PHONE ZONE<>
042014<><>

Asus VivoTab Note 8

Prvo mače

Ukoliko ste u potrazi za laganim i kompaktnim tabletom sa stilusom, a ne želite da on radi pod Androidom, nemate mnogo izbora. Asus VivoTab Note 8, predstavljen na sajmu CES 2014 u Las Vegasu, jedan je od kandidata pri vrhu vrlo kratke liste. Ovaj uređaj neće uspeti da u većoj meri uzdrma Samsungovu popularnu seriju Note, ali je dobra indikacija toga da i drugi proizvođači ozbiljno razmišljaju o tom delu tržišta.

Iako je VivoTab nekako suviše plastičan, izrada je u principu solidna. Zaobljene ivice i matirana zadnja površina olakšavaju držanje jednom rukom, ali će vam za korišćenje biti potrebne obe. Nažalost, Asus je odmah u startu napravio nekoliko propusta. Recimo, microSD ulaz nije zaštićen poklopcem, tasteri za podešavanje jačine zvuka, uključivanje i prebacivanje s jedne na drugu aplikaciju pritiskaju se nešto teže i imaju prilično dugačak hod. Na uređaju nema HDMI porta, što za jedan poslovni tablet može biti vrlo ozbiljan nedostatak. Čak je i olovka u donjem uglu tableta previše čvrsto stisnuta u ležištu, pa je za njeno vađenje potrebno vrlo jako povlačenje.

Prednjom stranom dominira solidan IPS displej dijagonale osam inča, rezolucije 1280 x 800 piksela, vrlo dobre osetljivosti na dodir i sa podrškom za detekciju do pet tačaka istovremeno. Wacom stilus uključen uz tablet podržava do 1024 nivoa pritiska, ali vam pre upotrebe savetujemo da ga ručno podesite za rad jer će biti precizniji i prijatniji. Nažalost, Asus nije u potpunosti iskoristio prisustvo olovčice jer ona „u fulu” radi sa svega nekoliko aplikacija, poput Excela. Recimo, očekivali smo da olovka zameni „swipe” pokrete koji su za kontrolisanje Windowsa 8.1 izuzetno bitni, ali ne, stilus to ne ume, pa morate koristiti prste ili, u aplikacijama poput Windows Explorera 11, klizače i druge navigacione elemente u koje možete da „ubodete” vrh stilusa i terate levo-desno ili gore-dole. Olovka ne može ni da lista fotografije u galeriji prevlačenjem levo-desno. Zašto? Ona, poput Samsungove olovke, podržava „lebdenje” iznad sadržaja pa ne morate vući njenim vrhom preko ekrana tableta. Dovoljno je da zadržite olovčicu nekoliko milimetara ili centimetar iznad displeja pa da određeni sadržaj ispod vrha olovke bude označen ili izabran. Dugme pri vrhu stilusa uglavnom omogućava pozivanje dodatnih opcija nekih menija i aplikacija, ali nije iskorišćeno u većoj meri – ne može da pravi screenshotove, a nema ni mogućnost aktiviranja aplikacija iz vazduha.

Windows 8.1 je odličan izbor za uređaj klase tableta (uostalom, za to je i stvoren), a kako vam je na raspolaganju puna verzija operativnog sistema, omogućena je instalacija novih aplikacija sa strane, računajući i igre. Win 8.1 je poletan, brz, podiže se za nekoliko sekundi i zaista ne možemo ništa da zamerimo u ovom segmentu. Ipak, sabijen na osam inča, OS nam pokazuje svoje slabosti u vidu suviše sitnog sadržaja koji je teško pročitati ili „ubosti” vrhom prsta. Primer koji će vas izluđivati svakodnevno jeste korišćenje strelica za napred i nazad u fajl eksploreru ili dodavanje novih tabova i njihovo uklanjanje u Chromeu. Među zanimljivim aplikacijama uz koje možete maksimalno da iskoristite priloženi stilus jesu Asus YouCam (za dodavanje zabavnih efekata slikama i video-zapisima), Asus PhotoDirector (za obradu slika) i Asus PowerDirector (za obradu video-snimaka).

Što se tiče multimedije, izdvajaju se stereo-zvučnici s potpisom SonicMastera, sposobni da iznedre kvalitetan zvuk solidne jačine. Takođe, neobično je i to što VivoTab Note 8 ima dve kamere. Iako su one osrednjeg kvaliteta (vidljivo je dosta šuma i manjak detalja i pri dnevnom svetlu), zahvaljujući ugrađenim Asus aplikacijama, moći ćete da se zabavite tokom Skype poziva ili docrtate nešto na sliku i video. Tablet ima poseban mod za čitanje koji „umekšava” prikaz i smanjuje zamaranje očiju, produžava trajanje baterije i omogućava duže čitanje teksta i knjiga. Ne treba zaboraviti ni SkyDrive, to jest OneDrive, sa do 10 GB besplatnog cloud prostora za sve vrste fajlova, kao ni jednogodišnji Asus Cloud servis s neograničenom memorijom za fajlove.

Hardverski gledano, Asus VivoTab Note 8 je tipični predstavnik Intel tablet generacije, zasnovane na Atom arhitekturi, sa četvorojezgarnim procesorom Z3740 brzine 1,33 GHz, sa 2 GB RAM-a i 32 ili 64 GB interne memorije, uz microSD. Uređaj je kompatibilan s DirectX-om 11, s integrisanom Intel HD grafikom dovoljnom za Minion Rush „u fulu”.

Zbog smanjenih dimenzija uređaja ugrađena je i nešto manja litijum-jonska baterija koja će se prazniti otprilike za dan upotrebe, maksimalno dva, u zavisnosti od toga na koji način koristite tablet, što je prosečan rezultat. Za punjenje ćete morati da odvojite oko četiri sata.

Najveće prednosti tableta su Windows 8.1, Office paket „za dž” u verziji Home and Student, dobre ukupne performanse, težina od svega 380 grama i portabilnost. No, iako je Asus VivoTab odlično zamišljen, realizacija je zapela napola. Nedopustivo je da jedan Note uređaj ima samo polovično upotrebljivu olovku i da zahteva konstantnu upotrebu prstiju, a propust su i izostanak poklopca za microSD, GPS-a i HDMI-ja. Ipak, so na ranu i njegov najveći problem jeste cena! Za 43.000 dinara možete dobiti Toshibu Encore vrlo slične specifikacije, plus će vam ostati dovoljno para za vikend na Zlatiboru ili bolji i kvalitetniji Asus Transformer T100 s tastaturom, većim displejem, ali bez olovke.

Marko ČAVIĆ

 
Lenovo Vibe X
Nokia Lumia 1320
Nokia Lumia 1520
Vivax TPC-78100 i TPC-101100
Lenovo Yoga Tablet 8
Asus Fonepad 7 ME175CG
Asus VivoTab Note 8
Šta mislite o ovom tekstu?
Sketch-a-Song 4 Kids
5by
Weapon Builder Pro
Disk & Storage Analyzer
Bluetooth app sender
Airdroid
Business Calendar
Let’s Create! Pottery
Screen Stream
Steps Mania Pro
Ear Spy

Operativni sistem:
Windows 8.1
Dimenzije:
220 x 133 x 10 mm/380 g
Ostalo:
Intel Atom Z3740 1,33 GHz, 2 GB RAM, 32 GB interne memorije, microSD do 64 GB, 8” IPS TFT (1280 x 800, 188 ppi), Bluetooth 4.0 A2DP, Wi-Fi 802.11 b/g/n/hotspot/direct/DLNA, microUSB, 3,5 mm audio-konektor, 5,0 MPx kamera (autofokus, Full HD video), prednja kamera 1,2 MPx, Li-Ion integrisana
Proizvođač:
Asus
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera