TEST DRIVE<>
042014<><>

Toshiba Portégé Z30-A-12N

Sa izuzetnog puta

Ultrabook dijagonale 13 inča više nije kategorija računara koja se retko viđa kod mladih poslovnih korisnika u Srbiji. Svi oni koji nisu stalno vezani za kancelariju, te često rade u pokretu, znaju koliko je bitno da njihov računar bude lagan i robustan u isto vreme. Pouzdanost i baterija koja može da pruži višečasovni rad, uz mogućnost rada s mobilnim mrežama nešto je što se danas gotovo podrazumeva. I ako, uz sve to, ne morate da žrtvujete dobre performanse, niti da sve previše platite – još bolje! Toshiba Portégé Z30 je jedan od onih prenosnika o kojima, ako sudite po specifikaciji, možete steći potpuno pogrešnu sliku. Niti će vas zadiviti već poznati Intelov Core i5 4200U procesor, niti količina radne memorije ili SSD od 128 GB, a ponajmanje radna rezolucija ekrana. Ipak, kada sa njim malo duže radite, nema šanse da vas neće osvojiti, jer njegovi kvaliteti dolaze do izražaja tek nakon upoznavanja. I tu, opet, ne mislimo na bilo koji aspekt koji se izlistava u vidu teza.

Portégé Z30 je lagan, tanak i fantastično robustan računar. Samim spojem ovih vrlina u jedan uređaj, Toshiba je dobila nešto što se ne viđa tako često. Istina, uporedive ultrabookove nude i Asus, Lenovo i Samsung, ali Portégé je dosta neposredniji, unikatniji i svakako jeftiniji, te će se pre dopasti korisnicima koji imaju iskustva s prenosnim računarima. Dok su ZenBook ili IdeaPad univerzalno dopadljivi, Portégé će sasvim sigurno posebno ceniti veterani, ljudi koji znaju da prepoznaju i dodatnu notu industrijske izdržljivosti, čak iako je ona utkana u elegantno ruho.

Najskuplja konfiguracija Portégé Z30 računara je opremljena Core i7 4500U procesorom i stiže sa 16 GB radne i 256 GB skladišne memorije. Varijanta koju smo mi testirali i koja takođe nudi „opasne” performanse uzevši u obzir format u kome se nalazi, bazirana je na Core i5 4200U procesoru iste maksimalne potrošnje i ima SSD dva puta manjeg kapaciteta. Ako se računar koristi uglavnom za posao, ova konfiguracija sasvim je dovoljna. Kod kuće možete imati i docking-station (koji se posebno dokupljuje), za koji je na Portégé Z30 već predviđen instalirani konektor, pa je onda i logično da na ovo proširenje povežete, recimo, vaš monitor ili LCD TV uređaj, kao i eksterni USB 3.0 hard disk, na kome ćete smeštati bekap i lične podatke.

Lenovo ThinkPad i Toshiba Portégé računari su već dugo poznati po inovacijama u konstrukciji kućišta. Unutrašnji kavez je strukturalno ojačan posebnom legurom magnezijuma i titanijuma, dok je najveći deo kućišta izrađen od drugačije magnezijumske legure, koja je izuzetno lagana, ali i čvrsta, što Portégé Z30 čini najlakšim ultrabookom ovog formata koji smo testirali. S masom od svega 1160 grama, ovaj računar je u rangu sa 11-inčnim ultrabook i netbook računarima. S obzirom na to da je i jako čvrst, te stalno svesno i podsvesno očekujete da bude teži, subjektivan osećaj male mase još je izraženiji. Kućište je gotovo nemoguće saviti ili iskriviti, a Toshiba ističe da je i ovaj model rigorozno testiran za rad u ekstremnim uslovima (toplo, hladno, visoka vlažnost). Tu su i testovi pada sa visine od 80 cm, prelazak automobila preko kućišta i drugi, čije bi detaljno opisivanje zahtevalo više prostora. U svakom slučaju, radi se o računaru na koji potpuno možete da se oslonite, bar kad je kvalitet izrade u pitanju.

Drugi veoma važan utisak za nas su udobnost i kultura rada. Portégé serija je, kao i ThinkPad, veoma poznata po svojim tastaturama. Iako „čiklet” tastature deluju manje udobno za brzo, slepo kucanje od tradicionalnih, trendovi zahtevaju da svaki taster bude odvojen i da ima sopstveni mehanički aktuator, što jeste mač sa dve oštrice i svakako podiže cenu, a potencijalno smanjuje ugodnost kucanja. Međutim, Toshiba ne samo da se nije obrukala, već je i pokazala da je moguće napraviti kvalitetnu tastaturu koja je ugodna za rad i koja odaje utisak izdržljivosti. Hod tastera neverovatno je veliki za ovako tanak računar, a mehanički zvuk će se dopasti „old school” korisnicima i možda smetati mlađoj ekipi, koja nije navikla da „čuje” tastaturu tokom nešto bržeg kucanja. Ipak, kada se jednom naviknete na nešto dobro, svaka nežnija i tiša tastatura će vam delovati pomalo „kilavo”. Pored svega pomenutog, tasteri su osvetljeni (doduše, ne postoji senzor za osvetljenje, niti više nivoa iluminacije), a kao i kod ThinkPad modela, posebna „kadica” kojom je mehanika donjeg dela obložena, štiti elektroniku od prosute tečnosti, pa tako nema mesta panici ako se desi da na računar prospete jutarnju kafu ili sok. Istina, serviser će morati sve to da očisti, ali je bar računar ostao potpuno ispravan. Tastatura ima veliku površinu (što važi i za tastere koji su veliki baš kao i kod 15-inčnih ultrabook računara) i jedina joj je mana maleni shift taster s leve strane. Sve ostalo što smo pomenuli predstavlja samo niz pluseva u knjizi utisaka o Portégé Z30.

Između tastera G, H i B je smešten i TrackPoint, koji Toshiba naziva AccuPoint (TrackPoint je robno ime kompanije Lenovo), a koji još ugrađuje i Dell na većinu svojih Latitude modela. Ovaj ulazni uređaj pravi ista firma za sve proizvođače, pa o njemu nećemo mnogo pisati. Upravo zbog AccuPointa, „levi i desni” klik tasteri smešteni su ispod „space” dirke, a tik iznad pozamašnog tačpeda. Njegova površina od 56 x 100 milimetara možda nije najviše što smo videli u klasi, ali je svakako velika površina za Portégé Z30 koji ima i veliku tastaturu, i set „levog i desnog klik tastera” i iznad i ispod tačpeda. I pored svega, tačped ima i svoja dva integrisana, skrivena „tastera”, što ga svrstava u kategoriju „klikpeda”, sa jasno razdvojenom levom i desnom klik-zonom. Sama površina prilično je precizna, podržava multitač i spada u neke od najboljih na kojima smo radili kad su PC računari u pitanju. Između fizičkih tastera ispod tačpeda, smešten je i mali čitač otiska prsta, koji je takođe očekivan dodatak za računar koji je prvenstveno namenjen poslovnim korisnicima.

Kada je displej u pitanju, svakako se nismo oduševili činjenicom da je radna rezolucija 1366 x 768 piksela (118 tpi). Većina ultrabookova ovog cenovnog ranga, uključujući pomenute Asus, Lenovo i Samsung modele, nude Full HD rezoluciju, a u određenim konfiguracijama i XHD ili Ultra HD. Ipak, smatramo da je za ovu dijagonalu 1600 x 900 piksela neki minimum, te da je samo HD Ready rezolucija zaista prevaziđena i da, osim što nudi malo prostora na radnoj površini, čini da grafika izgleda grubo, a slova kockasto. Mlade generacije se sve više (nesvesno) navikavaju na to da ne vide pojedinačni piksel, pa tako 1366 x 768 piksela zaista izgleda arhaično. No, mi ovaj minus nećemo upisati crvenom bojom niti ga smatramo previše bitnom manom. Više puta smo pomenuli da će se ovaj računar dopasti malo starijim korisnicima (35-50 godina), a njima niža rezolucija nimalo neće smetati. Toshiba je u računar integrisala sopstveni TN-Film panel oznake TOS5091 (prekriven odličnim anti-glare premazom), koji krase prosečne osobine o kojima nema svrhe dalje pisati. Zvuk koji reprodukuju „nevidljivi” zvučnici nije toliko neubedljiv koliko smo to očekivali od laptopa na kome se zvučnik ni ne vidi – štaviše, zvuk je sasvim dovoljno dobar za web komunikaciju i pregled YouTube klipova.

Jače opremljeni model nudi zaista beskompromisne performanse. Intel Core i7 4500U radi na 1,8 GHz, uz Turbo modove do 2,7 odnosno 3,0 GHz, a 16 GB radne memorije je dovoljno i prilikom rada sa ogromnim brojem otvorenih Office dokumenata. Testirani primerak sa Core i5 4200U CPU-om je u tim situacijama dosta sporiji, ne samo zbog procesora, već najpre zbog radne memorije koja iznosi samo 4 GB, te smatramo da je ona mogla da bude proširena bar na 8 GB. Ipak, čak i u slučaju da otvorite ogroman broj PPT prezentacija, te flashom i sigurnosnim alatima opterećenih web stranica i aplikacija, Windows će jako lepo koristiti virtuelnu memoriju zahvaljujući izuzetno brzom SSD Toshiba drajvu. Zavisno od testa, sekvencijalno čitanje podataka ovaj SSD obavlja brzinom od 450 do 506 MB/s, a što je još karakterističnije, i veoma bitno, podatke upisuje tek nešto malo sporije (430-480 MB/s). Core i5 verzija računara tako jeste do 15 odsto sporija u procesorskim testovima, što u praksi znači oko 10 odsto sporiji rad. Poznati „Haswell” i5-4200U CPU ima dva jezgra, podržava HyperThreading, radi na 1,6 GHz, a uz TurboBoost na 2,6 GHz). Integrisani memorijski kontroler, kao i grafički čip, HD Graphics 4400, sa svojih 20 shader jedinica (podržan je DirectX 11), izrađeni su u 22-nm procesu i nalaze se na istoj „pločici”, a maksimalna potrošnja čitavog SoC-a je samo 15 W.

Pošto se radi o „biznis” ultrabook računaru, veoma je važno da njegova konektivnost bude na visokom nivou. Pored tri USB 3.0 porta, zatim HDMI i VGA priključaka (oba su karakteristična za projektore, pa se zato nemojte čuditi što je izostao „gejmerski” DisplayPort). Tu je i brzi Wireless 802.11ac (7260), kao i Bluetooth 4.0. Veoma dobra Full HD web kamera rezolucije 2.0 megapiksela je čak i u lošije osvetljenim prostorijama pružila čistu sliku i omogućila normalnu video-konferenciju. Pored svih konektora koje je Toshiba velikodušno spakovala na Portégé Z30, tu je i opcija za povezivanje računara na docking-station (Toshiba Port Replicator 3), koji nudi još veći broj priključaka svih mogućih vrsta, uključujući i arhaični paralelni i serijski port, optički audio-izlaz i „legacy” PS/2 priključak za miš i tastaturu. Nažalost, modul za 3G/4G SIM karticu nije našao mesto u testiranom modelu, što jeste propust, ali nije nepremostiva mana, jer ionako svi operateri poklanjaju USB WWAN dongle uz svoje mobilne internet pakete.

Zbog čega nam se najviše dopao Portégé Z30? Ponajviše zbog autonomije i kulture rada. U stanju mirovanja, uz ekran podešen na 60 odsto, uključen WiFi i režim rada baterije podešen na „optimized”, uspeli smo da „izvučemo” fenomenalnih 980 minuta, odnosno više od 16 sati. Uz maksimalno osvetljenje i simuliran „teži” office rad, baterija je trajala samo 3,5 sata kraće! Dakle, Portégé Z30 neće ponuditi samo jedan radni dan autonomije, već gotovo dva! Fantastična četvoroćelijska baterija od 55 Wh obezbedila je ovom prenosniku veću autonomiju čak i u odnosu na do sada neprikosnovenog šampiona, Apple MacBook Pro 13, koji je takođe baziran na Intelovoj Haswell platformi. U isto vreme, ovo su i bezmalo dva puta bolji rezultati od onih koje je ponudio Asus ZenBook UX301, za koji nikako ne može da se kaže da nudi lošu autonomiju!

Druga bitna stavka je apsolutno nečujan rad. U toku kucanja teksta ili surfa internetom, svi ventilatori potpuno su isključeni. Tek ako krenemo sa gledanjem FullHD video-klipova, ventilator će početi da radi, ali nečujno. Tek jedva primetna blaga struja toplog vazduha sa strane računara, uz računar koji ostaje hladan, pokazuju da se radi o ozbiljno konstruisanom ultrabooku. Ventilatori su se začuli tek tokom sesije kroz 3DMark set testova.

Toshiba Portégé Z30 ima sve što jedan ultraprenosni poslovni računar treba da ima. Vrhunske performanse procesora i SATA podsistema, robusnost i elegancija, udobna tastatura, odličan tačped i šampionska autonomija i kultura rada u senku bacaju ekran nešto niže rezolucije, kao i nedostatak WWAN modula. Po ceni od oko hiljadu evra, teško ćete naći kvalitetniji i adekvatniji ultrabook za biznis.

Branko MAKSIMOVIĆ

Performanse
PCMark 7 Score5016
3DMark Vantage CPU Score7488
SiSoft Sandra Pro 2013: CPU Dhrystone [MIPS]50179
SiSoft Sandra Pro 2013: Memory [GB/s]15.39
SiSoft Sandra Pro 2013: HDD [MB/s]498.51
HDTune: Avg. Read [MB/s]504.65
HDTune: Avg. Write [MB/s]439.27
Grafičke performanse
FutureMark 3DMark Vantage, 720p4099
FutureMark 3DMark 11 Score, 720p1235
Trajanje baterije
Maksimalno opterećenje (100% osvet.)302 min
Office (100% osvet.)765 min
Net (50% osvet.)980 min
 
AMD Radeon R9 290 4 GB
Canon PowerShot S120 i G16
Kingston SDHC UHS kartice
Toshiba Portégé Z30-A-12N
Šta mislite o ovom tekstu?
LC-Power LC-ADA-525-35-SWAP
HP Pavilion x360 (11t-n000)
APC SurgeArrest P1, P5B i PF8VNT3
LG 23MP65HQ-P i 24MP76HM-S
HP Webcam HD-2200
Trust Jukebar
Graphtec Silhouette Cameo
N’joy GMK310, Aneex E-K709, Intex Keyboard Slim Corona, Gigatech GT-430L i MS Dynamite Gaming Wired Keyboard
Asus PCE-AC66, PCE-AC68, RT-AC66U, RT-AC68U i TP-Link Archer C7
Artengo Personal Coach

Procesor:
Core i5-4200U (1,6 do 2,6 GHz uz Turbo Boost, 3 MB cache, 2 jezgra)
Čipset:
Intel Lynx Point-LP
Memorija:
4 GB DDR3L-1333 MHz
Hard disk:
Toshiba HG5d THNSNH128GMCT 128GB
Grafika:
Intel HD4400 Graphics
Ekran:
13,3 inča, 1366 x 768 px, Toshiba TOS5091
Zvuk:
Intel High Definition Audio Controller
Wireless / bluetooth:
Intel I218-V Wireless 802.11 b/g/n/ac / Bluetooth V4.0
Konekcije:
3,5 mm audio i mikrofon, 3 x USB 3.0, USB 2.0, VGA, HDMI, SD čitač kartica, AC adapter
Dimenzije/masa:
316 x 227 x 17,9 mm / 1,2 kg
Baterija:
4-cell (52 WHr) Li-Ion polimer
Softver:
Microsoft Windows 8.0 Pro 64-bit, Windows 7 Professional
Dodatno:
FHD web kamera (2.0MP), Docking Station Port, SmartCard, Fingerprint Reader, Smartcard reader
Proizvođač:
Toshiba
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera