onda se vrši „štampanje” 3D odeće koja je savršeno odgovarajuća modelu, na osnovu 3D skena. Krila na modelu su izgledala kao svetlucave pahulje, a sastavljena su od brojnih sitnih delova.

Sjaj u noći

Ako žena više sija ne mora biti u pitanju ni šminka ni unutrašnji sjaj već – svetlosne diode. Haljina sa svetlosnim diodama zlatnog sjaja ugrađenim u nju može da simulira efekat svetlosti sveća. Svetla su postavljena nasumično, baterije su skrivene unutar šireg dela suknje, a svetla se mogu paliti i gasiti putem daljinskog upravljača. Ako ušetate negde gde svi reflektori nisu automatski upereni u vas, možete sami da uradite nešto po tom pitanju.

Haljina kreatorke Evelyn Lebis ima vez sa nitima koje sijaju u mraku, a zasvetle kada su osvetljene veštačkim svetlom. Blejzer je protkan rastegljivom tkaninom i nitima od polimetil metakrilata, providne plastike koja se često koristi umesto stakla. Te niti prenose svetlo dioda. Svetlosne diode nakačene su pod uglom od 90 stepeni na niti, pa uz pomoć baterije čitava haljina može da svetli u mraku.

Kompanija CuteCircuit specijalizovana je za kreiranje ekskluzivnih odevnih predmeta za posebne prilike i za super zvezde. Kejti Peri je nosila njihove kreacije i na iTunes Festivalu u Londonu na njenoj suknji su se videle reči pesama, tigrovo oko, šare, sve u vidu svetlucavih animacija. Svetlosne diode koje kompanija koristi u svojim odevnim komadima se napajaju tananim baterijama koje se pune putem USB-a. Odećom se upravlja putem telefonskih aplikacija.

Aurora je jedna od najznačajnijih CuteCircuit haljina visoke mode, kreirana prvenstveno za operski nastup. Svetla mogu da se podešavaju i svetlucaju blago ili intenzivnije. Haljina se sastoji od deset hiljada lampica, a dobila je ime po čudesnom prirodnom fenomenu polarne svetlosti Aurora Borealis. Kao da svetla nisu bila dovoljna, tu su i kristali, naravno Swarovski. Pre nje, ista kompanija je napravila haljinu Galaxy koja je i dalje rekorder sa 24.000 svetlosnih dioda na njoj.

Pamučna majica iste kompanije sa LED ekranom od 1024 piksela, ulazom za slušalice i malom digitalnom kamerom, T-Shirt-OS, je nosiva platforma koja pomaže da predstavite i izrazite sebe. Uskoro će se naći u prodaji i uz pomoć nje svako moći da prikazuje tvitove, pušta muziku, spotove, fotografiše i postavlja slike na Instagram. Majica je povezana s pametnim telefonom, putem kog se može upravljati majicom, odnosno postovima na njoj. Radi se o potpuno interaktivnom iskustvu.

Haj-tek cipelice

Odozgo izgledaju sasvim obično, a odozdo svetle! Radi se o LED Alina sandalama. Providna štikla je ispunjena svetlosnim diodama i menja boje po želji. Jedna baterija je dovoljna za 12 sati rada svetlećih cipela, a maleni kompjuter je zadužen za programiranje kombinacije boja.

I neke klasične, kao i neke moderne (holivudske) bajke završavaju srećno zahvaljujući cipeli(ci). I šta posle „živeli su srećno do kraja života”? Kad dvoje poveruje u tu bajku, obično stižu deca. Onda jednog dana ona hoće Barbiku (možda i on hoće, i to je okej), ali ne običnu, nego onu koja ima svetleće cipelice. Možda one koje pevaju i same plešu. Već je tu odeća za Barbiku sa tehnologijom osetljivom na dodir koja osvetli komad odeće sa 114 raznobojnih svetlosnih dioda. Ni ogrlica koju nosi Barbi nije samo ukras. Ona služi za podešavanje različitih programa haljine. Tu je i odeća sa svetlima koja se aktiviraju zvukom. Barbika može postati i foto-aparat, a fotografije se prikazuju na njenoj haljini. Tako će vam klinci tražiti da im igračke budu jednako moderno opremljene kao oni, a onda da oni idu u korak s igračkama.

Sa modnim hirovima je lako. Mogu se ignorisati. I biti retro može biti in. Ali kad tehnologija krene napred, ako ne krenete za njom, brzo ćete ispasti iz igre.

Budućnost je takva da će prenosivi računari biti nosivi u bukvalnom smislu, a kad tehnologija postane sastavni deo mode, biće više onih koji idu u korak sa njom.

Sanja STOJANOVIĆ

 
 TRŽIŠTE
SoC (System on a Chip) rešenja

 PRIMENA
Računari i automobilizam
Inteligentna odeća
Šta mislite o ovom tekstu?

 NA LICU MESTA
Samsung prezentacija
Dan internet domena Srbije
Hackathon na RAF-u

 KOMPJUTERI I FILM
Captain America: The Winter Soldier
The Amazing Spider-Man 2
Transcendence
Rio 2
Filmovi, ukratko

 DOMAĆA SCENA
Prava i obaveze potrošača tehničke robe

 SERVIS
Novi život starog računara (13): Sopstveni cloud server

 PRST NA ČELO
Uticaj

Izvinjenje na plejbek

Za one kojima je problem da nešto poput „izvini” prevale preko usta, tu je šlem koji će to obaviti umesto njih. Radi veoma jednostavno. Izaberete vrstu izvinjenja koje želite da date, od već programiranih opcija, zatim izaberete intenzitet tog vašeg „žao mi je” (na primer, „stvarno mi je žao”, „baš, baš mi je žao”, „ne mogu da ti opišem koliko mi je žao”), izaberete muški ili ženski glas i stavite šlem na glavu.
Šlem se aktivira uz pomoć prekidača na traci kod brade. Izvinjenje će se čuti kada pomerate vilicu. Taj pokret očitava senzor pritiska na unutrašnjoj strani vrha šlema. Brzina govora zavisi od vaših pokreta i ako se vi ukočite i glas će nestati. Ako ste vi bez reči, ne dozvolite da i šlem ostane bez teksta.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera