PHONE ZONE<>
042014<><>

Nokia Lumia 1520

Megazord

Danas se definitivno nije lako izboriti za mesto pod suncem na mobilnom tržištu, a posebno ako na njega stižete noseći Windows Phone 8 u svom hardveru. Srećom, Nokia je shvatila da je vrag odneo šalu pa je Lumiju 1520, svoj prvi fablet, opremila najjačim arsenalom „oružja” koji je ikada izašao iz njenih postrojenja.

Nokia je, kao i uvek, izradila besprekorno kvalitetan telefon-fablet, koji savršeno leži u velikim šakama, ali će oni s malim biti razočarani – jednostavno je prevelik! Telo je izrađeno od glatkog ili matiranog polikarbonata, u zavisnosti od boje koju izaberete, a bočni tasteri su hromirani i imaju odličan hod. Ivice su zaobljene, što olakšava držanje, a jedino štrči PureView kamera čije sočivo dominira celim zadnjim delom. Odličan displej, pojačan Gorilla staklom druge generacije, uronjen je u ostatak kućišta pa ne štrči i otporan je na grebanje, ali i otiske prstiju koji se mnogo manje primećuju nego na konkurentskim modelima. Full HD displej dijagonale 6 inča (15,3 centimetara) izrađen je u ClearBlack IPS LCD tehnologiji i dobro funkcioniše i u uslovima jakog spoljnog svetla. Kvalitet prikaza je odličan, a uglovima gledanja smo zadovoljni, kao i kontrastom i prikazom boja. Odziv displeja na dodir je bez zamerke, a podržan je rad sa do deset prstiju istovremeno. Na kraju ćemo dodati i da je gustina piksela 367 ppi pa krzave ivice ili veliki pikseli ne bi trebalo da budu vidljivi. Ispod displeja su standardni WP tasteri – strelica za povratak i multitasking (duga zadrška), Windows logo za vraćanje na početni ekran/glasovne komande i Bing pretraga.

Windows Phone 8 OS na Lumiji 1520 dolazi pojačan Lumia Black nadogradnjom koja znatno povećava upotrebljivost. Ispeglani su nedostaci prethodne verzije, a telefon je dobio i gomilu opcija koje su odavno standard na drugim sistemima. Neke od njih su mogućnost gašenja aplikacija u multitasking meniju, bolja kontrola potrošnje podataka, formiranje foldera na osnovnom ekranu (s podrškom za Live Tiles), blokiranje SMS pošiljalaca i neželjenih poziva i mnoge druge. Windows Phoneu 8 neko posebno peglanje i nije bilo potrebno jer, za razliku od Androida, od prvog dana radi glatko pa je Nokia poradila i na nekim fensi momentima. Recimo, omogućeno je otključavanje ekrana dvostrukim tapom bilo gde na displeju, a dodate su i boje za ispisivanje informacija kad je telefon zaključan. I na daleko slabijem hardveru Windows Phone 8 radi odlično, ali brzina i glatkoća na Lumiji 1520 zaista su neprevaziđeni. Windows Phone s novom nadogradnjom koja će biti dostupna polovinom godine postaće još atraktivniji, a samim tim će i Nokia Lumia 1520 dobiti neke opcije koje joj sada nedostaju. Recimo, dobiće sistemski fajl menadžer, digitalnu pomoćnicu Cortanu (pandan Siriju i Google Now), dodavanje slike na početni ekran, padajući notifikacioni meni s dodatnim funkcijama i mnoge druge novitete koji će biti najavljeni tokom aprila na Microsoftovoj godišnjoj konferenciji. Zvanični naziv novog OS-a biće Windows Phone 8.1. To je nedovoljno atraktivno, ali u skladu s desktop sistemom i pričom o zaokruženom ekosistemu na kojoj Microsoft insistira već neko vreme.

Aplikacije na Windows Phoneu su goruća tema o kojoj „drvi” ceo internet, ali to ne bi trebalo previše da vas brine. Sve najpopularnije aplikacije, bilo poslovne bilo zabavne poput Instagrama, već su stigle na WP8, a Microsoft svakodnevno dopunjava svoju prodavnicu u kojoj trenutno ima oko 250.000 aplikacija. Što se igara tiče, tu bi mogao da nastane problem jer je ponuda na Androidu i iOS-u daleko veća, ali ako ste prosečan korisnik koji se uglavnom drži komercijalnih naslova, nemate razloga za brigu. Tu su Despicable Me, Temple Run 1 i 2, Subway Surfers, svi Angry Birds naslovi, sve EA igre, uključujući FIFA 14 koja je za WP 8 besplatna, Asphalt 8, GTA San Andreas i druge. Microsoft forsira proizvođače da ne zaobilaze Windows Phone platformu, a kako je njegovih korisnika sve više, vide se i prvi rezultati.

Nokijin fablet je idealna poslovna alatka koja dolazi potpuno spremna za rad s originalnim Office paketom, SkyDrive (sada OneDrive) integracijom (besplatno do 10 GB cloud prostora) i OneNote aplikacijom za uređivanje beležaka i njihovo lakše deljenje. Novina je i aplikacija Office Lens koja pomoću kamere telefona snima prezentacije i tabele tokom poslovnih sastanaka, provlači ih kroz filtere, poboljšava i olakšava njihovo čuvanje i čitanje. Osim ovih, na raspolaganju su i sve druge aplikacije na koje su poslovni korisnici navikli na drugim platformama. Prednost velikog ekrana ovde se maksimalno pokazuje jer je kreiranje novih ili uređivanje postojećih Office i PDF dokumenata lako, uz veliku ekransku tastaturu i brz odziv na komande.

Jedan od glavnih aduta ovog fableta svakako je PureView kamera rezolucije 20 megapiksela s optičkom stabilizacijom slike i ZEISS optikom. Kvalitet fotki je odličan, čak i u uslovima slabe osvetljenosti, a zamerku nemamo ni na blic, iako je u pitanju samo dvostruki led. Maksimum iz dobre kamere izvlače i Nokia Lens i druge Nokia aplikacije (Camera, Refocus), koje nude lako podešavanje parametara fotkanja, primenu filtera ili efekata, pa čak i rad sa RAW fajlovima koje Nokia Lumia 1520 podržava. Video se snima u full HD rezoluciji sa do 30 fps, što je već sada na nivou prošlogodišnjih flegšipa. Danas je ipak era 4K videa, koji sve više konkurenata nudi. Ipak, na kvalitet samih video-snimaka nemamo zamerke.

Snapdragon 800 sa četvorojezgarnim procesorom Krait 400 na 2,2 GHz i grafika Adreno 330, uz veliki ekran i štedljiv operativni sistem, čine da baterija modela 1520 izgura bez problema dva dana bez punjača. U pitanju je uobičajeno korišćenje, uz uvek uključene Bluetooth i Wi-Fi konekcije, umereno surfovanje vrlo dobrim Internet Explorerom, razgovore i snimanje dvadesetak fotografija. Baterija kapaciteta 3400 mAh nije izmenjiva i može se puniti bežičnim putem samo uz dodatni pribor. Fablet ima do 32 GB interne memorije, 2 GB RAM-a i proširivu memoriju uz microSD kartice kapaciteta do 64 GB.

Lumia 1520 je, po našem mišljenju, najbolji Windows Phone 8 uređaj do sada. Razlika između ovog i fableta na Androidu samo je stvar ukusa, to jest zavisi od toga da li vam je WP8 OK ili nije. Lumia 1520 se u Srbiji prodaje po ceni od oko 690 evra, što nije malo, ali je u skladu sa flegšip modelima drugih proizvođača. Recimo, Galaxy Note 3 sa 32 GB memorije košta 770 evra, pa procenite da li su Android i olovka vredni razlike od 80 evra.

Marko ČAVIĆ

 
Lenovo Vibe X
Nokia Lumia 1320
Nokia Lumia 1520
Šta mislite o ovom tekstu?
Vivax TPC-78100 i TPC-101100
Lenovo Yoga Tablet 8
Asus Fonepad 7 ME175CG
Asus VivoTab Note 8
Sketch-a-Song 4 Kids
5by
Weapon Builder Pro
Disk & Storage Analyzer
Bluetooth app sender
Airdroid
Business Calendar
Let’s Create! Pottery
Screen Stream
Steps Mania Pro
Ear Spy

1. Besplatna glasovna navigacija na srpskom sa „od – do” navođenjem za Srbiju i čitav svet, koja se može koristiti i bez internet veze.
2. Nema Googlea na WP8, pa sem nove pretrage nema ni Chrome pregledača, podrške za Gmail ili YouTube aplikacije koju je Google zabranio za Windows Phone.
3. Nokia je opremljena sa nekoliko mikrofona na kućištu koji su zaduženi za „peglanje” pozadinskih šumova tokom snimanja ili razgovora i omogućavaju snimanje stereo-zvuka video-kamerom.
4. Srpska prodavnica softvera za WP8 je ravnopravna sa svetom pa za 100 dinara možete kupiti većinu igara i aplikacija ili obavljati transakcije u igrama.

Operativni sistem:
Windows Phone 8
Dimenzije:
162 x 85 x 8,7 mm/209 g
Ostalo:
Qualcomm Snapdragon 800 čip-set, 2 GB RAM, 32 GB interne memorije, microSD do 64 GB, 6” ClearBlack IPS LCD (1920 x 1080, 367 ppi), Bluetooth 4.0 A2DP, NFC, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/hotspot/direct/DLNA, quad band GSM/quad band HSDPA/LTE, microUSB, 3,5 mm audio-konektor, 20 MPx PureView kamera (dvostruki LED blic, autofokus, Full HD 30 fps video, optička stabilizacija slike), Li-Ion baterija 3400 mAh, besplatna navigacija i mape Srbije, Nokia Mix radio, FM radio, Office, OneNote, do 10 GB na OneDrive Cloudu
Proizvođač:
Nokia
Kontakt:
ComTrade Shop
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera