TEST DRIVE<>
042014<><>

Graphtec Silhouette Cameo

Iseci pa reci

Štamparska tehnologija, koja je godinama bila u stagnaciji, doživela je pravi bum pojavom 3D printera. Ipak, izrazito visoka cena kako samog uređaja, tako i materijala potrebnog za 3D štampu ili, bolje reći, kreiranje predmeta čini ovu tehnologiju nedostupnom čak i onima s dubokim džepom. Nedostatak novca za 3D igračke ipak ne znači da nije moguće svoju kreativnost odvesti dalje od pukog A4 lista papira, mada će mnogi reći da je u pravim rukama i običan papir dovoljan za umetnost. Međutim, klasičan štampač svako ozbiljnije dizajniranje dekoracije ili natpisa sputava svojom formom, te koliko god dizajn bio dobar, sputan je dosadnim pravougaonim oblikom samog papira. Makaze i skalpel svakako su rešenje, ali svako ko se uhvatio takvog posla zna koliko je naporan, i da krajni rezultat nikada nije savršen.

Već dugo u profesionalnoj primeni se koriste elektronski sekači, u narodu popularniji kao kateri, naprave koje omogućavaju sečenje materijala u željenu formu. Kater kao naprava koren vuče od CNC mašina, sklopa sačinjenog od velikog broja noževa, burgija, glodalica i sličnih sprava koje su kompjuterski navođeni u cilju kreiranja predmeta čija bi ručna proizvodnja bila previše komplikovana i spora. Iako su prvobitno korišćeni pretežno u drvnoj industriji za sečenje pločastih materijala, veoma brzo su ih u prilagođenoj formi prihvatile štamparije usled velike fleksibilnosti koju u takvom poslu pružaju. Kateri najširu primenu imaju u firmopisačkoj funkciji gde su gotovo idealni u kombinaciji sa samolepljivim folijama, ali njihove mogućnosti su daleko veće od toga. Međutim, poput 3D štampača, kateri su prvobitno predviđeni za poslovnu primenu, te je njihova kupovina bila isplativa isključivo onima koju su želeli uslužno da naplaćuju korišćenje takve mašine drugima. Barem je tako bilo do sada, međutim kako se na našem tržištu pojavio kater predviđen za kućnu upotrebu, stvari se očigledno menjaju.

Japanska kompanija Graphtec, gigant na polju profesionalnih katera je odlučila da ideju „seckanja” približi prosečnom korisniku računara svojim katerom sa oznakom Silhouette Cameo. Na prvi pogled, Cameo je teško razlikovati od klasičnog ink-džet štampača, male dimenzije, nekoliko navigacionih tastera i skroman LCD ekran ničime ne upućuju na namenu ove sprave. Sečenje materijala se vrši mehaničkim nožem, tako da nema zagrevanja, kalibracije niti bilo kakvih podešavanja uređaja, dovoljno je ubaciti željeni materijal i sečenje može da počne. Podizanje poklopca otkriva mehanizam za pokretanje noža, koji je opet takođe veoma sličan onom koji pomera glavu ink-džet štampača, a sastoji se od nekoliko osovina, zupčastog kaiša i nosača samog sečiva. Kod profesionalnih katera, pri zameni noža menja se samo sečivo, dok se Silhouette odlučio za daleko jednostavniji način zamene u vidu patrone sa sečivom. Kako različiti materijali zahtevaju različitu dubinu sečenja, okretanjem noža je moguće štelovanje visine, ali za razliku od većih mašina, nož je potrebno izvaditi i ponovo vratiti da bi se ta operacija odradila, što može zasmetati ukoliko često menjate tip materijala sa kojim radite. Takođe je nezgodno što ne postoji nikakva tabela u okviru uputstva koja bi orijentaciono uputila na visinu noža potrebnu za sečenje određenog tipa materijala, pa je probno sečenje gotovo obavezno pre ozbiljnijih poduhvata.

Maksimalna širina materijala koju Cameo prihvata iznosi 30,5 cm, to jest nekoliko milimetara preko visine standardnog A4 formata, dok dužina može da ide i do tri metra (materijal iz rolne). Materijal koji je moguće seći nožem koji dolazi uz mašinu obuhvata papir, karton i veliki broj različitih vrsta folija, bilo da su u pitanju providne, samolepljive ili termo-transfer varijante koje se kasnije peglom prenose na tkaninu. Opciono je moguće dokupiti poseban nož koji seče i tkaninu, ali kako on ne dolazi uz samu mašinu, nismo imali mogućnosti da ga isprobamo.

Povezivanje sa računarom se obavlja putem klasične USB veze gde se instalira poput klasičnog štampača, ali kako bi mogao da vrši sečenje, potrebno je koristiti softver koji dolazi uz uređaj pod nazivom Silhouette Studio. Softver je jednostavan za korišćenje i omogućava sečenje velikog broja predefinisanih formi, pravljenje sopstvenih ili preuzimanje velikog broja novih s interneta. Pored kreiranja u okviru samog programa, moguć je uvoz grafike iz postojećih fajlova, ali je njegova funkcionalnost donekle ograničena. Ukoliko se radi o bitmap slici, Studio prihvata BMP, JPEG i TIF fajlove i sam će odrediti konverziju u vektore koji su potrebni za sečenje, uz očekivano promenljiv procenat uspešnosti. Već pripremljen vektorski fajl idealno je rešenje, ali tu nastaje drugi problem, softver u osnovnoj verziji podržava isključivo uvoz dokumenta iz AutoCAD-a, dok je za mogućnost otvaranja Corel Draw i Adobe illustrator fajlova potrebno pazariti Silhouette Connect dodatak koji staje dodatnih 40 dolara.

Ipak, razmišljalo se i o štednji, tako da se uz aparat isporučuje plastificirani šablon sa dimenzijama koji se može postaviti ispod materijala koji se seče, a zatim u softveru uključiti prikaz istog, kako bi se što bolje iskoristile slobodne površine na već sečenom materijalu. Ipak, treba napomenuti da povlačenje već sečenog papira može biti problematično, te iz iskustva možemo savetovati da celu formu ispunite i sečete u jednom prolazu. Zanimljivo je i prisustvo optičkog senzora, koji omogućava sečenje formi odštampanih na običnom štampaču.

Mogućnosti su, sveukupno, zaista velike, bilo da se radi o natpisu koji želite da zalepite na šoferku automobila, foliji koju ćete zalepti na majicu ili prosto parče kolaž papira za mlađe ukućane, Cameo može da pruži dosta zabave i prostora da iskažete sebe, te jedina ozbiljna mana može biti cena od preko 500 evra, što je duplo više od sume novca koji korisnici sa američkog kontinenta moraju da izdvoje za ovaj uređaj.

Mario PAVIĆEVIĆ

 
AMD Radeon R9 290 4 GB
Canon PowerShot S120 i G16
Kingston SDHC UHS kartice
Toshiba Portégé Z30-A-12N
LC-Power LC-ADA-525-35-SWAP
HP Pavilion x360 (11t-n000)
APC SurgeArrest P1, P5B i PF8VNT3
LG 23MP65HQ-P i 24MP76HM-S
HP Webcam HD-2200
Trust Jukebar
Graphtec Silhouette Cameo
Šta mislite o ovom tekstu?
N’joy GMK310, Aneex E-K709, Intex Keyboard Slim Corona, Gigatech GT-430L i MS Dynamite Gaming Wired Keyboard
Asus PCE-AC66, PCE-AC68, RT-AC66U, RT-AC68U i TP-Link Archer C7
Artengo Personal Coach

Širina materijala za sečenje:
30,5 cm
Dužina materijala za sečenje:
3 m
Maks. debljina materijala:
0,8 mm
Sila sečenja:
210 g
Tipovi materijala:
vinil, termo-transfer folija, karton, foto-papir, običan papir, tkanina (uz poseban nož)
Ostalo:
čitač SD kartica, USB 2.0, LCD
Brend:
Silhouette (www.silhouetteamerica.com)
Proizvođač:
Graphtec
Kontakt:
Difol
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera