TEST DRIVE<>
042014<><>

N’joy GMK310, Aneex E-K709, Intex Keyboard Slim Corona, Gigatech GT-430L i MS Dynamite Gaming Wired Keyboard

Šatro „Gejmerske”

Kursorski i WASD tasteri. Čim ih spomenemo igranje pada na pamet, a ništa više ne govori „Ja, igrač”, nego kursorski i WASD tasteri druge boje. Do sada ste uglavnom morali da se odreknete solidne sume novca za neku od skupljih igračkih tastatura s ovom opcijom. Ne očajavajte, armija dalekoistočnih proizvođača „evropskih” brendova, koja prati sve što rade veći proizvođači i kopira ono što im izgleda „cool”, reagovala je brzo i na testu nam se našlo pet jeftinijih tastatura sa pomenutim grupama tastera čija se boja razlikuje od ostalih tastera.

Prvi model koji smo probali proizvod je nama do sada nepoznatog rumunskog brenda N’joy, i predstavlja manje-više običnu multimedijsku tastaturu. Doduše, posetom sajtu proizvođača videćete da se reklamira kao igračka. Nešto četvrtastijih linija, napravljena je da liči na mehaničke tastature, i iako proizvođač koristi reč „solid” da opiše GMK310 („Gaming Multimedia Keyboard”?), tastatura deluje jeftino (odnosno, jeftinije od cenovne kategorije). Uz to, bez obzira na prisutne gumene stope (napred i na odmorištu za ruke), tastatura „šeta” po stolu tokom kucanja. Ovaj problem doduše imaju i mnoge skuplje tastature. Tasteri imaju malo čudniji hod i zahtevaju navikavanje. Situacija je još lošija s grupom multimedijskih tastera koja je klimava i ne uliva poverenje u svoju dugovečnost. Glavna osobina ovog modela su, naravno, WASD i kursorski tasteri. Kod GMK310 su narandžaste boje i izrađeni od gume čija gornja površina ima teksturu nalik gumenim podnim oblogama i radi istu stvar – sprečava klizanje. Tasteri su teži za kucanje od ostalih, ali je proizvođač predvideo da služe samo za igranje i možete ih zameniti običnim koji dolaze u kesici uz tastaturu. Očigledno je da prvi N’joy proizvod nije ostavio dobar utisak. Kako testiramo jeftine tastature situacija ne bi bila toliko loša, ali kako je ovo najskuplji model na ovom testu sa cenom od 1.200 dinara, teško nam je da joj damo preporuku, i nadamo se da će komšije izbaciti napredniji model, uz zadržavanje cene.

Posle iskustva s prethodnim modelom, tastaturi Aneex E-K709 prišli smo nešto milostivije, ne očekujući mnogo. Kvalitet izrade sličan je prethodno opisanom modelu i deluje da je možda dalekoistočni proizvođač isti. Tasteri imaju sličan, nešto čudniji hod, dok ’Space’ taster deluje „gumeno”. Grupa multimedijskih tastera raspoređena je sa strana tastature i deluje solidno. U stvari, na ovom modelu multimedijski tasteri ostavljaju najbolji utisak. Kako je E-K709 manja i lakša u odnosu na GMK310, problem „šetanja” još je izraženiji. Takođe tastatura se ugiba tokom kucanja. WASD i kursorski tasteri na ovom modelu plave su boje (ne prozirne i ne drečave) i, u kontrastu sa crnom, E-K709 podseća na stare IBM tastature. Nešto niža cena (oko osam evra), kao i činjenica da tastatura ima lokalno-prihvatljivi, latinični raspored pogodovaće korisnicima kojima su naša slova prioritet, a nisu spremni da potroše više novca. Moramo da pomenemo da je ukupan utisak zbog činjenice da je tastatura previše lagana ipak lošiji u odnosu na GMK310.

Najjeftiniji testirani model sa cenom 550 dinara, ujedno je i model sa najzanimljivijim imenom: Keyboard Slim Corona. Adut ovog modela je „otpornost” na prosutu vodu. Nismo isprobavali u praksi, voda će stići do membrane samo ako prođe ispod tastera, i prisutni su odvodi za drenažu. Kako se ovde radi o sasvim običnom modelu, nema dodatnih tastera, i jedina osobina koja je svrstava u testirane modele je boja WSAD i kursorskih tastera koja je kod Corone crvena. Nažalost kvalitet izrade je na još nižem nivou od prethodno opisanih modela. Plastika je kruća, ali lošijeg kvaliteta, i cela tastatura nije ujednačenog oblika i „klati” se pri kucanju, pored „šetanja”. Slim Corona može da dobije preporuku samo kao jeftina tastatura koju ćete „izvući” za neku žurku ili kada vam dolaze mala deca u goste, da prihvati „batine” umesto vaše standardne tastature.

Stižemo do dve najkvalitetnije tastature na testu, koje uz to deluju „gejmerskije” od prethodnih modela. Gigatech GT-430L je krupnija tastatura blago „svemirskog oblika” koji podseća na skuplje modele poznatijih proizvođača. Takođe, što je bitno nekim korisnicima, GT-430L „svetli”. Nažalost, nije u pitanju pozadinsko osvetljenje tastera, već samo kroz lajsne na bočnim stranicama i kroz logo proizvođača, na odmorištu za ruke „probija” plavo osvetljenje. Svetlo koje probija kroz logo doduše je prejako i verovatno ćete ga ostaviti isključenim. Osvetljenje se uključuje/isključuje pritiskom na ’Scroll lock’ taster. Grupa dodatnih tastera sa uobičajenim multimedijskim tasterima nalazi se na uobičajenom mestu – iznad funkcijskih. U skladu sa lajtmotivom teksta moramo da pomenemo da su WASD i kursorski tasteri plave boje. Treba dodati da su oznake na ovim tasterima crne boje (bele na ostatku tastature), ali bleđe nego na ostalim tasterima, ostavljajući utisak da su iscrtane flomasterom koji je pri kraju. Kvalitet izrade GT-430L na daleko je višem nivou od do sada opisanih modela, tastatura je robusnija i ne „šeta”. Subjektivni osećaj pri kucanju je takođe neuporediv, i GT-430L je prijatna tastatura za kucanje. Tasteri takođe imaju specifičan hod, ali je period navikavanja daleko kraći (minuti). Čak je i kabl ozbiljnijih dimenzija, pa i time podseća na skuplje modele. Gigatech model, kao i Annex, ima domaći raspored tastera i, iako mu je cena viša (990 dinara), bez ustručavanja ga možemo preporučiti radije nego E-K709.

Za kraj nam je preostao MS-ov model Dynamite. U skladu sa izabranim „gejmerskim” imenom ide i „svetleća” zmajeva glava. Nismo sigurni kakve veze imaju zmajevi i dinamit, ali dobro. Takođe, pozadinsko osvetljenje na ovom modelu ne može da se isključi, pa ako vam svetleći zmaj smeta moraćete da ga prelepite nečim. Kao kod prva dva testirana modela primetna je velika sličnost između Gigatech i MS tastature. Kabl je iste debljine, a i „print” na tasterima, uključujući i blede karaktere na WSAD i kursorskoj grupi (ponovo plave boje). Kvalitet izrade, nažalost, nešto je lošiji u odnosu na GT-430L, iako i dalje ispred ostalih testiranih modela. I upotrebljena plastika, kao i ponovo specifičan hod tastera i osećaj pri kucanju, lošiji su nego kod Gigatecha. Primerak koji nam se našao na testu takođe je sa „domaćim” rasporedom tastera, ali su tasteri ’Ž’ i ’Ć’ označeni bez kvačica (Z i C). Nešto lošiji kvalitet opravdava nižu cenu u odnosu na GT-430L, ali kako je razlika premala (svega 40 dinara), koliko možda imate viška u džepu, dodajte za bolju tastaturu.

Sve u svemu deluje kao da su proizvođači testiranih tastatura želeli da pojeftine proizvodnju što više i, nažalost, u procesu kvalitet spustili čak i ispod niske cene. Gigatech GT-430L je „pobednik” našeg testa, ali se čak i ovaj model nalazi se u problemu, jer se za koji evro više mogu nabaviti konkretniji modeli koji takođe imaju obojene grupe tastera za kretanje u igrama.

Danilo LUKINOVIĆ

 
AMD Radeon R9 290 4 GB
Canon PowerShot S120 i G16
Kingston SDHC UHS kartice
Toshiba Portégé Z30-A-12N
LC-Power LC-ADA-525-35-SWAP
HP Pavilion x360 (11t-n000)
APC SurgeArrest P1, P5B i PF8VNT3
LG 23MP65HQ-P i 24MP76HM-S
HP Webcam HD-2200
Trust Jukebar
Graphtec Silhouette Cameo
N’joy GMK310, Aneex E-K709, Intex Keyboard Slim Corona, Gigatech GT-430L i MS Dynamite Gaming Wired Keyboard
Šta mislite o ovom tekstu?
Asus PCE-AC66, PCE-AC68, RT-AC66U, RT-AC68U i TP-Link Archer C7
Artengo Personal Coach

N’joy GMK310
Broj tastera:
104 + 7 multimedijskih
Ostalo:
WSAD i kursorski tasteri od narandžaste gume, mogućnost izmene tih tastera običnima
Proizvođač:
N’joy

Aneex E-K 709
Broj tastera:
104 + 10 multimedijskih
Ostalo:
WASD i kursorski tasteri plave boje
Proizvođač:
Aneex

Intex Keybord Slim Corona
Broj tastera:
104
Ostalo:
WSAD i kurserski tasteri crvene boje, otporna na prosipanje vode
Proizvođač:
Intex

MS Dynamite Gaming Wired Keyboard
Broj tastera:
104
Ostalo:
WSAD i kurserski tasteri plave boje
Proizvođač:
MS

Gigatech GT-430L
Broj tastera:
104 + 10 multimedijskih
Ostalo:
WSAD i kursorski tasteri plave boje, plavo LED osvetljenje lajsni na stranicama i logou proizvođača
Proizvođač:
Gigatech
Kontakt (Aneex):
Gatarić
Kontakt (ostalo):
DuoCom
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera