TEST DRIVE<>
042014<><>

Canon PowerShot S120 i G16

Mali aparati velikih moći

Kompaktima ste se nekada okretali kada vam je trebao foto-aparat malih gabarita, a bili ste voljni da žrtvujete kvalitet zapisa, jer vam je samo falila budža od aparata pored svih stvari koje treba da ponesete na letovanje. U telo kompakta odavno se pakuju komponente koje višestruko nadvisuju njihov izgled, ali uz to ide i premijum cena. Da li se isplati ulagati u ovakve uređaje ili vam je dovoljno da se oslonite na svoj smartfon i selfie fotografije kako biste pokazali prijateljima gde ste bili?

Canon u svojoj ponudi ima veliki broj kompaktnih aparata različitih mogućnosti, ali se zna u kom se smeru gleda kada želite kompaktni aparat visokih performansi – S i G serija, koje su ove godine apdejtovane. Tako su se u našim rukama našli PowerShot S120, pravi džepni, i PowerShot G16, robusni „gradski ratnik”, a u nastavku ćemo videti kakva su nam poboljšanja ovog proleća doneli.

Najveća novina ogleda se u implementaciji novog DIGIC6 procesora koji kod oba aparata donosi unapređenje u brzini odziva i funkcionisanja aparata. Prethodne generacije nikako nisu bile spore, ali novi procesor je pravo osveženje, pa je brzina fokusiranja brža i šum se bolje kontroliše kod viših ISO vrednosti. Možda je najveće poboljšanje pri snimanju video-materijala, jer smo dobili mogućnost snimanja u 1080p sa 60 fps i poboljšanu stabilizaciju slike (dinamička u pet osa).

Optika, odnosno objektiv kod G16 ostao je nepromenjen u odnosu na prethodnu generaciju (f1,8-2,8 sa rasponom od 6,1-30,5 mm (28-140 mm u 35 mm formatu), dok S120 sada propušta više svetla ka senzoru, f1,8-5,7 naspram f2,0-5,9, na istom rasponu od 5,2-26 mm (24-120 mm u 35 mm formatu). A kada već pominjemo senzor, on je ostao nepromenjen, u Canon stilu, 1/1,7” CMOS, sa efektivnom rezolucijom od 12,1 Mpx, kod oba modela. Kod S120 sada je tu i ekran veće rezolucije (922k vs 461k px), ali iste veličine od tri inča, pa reprodukcija fotografija na ekranu izgleda znatno bolje. G16 je dobio podršku za WiFi, pa ga je moguće direktno povezati na desktop, laptop, iPad, iPhone ili štampač.

Oba aparata mogu da guraju osetljivost „filma” do vrednosti ISO12800, i dok je kod G16 maksimalna brzina zatvarača ostala ista (1/4000 s), kod S120 je, u skladu sa većim otvorom blende, ona povećana na 1/2500 s. Zatvarač, kod oba, najduže može ostati otvoren 250 s, naspram prethodnih 15 s. Ovo omogućavanje dužeg „prženja” senzora vam može pomoći pri noćnom fotografisanju ili igranju sa svetlom i dugačkom ekspozicijom, a da pri tom možete da zadržite niske ISO vrednosti sa malo šuma.

Dalje razlike su opet karakteristične za ciljanu grupu kojima su ovi aparati namenjeni. PowerShot S120 je minijaturan i ima ugrađenu tačskrin podršku koja, pored mogućnosti menjanja fokusne tačke, znatno olakšava i ubrzava rad sa aparatom, naročito kada je potrebno kretati se kroz menije i menjati opcije do kojih nije tako lako doći kao kod drugog modela. S druge strane PowerShot G16 je robustan, sa nezavisnim točkićima za podešavanje opcija kao što su otvor blende, kompenzacija ekspozicije... Sve ono na šta su navikli korisnici dSLR-ova i što olakšava upotrebu aparata, bez potrebe da se šetate kroz razne menije.

U rukama se oba aparata pokazuju kako njihov izgled i sugeriše. S120 je mali i lagan, napred nema gumirani grip, već samo pozadi, a nešto hrapavija završna obrada tela dodatno pomaže u osećaju sigurnosti dok ga držite. Pozadi se pored četiri „glavna” tastera, nalazi i točkić pomoću kojeg se lakše kreće kroz njegove razne opcije. Sve je dostupno na samo jedan pokret palcem. Pored okidača se nalazi točkić za odabir predefinisanih načina fotografisanja, a još jedan „točkić” se nalazi na objektivu, koji znatno olakšava korišćenje kada ga podesite kako vam odgovara.

„Ratnik” ima profilisan gumirani grip napred koji je sada veći nego u prethodnoj generaciji i znatno veću gumiranu kontaktnu površinu pozadi nego S120, pa se sa svojom većom težinom i rasporedom mase faktički „lepi” u vašim rukama. Na poleđini se može videti više tastera u poređenju sa „mališom”, a onaj najnelogičnije postavljen kod G15 modela za pregled fotografija ostao je na istom mestu, dok je shortcut taster prebačen na desnu stranu kako bi se napravilo mesta za WiFi modul. Točkići za odabir raznih opcija nalaze se na gornjoj strani aparata, a tu se ujedno nalazi i mesto za eksterni blic, što je svojevrsna karakteristika G serije.

Najveća razlika kod ova dva aparata je u ISO vrednostima pri kojima beleže istu scenu, a to je direktno posledica optike koju koriste. Zbog bržeg objektiva, sa većim otvorom blende, G16 je u mogućnosti da pravi fotografije sa nižim ISO vrednostima i da na taj način ima čistiju sliku, poredivši ga sa S120 u istim uslovima. Razlike na najširem kraju nema, ali čim počnete da zumirate ili dođete do kraja tele-raspona, razlika postaje više nego očita. Takođe vredi napomenuti da je široki kraj kod „pravog kompakta” primetno širi, pogotovo ako se nalazite u zatvorenom prostoru, kada će u kadar ući mnogo veći deo prostorije. Možda vam se ovo ne čini previše važnim, ali prvi put kada ne budete mogli da uradite još jedan korak unazad kako bi se svi objekti našli u sceni... Ali jedna od prednosti G16 za makro fotografe među vama je fokusna distanca od 1 cm od objektiva, a ta razdaljina je tri puta veća kod S120.

Upotrebljiv raspon ISO vrednosti sada ide do ISO2500-3200 (u zavisnosti da li je pravilno eksponirana fotka), mada i više vrednosti imaju znatno bolje rezultate od prethodnih verzija, pa bismo se usudili da kažemo da je i ISO6400 moguće koristiti u određenim situacijama, ali sve preko toga može da bude samo tvrdnja Canonovog marketinga. Ipak, ovo su fantastični rezultati za ovu klasu aparata koja je doskoro mogla da sanja o čistoj slici na ISO800. Procesori i algoritmi su dosta napredovali poslednjih godina.

Pored standardnih opcija za skladištenje fotografija u JPG formatu (u različitim veličinama i kvalitetu), tu je i mogućnost čuvanja fotografija u RAW formatu, što vam može pomoći da izvučete još malo detalja iz njih, jer ugrađeni algoritam za skidanje šuma zna agresivnije da radi u određenim uslovima. Takođe vam, u kombinaciji sa manuelnim komandama, dozvoljava da kreativnost uzmete u svoje ruke, umesto da se oslanjate na predefinisane profile aparata. Dinamički opseg, količina detalja, boje, brzina fokusa, odziv – sve govori u korist ovih aparata i optike koju koriste, jer u malom telu pakuju mnogo toga, a sada je dodata i opcija manuelnog fokusiranja sa peakingom (prikazuje gde je fokusna ravan na ekranu).

Snimanje video-materijala vidljivo je poboljšano. Kvalitet materijala je viši, a novi vid stabilizacije slike se odlično snalazi i u izazovnim uslovima.

Ovde je reč o dva izuzetna aparata koja su s ovogodišnjim osveženjem postali još bolji i opravdavaju nova imena. Nemoguće ih je direktno porediti, jer faktički rade istu stvar na malo drugačiji način. Era smartfonova u kojoj smo sada učiniće da korišćenje S120 aparata bude krajnje jednostavno, pošto ste već navikli da pipkate po ekranu u potrazi za opcijama ili fokusiranjem, ali... Ako patite za tim da svaka komanda ima svoj taster i pri tom da svaki taster ima svoj analogni klik – G16 je izbor za vas.

Vojislav VUJANIĆ

 
AMD Radeon R9 290 4 GB
Canon PowerShot S120 i G16
Šta mislite o ovom tekstu?
Kingston SDHC UHS kartice
Toshiba Portégé Z30-A-12N
LC-Power LC-ADA-525-35-SWAP
HP Pavilion x360 (11t-n000)
APC SurgeArrest P1, P5B i PF8VNT3
LG 23MP65HQ-P i 24MP76HM-S
HP Webcam HD-2200
Trust Jukebar
Graphtec Silhouette Cameo
N’joy GMK310, Aneex E-K709, Intex Keyboard Slim Corona, Gigatech GT-430L i MS Dynamite Gaming Wired Keyboard
Asus PCE-AC66, PCE-AC68, RT-AC66U, RT-AC68U i TP-Link Archer C7
Artengo Personal Coach

Ukratko
1. Kvalitet izrade tela kod oba aparata je na viskom nivou.
2. Optička moć duž celog zoom raspona kod G16 (f1,8-2,8) je impozantna za tako malo telo, a ni S120 ne razočarava (f1,8-5,7).
3. Vek trajanja baterije kod S120 bi mogao da bude duži, ali zauzvrat imamo tačskrin visoke rezolucije (922k) koji je trenutan u odzivu.
4. Snimanje video-materijala u Full HD rezoluciji sa 60fps i Super Slow motion 120/240fps u nižim rezolucijama.
5. Mogućnost snimanja fotografija u RAW formatu vam dozvoljava da kreativnost uzmete u svoje ruke, umesto da se oslanjate na predefinisane profile aparata.

Canon PowerShot S120
Osnovno:
rezolucija 12,1 Mpx, optički zum 5x
Ostalo:
objektiv 5,2-26 mm (24-120 mm), f1,8-5,7, optička stabilizacija slike, ekran dijagonale 3 inča osetljiv na dodir, video 1080p 60fps, upotreba optičkog zuma pri snimanju videa, WiFi, manuelne kontrole, makro 3 cm

Canon PowerShot G16
Osnovno:
rezolucija 12,1 Mpx, optički zum 4x
Ostalo:
objektiv 6,1-35 mm (28-140 mm), f1,8-2,8, optička stabilizacija slike, ekran dijagonale 3 inča, video 1080p 60fps, upotreba optičkog zuma pri snimanju videa, HDMI, audio out, manuelne kontrole, tražilo, makro 1 cm
Proizvođač:
Canon
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera